3 anyag, ami a lazúrt helyettesítheti, és azok hátrányai • Hobby Turmix
ápr
10
2012

3 anyag, ami a lazúrt helyettesítheti, és azok hátrányai

 

Régen is kezelték (védték) a fából készült tárgyakat. Mai fejjel gondolkodva, mondhatnám érdekes anyagokat használtak, sőt használnak még mai napig is egyesek : fapác, lenolaj, fáradtolaj(!), olajfesték, zománcfesték, savra keményedő lakk, csónaklakk stb.

 

Ezek mind, célzottan fára készült bevonatok. Őket most, az egyszerűség kedvéért 3 csoportra osztom :

 

1. Kezdetleges anyagok

2. Festékek

3. Lakkok

1. Az olyan kezdetleges anyagok, mint a pác, lenolaj (firnis) és a fáradtolaj szerencsére eltűnőben vannak már. Habár vannak olyanok, akik visszasírják őket az áruk miatt! A fapácról annyit, hogy egy színes por, amit bele kellett keverni vízbe vagy szeszbe és ezzel kész is volt a fakezelő anyag. Ezt, az általában sárgás híg löttyöt aztán felkenték az épület különböző fa szerkezeteire és várták a csodát … hogy védjen ! Aztán a csoda nem következett be. A lenolajban és a fáradtolajban volt ugyan valami fantázia, ugyanis kitöltötték a pórusokat, késleltették a fa repedését a napon (amig ki nem száradtak), a vízet is taszították a felületről, sőt valamennyire színezték is a fát, de egy ragacsos, foltos, csúnya felületet eredményezett. És ebbe, ha beleragadt a por, a kosz, a ruhád stb. …. és ha késöbb úgy döntött a tulaj, hogy ezt lecsiszolja vagy lecsiszoltatja …! Hát, nem volt egy kellemes feladat és az eredmény sem lett az, amit bárki elvárt volna.

2. A festékek már magasabb szintű anyagok, de hátrányaik miatt végül ezekről is lemondtak a kültéri favédő bevonatok fejlesztésénél. Az olajfesték kimondottan kültéri megoldás lenne mert a zománcfestékkel ellentétben az alap alakmódosulásait jobban bírja. A napsugaraknak, esőnek is elég jól ellenáll. DE, nagyon lassan szárad (olyan is megtörtént már, hogy soha), nehezen kenhető, nehezen terül és ami a legfontosabb, nagyon nehéz a felújítása ! A zománcfestékk szép, fényes, színes, gyorsan szárad, aránylag könnyű a felújítása … és nagyon gyakran fel is kell újítani ! Nem bírja a napsugarakat, könnyen reped, az esővíz hamar bejut a bevonat alá és ilyenkor aztán nem csak a festéket kell javítani, hanem az is lehet, hogy az egész fát ki kell cserélni mert megrothadt, tönkrement.

3. A savra keményedő lakkokat és a csónaklakkot nem kültérre tervezték. Az elsőt parkettára, a másodikat pedig olyan felületekre, amiket érhet ugyan víz (eső), de a napsugarak már nem. A savra keményedő lakk gyártását az utóbbi években fokozatosan visszaszorították a különböző hatóságok az egészségre káros volta miatt. Tehát már parkettára sem kenheted ezt az anyagot ! A neve szerint sokat ígérő csónaklakk pedig nagyon sok kiábrándulást okozott már az ártatlan felhasználónak. Napon gyorsan tönkremegy, összerepedezik … és a többit már olvastad a zománcfesték leírásánál.

 

 

Ha érdekel a múlt heti jegyzet a lazúrozásról, megtalálod azt és elolvashatod az Arhivum oldalon.

Felhívom figyelmetek, hogy a következő 14 napon leadott szavazatokkal eldöntheted, hogy mivel folytassuk két hét múlva.
A lényeg, hogy szavazatoddal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy főleg olyasmiről tárgyaljunk itt a honlapon és a facebook-on, ami Téged is érdekel.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

2 hozzászólás a(z) “3 anyag, ami a lazúrt helyettesítheti, és azok hátrányai” bejegyzéshez

  1. Antibá szerint:

    Van még egy anyagcsoport, amely mostanában egyre divatosabb és favédelemre (is) használják: a kimondottan erre a célra kifejlesztett olajok és viaszok, illetve ezek kombinációi. Előnyük, hogy nem képeznek bevonatot, így a nemlétező bevonat nem reped és nem válik le. Hátrányuk, hogy évente meg kell ismételni a kezelést. Főként keményfára és trópusi fafajtákra jók, kültérben is! Kipróbáltam (kültéri fa lépcsőn) és nem le- hanem bevált :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate