A hálószoba • Hobby Turmix
máj
12
2012

A hálószoba

Szerző : Sólyom Melinda, lakberendező.

A hálószoba a lakás meghitt zuga. Jó esetben van erre külön szobánk, azonban helyhiány miatt egy többcélú teret használnak éjjel hálószobának. Erről később írnék pár szót.

Minden esetben a legmeghatározóbb az ágy, annak mérete, típusa, helye. Lehet dobozszerű, hagyományos lábakon álló, dobogóra helyezett, esetleg galériára, szekrénybe rejthető, kihúzható kanapé stb.

A legfontosabb a fekvőfelület minősége, hiszen életünk egyharmadát ágyban töltjük. Egy jó matrac minden pénzt megér. A szokásosnál keményebb matrac gerincbántalmak ellen kiváló, de van lábvégnél magasított ágy is, ami keringési megbetegedések esetén ajánlott. nem beszélve az elektromosan emelhető fejvégű ágyakról…amire ki nem vágyna, ha megtehetné. Matracvásárlás előtt próbáljuk ki bátran a matracokat, érezni fogjuk, hogy egyenletesen támaszt-e meg, kedvünkre való-e a keménysége, puhasága, és ne feledjük elmondani az eladónak, hogy hány kilót kell elbírnia. Van, aki a dupla ágyat egy matraccal kéri, van, aki két különállóval, mert így nem zavarja a társa forgolódása. Vannak vákuumos matracok, amiket feltekerve árusítanak, különböző minőségűek, memory réteggel ellátva, téli-nyári oldallal, merem ajánlani, nekünk bevált. Ami még fontos az a matracok szellőzése, megfordíthatósága. A minőségét jobban megőrzi, ha gyakran megfordítjuk egyik oldaláról a másikra.

Tervezési szempontok:

  • Mekkora legyen az ágy? (Eszembe jutott drága nagyszüleim ágya, ma nem férnénk el ketten benne).
  • Használjuk-e más célra a helyiséget? Ha igen, helyet kell biztosítani azoknak a bútoroknak is. Ilyenkor célszerű a kinyitható kanapé.
  • Mit akarunk tárolni a hálószobában? Beépített vagy mozgatható gardróbot szeretnénk?
  • Kell-e helyet biztosítani a vasalódeszkának? Ruháskosárnak?
  • Napos-e a hálószobánk, esetleg északi fekvésű? Belátni-e a hálószobába? Elég-e a sötétítő függöny, vagy redőnyt, reluxát szeretnénk még, mert nemcsak jól sötétítenek, hanem jó zajszűrők is.
  • Mi legyen az ágy közelében: olvasólámpa, óra, telefon, rádió, esetleg TV? Ha tévézni szeretnénk, egy 35 mm képátlós TV-hez legalább 1,2 m nézési távolság kell.
  • Ha számítógépet, varrógépet, hajszárítót szeretnénk használni a hálószobában, gondoskodjunk az elektromos csatlakozókról.

A hálószoba kifestéséhez olyan színeket tanácsos választani, ami a nyugalom és ösztönzés közötti átmenet hatását kelti. Ilyen szín a kék, a vörös.  A kék csökkenti a vérnyomást (a zöld is nyugtat, sőt csökkenti a zajok iránti érzékenységünket), megnyugtató a testnek, léleknek. Kiegészítő színe a vörös, erősségétől függően adja a hangulatos vagy vidám felhangot. Mivel a vörös élénkít is, jobb, ha tompa változatait alkalmazzuk, mint a barackszín, vörösesbarna, rozsdabarna. Lehet izgalmassá is tenni a hálószobát egy erős mélyvörös falszakasszal is, sejtelmes fényekkel.

Miután kiválasztottuk az ágyat, gondoskodnunk kell a „ruhájáról”, ami rányomja bélyegét az egész szobára. Tükrözi életmódunkat is.  Ez a legnagyobb színfolt a szobában, mi döntjük el, hogy mintás, tűzött, gyapjú, selyem takarót szeretnénk-e. Szép ágyneműkből bőven van választék, mintájukkal is befolyásolhatjuk a szoba méretét: keresztbe, hosszába csíkossal, pl. kisebb zugokban válasszunk geometrikus mintát. Van, aki az egyszerűt kedveli, természetes anyagokat alkalmaz, mint a len, gyapjú. Ezen anyagok színei igen megnyugtatóak, a tisztaságot tükrözik. Egy kis kékes árnyalattal, fehérrel kombinálva igazán gyönyörű.

 

Az ágy felöltöztetését lehet fokozni baldachin építésével, természetesen hely kell hozzá. Ezzel még hangsúlyosabbá tesszük a fekhelyet, romantikusabbá. Gondoljunk a férjekre is, nem kedveli mindenki.

Manapság divatosak a textillel behúzott, falra szerelt, tűzött ágyvégek, amik valóban kényelmesek, főleg olvasáskor, mert van hova támasztani a hátunkat. És bíztatni merek mindenkit, házilag is kivitelezhető, én megcsináltam, még a gombokat is behúztam, nagyon jó érzés volt megcsinálni.

 

A többcélú hálószobák

Az átlagos hálószobát gyakran más célra is használják: dolgozó, hobbi, nappali.

Akkor a leg kényelmesebb, ha nappalra el tudjuk tüntetni a fekvőhelyet, ilyenkor praktikus az összecsukható kanapé. Esetleg dobogót építünk, amire a dolgozósarkot, vagy társalgót helyezzük, az ágyat meg könnyen alá tolhatjuk (jó görgőkkel, amik lefékezhetőek). Erre a megoldásra nem szükséges nagy belmagasság, bár a szokásos 2,6 m magas szoba szűkös egy kicsit.

A többcélú szobánál okosan meg kell tervezni a tárolást, jó többfunkciójú bútorokat használni (az étkező asztal lehet tanulásra is alkalmas). Az ágy alatt rengeteg hely van, könnyen kigurítható tároló elemekkel, beépített dobozokkal is helyet takarítunk meg. A jelszó a rugalmasság! A leghatékonyabb, de sajnos a legköltségesebb a szekrényágy, hisz a fekhely az ágybetéttel, ágyneművel csukható fel, könnyű használni a rugós szerkezete miatt.

A beépített bútorok eltüntetik a rendetlenséget, de egyben zsúfolttá is teszik a helyiséget. Egyedi megoldásokkal, minden zug kihasználásával tudjuk kicsit tágítani a teret. Bár nem a többcélú szobáknál alkalmazzák, a szimmetria igen megnyugtató a szemnek, gyakran használják a hálószoba berendezésénél.

 

 

Jó, ha arra is gondolunk, hogy milyen praktikus berendezési tárgyak könnyítik meg a hálószoba használatát, mint a tükör, szobainas, esetleg egy két ülőalkalmatosság, ahová letehetjük levetett ruháinkat. Milyen szőnyeget teszünk le, esetleg kedveljük a padlószőnyeget a hangszigetelése, puhasága miatt. Én nem szeretem a poratkák miatt. Akarunk-e díszpárnákat és hova tesszük őket, amikor levesszük őket az ágyról? Természetesen a hálószobát előszeretettel dekoráljuk családi fotókkal, de lehet más modernebb megoldást is alkalmazni: hangsúlyossá tehetjük az ágy fölötti falszakaszt más festéssel, színnel, tapétával, világítással, esetleg épített gipszkarton fülkével.
Lapozgassunk újságokat, az interneten is rengeteg ötletet találunk, csak a saját ízlésünk szerint, az egyéniségünket tükrözve rendezzük be a legintimebb szobánkat.

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate