5 leggyakrabban előforduló probléma a lazúrozott felületeken • Hobby Turmix
ápr
17
2012

5 leggyakrabban előforduló probléma a lazúrozott felületeken

A problémákról, tévedésekről, hibákról is szólni kell, ugyanis ebből is tanul az ember fia / lánya. Közismert mondás  ”okos ember más kárán tanul”. És tudjátok mit mondott Murphy  : “ami elromolhat az el is romlik”… Itt azért halkan megjegyzem, elég fatalista fickó ez a Murphy.

Az alább felsorolt lehetséges problémákat a saját tapasztalataim szerint értékeltem. Valószínűleg, a különböző márkájú, minőségű  és árfekvésű  lazúrok, sem a felhordásnál sem a haszálatba adás után nem viselkednek egyformán. Sőt mi több, a különböző összetételű lazúrok is különböző problémákkal jelentkezhetnek. Ne várd el, hogy az oldószeres anyagok pont úgy viselkedjenek mint a víz alapúak. Még ha azok ugyanazon gyártó, ugyanazon márkája is, mint például a Bori lazúr család.

1. Szerintem a leggyakrabban előforduló tévedés lazúrozáskor, az ajánlottnál kevesebb rétegszám, illetve a rétegek nem megfelelő vastagsága. Esetleg mindkettő. Ezek mind a spórolás következményei egy jó minőségű anyag használata esetén. Az eredmény többé kevésbé hasonló : a bevonat túl korán fog elkopni (elvékonyodni).  Az ilyen felület nem tarthat többet 1-2, maximum 3 évnél.  Az oldószeres lazúr esetében nem nagyon nagy a tragédia, ugyanis egy kis csiszolás, portalanítás és zsírtalanítás után aránylag könnyen megy a felújítás. A lényeg, a gyors reakció ! Ne várd meg míg a nedvesség tönkreteszi a fát és a farontó gombák megtámadják azt. Újralazúrozáskor célszerű egy árnyalattal világosabb lazúrt használni mint az eredeti, ugyanis könnyen besötétítheti a felületet sőt végül eltakarhatja a fa szép erezetét is. A víz alapú lazúroknál egy kicsit más a helyzet, mert ezek nem kopnak vagy vékonyodnak el, hanem megrepednek és nagy részük hártyaszerűen lehúzható lesz a felületről. Tehát, ebben az esetben is a nedvesség a fő veszélyforrás. A felület letakarítása kissé körülményesebb, de utána hasonló módon bánhatsz vele mint az előzővel.

 

 

 

 

 

 

 

2. A második leggyakoribb tévedés a karbantartás alatt jelentkezik. Éspedig nagytakarítás idején. Képzelj el egy gyönyörűen lazúrozott ablakkeretet. Benne az üveget, amit természetesen meg kell tisztítanod néhanapján. És akkor fogod a rongyodat, az ablakmosó folyadékot és egy spricc ide, egy oda. Utána a ronggyal tisztára mosod úgy az üveget mint a keretet. A lazúr ezt a fajta “karbantartást” utálja a legjobban. A porszemcsék és a rongyod együtt a saját erőddel megtetőzve, szabályszerű smirglizést eredményez. És pont ez az, amit nem akarsz. Ugyanez a helyzet más lazúrozott felületekkel is, amit így fogsz tisztára “csiszolni”. A megoldás egyszerű. Használj egy hosszú és puha szőrű kefét, amivel először is portalanítod a felületet és csak utána mossad ronggyal és akkor is csak simogassad a felületet ne dörzsöld teljes erőddel. Egy kerítés esetében például, használjál magasnyomású készüléket és tiszta vizet.

3. Bizonyos felületeken ugyanaz a lazúr hamarabb öregszik mint másokon. Amennyiben a használt fa ugyanaz, a felület előkészítése is azonos volt és az esővíz is ügyesen el van vezetve, tehát sehol sem pang, akkor csak egy magyarázat marad : a légköri viszonyok. Vagyis az hogy a nap UV sugarai mikor és hogyan esnek ezekre a felületekre. Egyértelmű, hogy a déli fekvésű felületek jobban ki vannak téve ennek a támadásnak mint a többi felületek. Erre a problémára egyik megoldás, hogy a déli részeken különös gonddal dolgozol, betartva 110 % -ban minden előírást. De még van egy megoldás. Válassz olyan árnyalatot a lazúrodnak, ami a lehető legjobban  ellenállhat az UV sugaraknak. Ezek nem a legvilágosabb és nem is a legsötétebb árnyalatok, hanem a közepesek ! És ezekből válassz ! Mert ugye, UV szűrő pigment szemcsék minden lakklazúrban / vastaglazúrban vannak, amire ezt felírta a gyártó (remélhetőleg), de a közepesen sötét árnyalatok védenek a legjobban.

 

 

 

 

 

4. Csúnya maszatolásszerű a lazúr kinézete a száradás után.  Ez csak szépséghiba, de borzasztó idegesítő lehet. Én a falra tudnék mászni ettől. Ennek egy oka lehet : a lazúrozás technikájának nem ismerete. Lazúrozni nagyon könnyű. Ez az általános nézet. És így is van. De az alapokat meg kell tanulni. Lazúrozni általában fenyőfára szoktak. Ez egy puha fa, ami hamar beszívja a vékonylazúrt. Ez is a cél. Amennyiben összevissza maszatolsz a lazúrban jól megáztatott ecseteddel, annak a nyoma sajnos meg is marad. Erre nagyon figyelj. Az ecsetednek puha sörtéjűnek kell lennie. És még az sem biztos hogy jó, ha hosszúak a sörték. Ha kezdő vagy inkább egy puha és rövid sörtés ecsettel indítsál. Végezhetsz előzőleg próbalazúrozást, hogy a kezed ráálljon  erre az újfajta munkára. Mondhatni ellenkező módon lazúrozunk mint mázolunk … És ami a legfontosabb : ne mártsd bele nyakig az ecsetet a lazúrba és mindig a fa erezetével egy irányba dolgozzál ! Ha mégis fölösleg marad a felületen, amiről látszik hogy már nem tudja a fa beszívni, azt töröld le inkább egy tiszta és puha ronggyal. A nagymesterek is így dolgoznak !

5. A lazúrozott felület szemcsés illetve egyenetlen. Ez is esztétikai probléma,  ami a  gondos előkészítés hiányát jelzi. Amennyiben rossz minőségű a fa felülete, vagyis durva és csiszolatlan, a végeredmény is hasonlóan fog kinézni. Ha egy tökéletesen bársonyos felületet szeretnél, akkor a rétegek között is érdemes megcsiszolni azt, egyre finomabb csiszolópapírral. Utána pedig ne feledkezz meg a portalanításról ! A lazúrozás alatt a levegőben mindenfélék röpködhetnek, ezeket se felejtsd el eltávolítani minél hamarabb. Mielőtt végleg beleragadnának és beleszáradnának a bevonatba. Itt van egy szabály : nagy szélben és nagy melegben illetve hidegben, esőben vagy ködben, nem lazúrozhatsz ! Ez tilos.

A fentiekben főleg a külső felületekről volt szó. Ugyanis ezek a súlyosabb esetek, itt könnyebben érhetnek kellemetlen meglepetések és a keletkezett kár is nagyobb lehet. De, a belső felületeken is jelntkezhetnek hasonló problémák.

Végezetül még annyit, és lehet hogy ezzel kellett volna kezdenem, mindig tájékozódj mielőtt nekifognál a lazúrozásnak. Mindig olvasd el a használati útmutatókat !  Először is Neked szól, érted van ! Ha a fentieket figyelembe veszed, a gyártó utasításait betartod illetve gondosan dolgozol, akkor baj nem történhet és az eredményre büszke lehetsz majd.

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate