A két legrosszabb módszer a penész eltávolítására • Hobby Turmix
aug
2
2012

A két legrosszabb módszer a penész eltávolítására

Brrrrr.  Penész. Hacsak nem sajton vagy sajtban van, a penészgomba káros az emberre nézve. Sőt egyes elméletek szerint a penészes sajt fogyasztása is veszélyeket rejt magában. Természetesen, a legjobb megelőzni a bajt, de mi van akkor, ha mégis felüti a fejét a penész a lakásban?

                                       Source: blog.spottedsparrow.com via Tünde on Pintere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legjobb, ha gyorsan reagálsz! Ne várd, hogy magától eltűnjön. Nem fog. A penész aránylag könnyen terjed, főleg hogyha még Te is rásegítesz. Ezért tudnod kell helyesen “kezelni” ezt a néha lappangó, néha akut és néha krónikus betegségét a lakásnak. Hogy hogyan segíted a penész terjedését? Nagyon egyszerűen. Azzal, hogy megpróbálod eltávolítani. Helytelenül, rossz módszerekkel.

                                                Source: frugallysustainable.com via Tünde on Pinterest

 

A két  legrosszabb  megoldás a penész eltávolítására:

1. Száraz ronggyal vagy kefével dörzsölöd le illetve keféled le a felületről … Ilyenkor az történik, hogy a penészspórák szanaszét repülnek és így ezután, a lakásban mindenhol megjelenhet a penész. De elsőnek a Te szervezetedben, mivel munka közben belélegezted a spórákat, akarva-akaratlan.

2. Hipoklórba áztatott szivaccsal mosod le a penészt …  A háztartásban a hipoklórt mint folt eltávolítót, fehérítőt és fertőtlenítőt tartjuk számon. Nem mint penészölőt. A hopoklórral egy valamit érhetsz el a penész esetében: kifehéríted (kiszőkíted). DE nem ez a célod! A cél a penész eltüntetése és lehetőleg örökre! A hipoklór valóban instant módon eltünteti a penészt, de sajnos csak látszólag. A penészspórák megmaradnak. Pedig milyen jó lenne a hopoklór: minden háztartásban ott van, olcsó és gyorsan hat … Viszont a hipoklór nem igazi ellensége a penésznek.

                                                       Source: thisoldhouse.com via Tünde on Pinterest

 

Akkor mi legyen? Erre a válasz egyszerű. Olyan penészölő és penészgátló (gombaölőt, fungicidet tartalmazó) szereket kell vásárolni, ami valóban erre való, részletes leírást tartalmaznak, amit természetesen elolvasol és aztán követed is. Jó, ha valaki olyan ajánlja a terméket, aki 2-3 évvel ezelőtt használta és azóta sincs penész a lakásában. Azt jó tudni, hogy találsz ilyen szereket a kereskedelemben, de egyik sem garantált hosszútávon, ha a probléma forrását nem szünteted meg. Vagyis, ne legyen táptalaja a penész kialakulásának. Ne alakulhasson ki többet páralecsapódás és nedves felület sehol sem a lakásban: falon, mennyezeten, padlón, hideg vízcsövön, ablaküvegen stb. Ezekről a “szörnyűségekről”  és a megoldásokról, bővebben olvashatsz itt: http://hobbyturmix.com/bevonatok-a-nedves-falakon-es-negy-praktikus-otlet/  és itt: http://hobbyturmix.com/a-para/ .

                                                   Source: greenliving.nationalgeographic.com via Tünde on Pinterest

 

Különböző házi praktikák is ismeretesek ebben a témában. És valóban hatásosak is. Mint például az ecet. Önmagában vagy különböző kombinációkban. De sajnos csak pár napig, hétig számíthatunk a hatására. Ha a levegő páratartalma huzamos ideig magas a lakásban, komolyabb és átfogóbb megoldásokra van szükség.

Szólj hozzá, mondd el tapasztalataidat vagy kérdezzél!  Én álltam már a barikád mindkét oldalán:  voltam már penészes falak tulajdonosa és penészgátló szerek forgalmazója is. Talán segíthetek Neked.

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

11 hozzászólás a(z) “A két legrosszabb módszer a penész eltávolítására” bejegyzéshez

 1. Antibá szerint:

  Szerencsére ez nem mindenkit érint, de akit igen, azt nagyon!

  Ha penészes a fal, az ember szinte mindent megtesz, hogy szabaduljon a szörnyűségtől. Ami nálam leginkább bejött, az a gondos helyreállításnak és a minőségi anyaghasználatnak köszönhető. Ökölszabály, egyszeregy vagy akármi, szóval a legfontosabb: a penészt MINDIG penészgátló szerrel távolítsd el, és MINDIG NEDVESEN, márminthogy a penész legyen nedves, amikor lemosod, lekaparod.
  Nálam bejött, hogy “penésztelenítés” után mégegyszer átkentem a falat penészgátlóval (Spektra Sanitolt használtam) majd hagytam a falat alaposan kiszáradni, 1-2 napig, kiadós, kereszthuzatos szellőztetéssel. Ezután jöhet a festés. Kevesen tudják, hogy ilyenkor a leginkább alacsony kötőanyag-tartalmú diszperziót érdemes használni, ugyanis jobb a páraáteresztő képessége. És azt talán még kevesebben, hogy létezik olyan adalékszer amely a kedvenc falfestékünket penészgátlóvá teszi (én szintén Spektra Sanitolt használtam, adalék változatban, Spektra beltéri falfestékbe adagolva).
  Az így kezelt fal 2-3 évig vagy akár tovább is penészmentes marad, ha a páraképződés és lecsapódás okozóját is sikerült megfékezni :-)

  • Hobbyturmix szerint:

   Köszi a kiegészítést! A saját tapasztalatod megosztásával sokunknak segítettél.

   Esetleg még annyit fűzhetnék hozzá, hogy a falak páraáteresztése (“szuszogása”) nem olyan fontos, mint ahogyan felnagyították az utóbbi években. Azzal, hogy kicserélted régi cúgos ablakaidat és ajtóidat új termopán-típusra a lakásban a természetes állandó levegőkeringés megszűnt! Ha a falak páraáteresztése fontos lenne, akkor sehol nem víz- és hőszigetelnének (sem kívül sem belül), nem használnának teflonos, latex vagy olajfestéket a falakon illetve nehéz vinil- vagy selyemtapétákat (és pláné nem konyhákban vagy fürdőszobákban).
   Szerintem a meghatározó a levegő nedvességtartalma a lakásban, a megfelelő szellőztetés (például nem ködös-esős időben), stb. Az utóbbi 3 jegyzet erről szól.
   Ez az egész nagyon hasonlít a fogyókúrához: hiába fogytál le, mert ha nem változtatsz drasztikusan a táplálkozási szokásaidon, úgy hamarosan visszacsúsznak a kilók….
   De ha valakinek más a véleménye, szívesen olvasnék róla. :-)

 2. zsolt szerint:

  Egy tehnikai dolgon töprengtem el. A penészes fal kezelése után SPEKTRA Sanitol-al ( az én esetemben egy erkely belső részérol van szó ), ha latex festéket használok, azon kivül, hogy nedvesedik a fal, a penész még megjelenik,vagy más gond keletkezhet? Ez abban az esetben, ha nem orvosolom a penész megjelenésének okát. Ezt azért kérdem mert szerintem a latex festékre nem igazán fog a pénesz, és ha igen is könyen tisztitható. És a másik dolog pedig az hogy, erkélyröl lévén szó nem igazán zavar ha nedvesedik a fal, csak ne legyen penész.

  • Hobbyturmix szerint:

   Gondolom, hogy zárt erkélyről van szó, ahol nincs fűtés.
   A latexre valóban nem tapad könnyen a penész, de az un.kondensz (páralecsapódás) attól még létezik … mondjuk letörölheted száraz ronggyal, de ez azt jelenti, hogy állandóan. A vízpára lecsapódik és mivel nem tud behatolni a falba (a latex miatt), lecsorog és valószínűleg ott a fal tövében fog kezdődni a penészedés és majd terjed is. Sőt, alulról kezdi bomlasztani a falat, illetve festéket, ami aztán pikkelyesen lehámlik.
   A páralecsapódást kéne megszüntetni, azt elérni, hogy ne legyenek hideg felületek, amire lecsapódhat a pára esetleg nagyon gyakran kereszthuzatosan szellőztetni mikor kinn száraz az idő.
   Zsolt, ha nem volt kielégítő a válasz (esetleg félreértettem valamit) vagy további kérdésed van, írjál. A rendszer most már automatikusan fogadja hozzászólásod. :-)

   • zsolt szerint:

    Köszönöm a választ. Erre télleg nem gondoltam, hogy ha egy kis rést kap ahol a nedvesség beszivárogjon a falba, mind például a padló és a fal között akkor nedvességet húz fel a fal, lehámlik és rosszabb lessz.

 3. Szasz Istvan szerint:

  Arrol hallottam hogy klort hasznalnak peneszolo szer helyyett de hogy ecetet? No errol nem hallottam meg:) Megint gazdagabb lettem valamivel!!!!!!!!!!!!!

 4. Antibá szerint:

  Páralecsapódás főként a párától lesz, ez igaz, de helyileg azért OTT ahol, mert az a leghidegebb pont az egész helyiségben. Hőhíd. Ilyen helyeken a fal majdnem mindig nedves és innen már csak egy apró lépés a penészedés. A nyerő mentesítés több részmegoldás ésszerű össze(hobby)turmixolása :-) Egy ilyen recept lehetne pl. a következő: hőhíd megszüntetése utólagos hőszigeteléssel + penészeltávolító oldat + penészgátló adalék a festékbe + szellőztetés vagy páraelszívás javítása. Ezek közül majdnem minden megoldható házilag is, barkács üzemmódban… Ha valakit konkrétan érdekel valamelyik részlet, szívesen segítek :-)

 5. suszterakaptafától szerint:

  Kedves Tünde!
  Minden tiszteletem a cikk megírása miatt, nagyon sok igazságot tartalmaz, egyet kivéve: “a klór nem ellensége, hanem mondhatni barátja a penészek”.

  Ennek a kijelentésnek a tudományos alapjai érdekelnének, mivel tudomásom szerint az egyetlen szer amivel MEG LEHET ÖLNI A PENÉSZT az éppen a klór.
  Az összes többi csodaszernek kikiáltott anyag csupán eltávolítja, de nem öli meg.

  Nézze meg jobban a különböző penészirtók összetételét, a hatóanyag mindegyikben a klór, ez a szagukon is érezhető.
  A hatékonyságuk csupán azon múlik, hogy milyen adalék anyagokkal lassítják a hatóanyag (a klór) elbomlását. Ebben különböznek.
  A háztartási hypo (becsületes nevén nátrium hipoklorit) olcsó, viszont nagyon hamar elillan, a mindenféle penészirtók, festékadalékok lényegesen drágábbak, viszont lassabban oldódik ki belőlük a hatóanyag, ami ismétlem: a klór.

  A teafa olaj állítólag még elég jól elbánik a penésszel, de szerintem szórakozzon vele akinek sok ideje és idege van hozzá. Tény, hogy természetes anyag, akinek vegyszerundoritisze van szintén ezzel próbálkozhat.

  Szerintem, ha valaki rászánja magát, hogy megelőzze a penészedést, és a beavatkozás során biztonsággal ki akarja irtani a penészt, az ecsetelje, vagy szórja be a felületet klór tartalmú oldattal (legyen akér hypo, akár más hiper-szuper jó nevű szer), és utána kaparja, távolítsa el, majd jöhet a páraáteresztő javítás (vakolat vagy glett) és a páraátersztő festék!!!
  A lényeg, hogy a falból tudjon eltávozni a már felgyülemlett nedvesség, és hogy a tervezett beavatkozással megakadályozza a nedvesség utánpótlást (mert hogy itt szó sem esett pl a talajvízről).

  Egyébként pedig mindenki maga döntse el, hogy milyen gyakorisággal akar penészt eltávolítani, és annak megfelelő árfekvésű anyaggal operáljon.
  Fürdőszobában például éppen elég gond szokott lenni a vízkő miatt, tehát oda nem használnék méregdrága penészirtót, úgyis rendszeresen látogatni kell a vízkő miatt. Én először hypoval szoktam kezdeni, aztán vízkőoldóval támadok.

  Kár, hogy ezzel a megalapozatlan kijelentéssel csorbítja a tekintélyét, bizalmát az olvasóknál.

 6. Hobbyturmix szerint:

  Tisztelt suszterakaptafától, köszönöm hozzászólását!

  Először is itt a hypo gyártójának a linkje, ahol talál egy leírást arról, hogy mire jó ez az anyag:
  http://www.novochem.hu/vegyi_bta/N%C3%A1trium-hipoklorit%20oldat%20BChem.pdf
  A lényeg ez:
  “Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása
  A papír és textiliparban fehérítőszerként, a vegyiparban oxidáló-, klórozószerként, valamint az emberi felhasználásra szánt vizeknél, szennyvízkezelésnél fertőtlenítőszerként használják. A háztartási tisztítószerek zömének fő hatóanyaga. Alkalmazzák még nyálkásodás gátlására illetve konzerválószerként hűtőfolyadékokhoz adva.”
  Amint Ön is látja, egy szó sincs arról, hogy a penészgombát megölné vagy eltávolítaná.
  De ez az ön üzenetének a végén írtak alapján is nyilvánvaló. Ezt írja: “Én először hypoval szoktam kezdeni, aztán vízkőoldóval támadok.” Én ebből azt értem, hogy a hypós módszer Önnél sem működik, ugyanis rendszeresen megismétli a beavatkozást. A vízkővel kapcsolatban csak annyit, hogy semmi köze a penészhez. A fürdőszobában a vízkő és a penész egymástól teljesen függetlenül jelenik meg.
  És végül itt egy másik link a hyporól: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hypo és még egy a klórról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%B3r .
  Érdemes elolvasni ezeket is!
  Egyértelmű, hogy a klórral kapcsolatos kijelentéseim helytállóak.
  Az lehet, hogy sokan a hypo fertőtlenítő hatásáról gondolják azt, hogy akkor a penész ellen is jó. A fertőtlenítő hatás a baktériumok ellen értendő. De a penész nem baktérium. Ő gomba.

  Örvendek megtisztelő figyelmének, remélem, hogy segítettem, ha bármilyen kérdése lenne továbbra is állok rendelkezésére.

 7. Emese szerint:

  Amikor beköltöztünk, első évben penészedett a konyha. Akkor vettem valami sprayt. Minimális használat után eltűnt a penész, Jó lett volna ezt ismerni korábban is, mert a fürdőben sohasem sikerült eltávolítani klórral, vízkőoldóval meg pláné. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel költséghatékonyabb az a kis flakon penészőlő, mint a sok klór meg vízkőoldó, ami literszámra elmegy, a ráfordított munkát már nem is említve.

 8. Szasz Istvan szerint:

  En is probalkoztam klorral de egy par het utan ujbol kiutott a penesz Utanna Spektra Sanitol-t hasznaltam es azotta nincs gond!!!!!!!!!!!!!!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate