A leggyakrabban előforduló problémák tapétázás közben vagy után • Hobby Turmix
márc
28
2012

A leggyakrabban előforduló problémák tapétázás közben vagy után

A következő soroknak a célja, hogy rád ijesszenek és elmenjen a kedved a tapétázástól :-)  …. Neeeeeeeeem ! Dehogy ! Ahogyan az előző jegyzetekből már kiderült, a vlies tapétával nagyon egyszerű dolgozni. Ha barkácsoló tipus vagy, kár lenne kihagynod.

Talán, kezdjük az alapnál. És csakis a vlies (non-woven) tapéta szempontjait véve figyelembe.

Amennyiben az alap vagyis a glett, amire ragasztod a tapétát nem áll szilárdan a vakolaton, nincs tökéletesen kiszáradva, nem szív mindenhol egyformán vagy hideg (kb. 15 C fok allatt), szinte biztos, hogy baj lesz. Hogyan ismered fel “a bajt” ? Egyszerű. A vlies tapéta felhólyagzik és leválik a falról, akár együtt a glettel. És ebben az esetben nem sok esélyed marad a tapéta megmentésére. Tehát, a felsoroltakra különös figyelmet kell fordítanod. De ugyanez a helyzet a festés esetében is. Amennyiben lehetséges, ne gipsszel glettelj, hanem más műgyanta alapú modern anyaggal. Vásárolj vedres, készen megkevert glettet. Kicsit drágább ugyan, de biztonságos és nagyon könnyű vele dolgozni. A zsákosakat én a profikra hagynám (vagy legalábbis a “haladókra”)…. Különösen figyelj oda a különboző falak különböző hőmérsékletére. Főleg akkor, ha a külső fal nem szigetelt. Logikus, hogy nem fogják egyformán beszívni a ragasztót. A ragasztó helyenkénti, túl lassú száradása, problémákhoz vezethet ! De a túlságosan is nedvszívó alap is hasonló eredményhez vezethet. Egy másik dolog : soha ne feledd el portalanítani a felületeket miután tökéleteses simára csíszoltad a glettet ! És ha az alapod valamiért koszos vagy éppenséggel zsíros (pl. konyhákban), a biztonság kedvéért mosogatószeres vízzel mosd végig és öblítsd is le aztán. És végül, ne tapétázz penészes vagy salétromos falakra ! Először foglalkozz ezekkel a súlyos problémákkal, oldd meg őket végérvényesen és csak utána fessél vagy tapétázzál.

A vlies tapéta ragasztásánál nagy meglepetések nem érhetnek, ha betartod a ragasztó csomagolásán és tapétatekercs cimkéjén levő utasításokat. Amire figyelned kell az az például, hogy ne kerüljön túl sok vagy túl kevés ragasztó a falra. Érdemes egy próbaragasztást végezni. Fontos: soha ne téveszd össze a vinil tapétához való ragasztót a vlies (non-woven) tapétához valóval ! Az utasításban javasolt arányokat (hígítást) 100%-ban tartsd be. Ne szemre, saccra löttyintsed a vizet a hígításhoz. Soha ne keverd hozzá az alapozáshoz használt maradékot a ragasztáshoz már bekevert ragasztóhoz. Minden eltérés a recepttől megbosszulhatja magát ! Természetesen lehetnek kivételek … és beválhat a saját variációd is, de ha mégsem ?

A tapéta szabására gondolva mindig eszembe jut egy történet. Történt egyszer, hogy a “mester” a munka hevében … az összes tapétasávot előre felvágta a szoba magasságával egyenlő 2,6 méteres darabokra. Mindent. És lendületesen folytatta is azzal ami következett, a ragasztással. Eltudod képzelni, hogyan nézett ki a dolog már a második sáv felragasztása után ? Még véletlenül sem talált a minta … Siralmas volt. Tanulság, … lásd az előző jegyzetet !

A reklamáció kezelése mindig kényes téma. Úgy a vevő mint az eladó számára. De tudnod kell, hogy ezek a modern vlies tapéták (főleg a nagy német gyárak által előállítottak) gyakorlatilag nem selejtesek. Persze valamennyi elméleti esélye van a hibának, de nagyon nagyon kevés. Szabály : bizonyosodj meg arról, hogy igazad van. Olvasd el újra az utasításokat (ragasztó + tapéta) győzödjél meg róla, hogy Te nem tévedtél. Ha ez mind megvolt, pakold össze a megvásárolt anyagokat és a kasszablokkot, készíts fotókat a helyszínről … és irány vissza a boltba. Ott, próbáld meg elmesélni, nyugodt hangnemben, hogy mi is történt. Normális körülmények között (és szerencsére ez a gyakoribb), az eladó segíteni próbál, kérdéseket tesz fel, megpróbálja megérteni az eseményeket. Ez nagyon fontos, ugyanis Ő az, aki értelmesen tovább kell adja az információkat és ettől függ a végkimenetel. Amennyiben a reklamáció jogossága egyértelmű, akkor gyorsan pozitív megoldásra számíthatsz. Ha a visszavitt anyagokról és a fotókról nem álapítható meg a probléma oka, akkor számíts egy “helyszíni szemlére” a gyár képviselője részéről. A lényeg, hogy kiderüljön mi a probléma forrása, mert akkor lesz rá megoldás is. Amennyiben kompenzálásról lesz szó, vedd figyelembe (és ezt a tapéta cimkéjén szokta írni), hogy a gyártók csak 3 sávot írnak jóvá a már felvágott tapétából. Ez kb 1 tekercs tapéta (10 méter). Ezt azzal magyarázzák, hogy a letapétázott felület (5 négyzetméter) épp elegendő ahhoz, hogy felfigyelj a hibára, ami a tapéta mintájában vagy anyagában esetleg jelentkezhet.

Nagyon szeretném pozitív hangon zárni a jegyzetet ! Emlékszel még miért is szavaztad meg a barkácsolás kategorában a tapéta témát ? Mert a tapéta szép, divatos, könnyű ragasztani, minimális felfordulással maximális eredményt tudsz kihozni az otthonodból egy rövid időn belül. Ez tényleg így van ! Mielőtt tapétázol majd gondolkodj el azokon, amiket itt olvastál ebben a három jegyzetben, ha szükséges olvass utána a témának máshol is, esetleg nézzél meg egy-két videót a youtube-ról. És szívesen segítek én is. Kérdezz bátran, itt a honlapon vagy küldj üzenetet a hobbyturmix@yahoo.com e-mail címre. Kívánok jó munkát és jó szórakozást minden tapétázó Hobby Turmix osnak ! 

A fotók forrása a németországi Marburg tapétagyár.

És itt olvashatjátok egyik látogatónk hozzászólását a Fórumról. Jót szórakoztam rajta ! Antibá utólagos beleegyezésével, ide bemásoltam, hogy Ti is okuljatok. Köszönjük !

“Azért szeretem a tapétázást, mert a végeredményen túl – ami ugye a cél – szórakoztató és tiszta, ráadásul minimális a szükséges szerszámok mennyisége. Buli!

És mivel ez egy műfajok közötti honlap és fórum, lehetne azt is kombinálni, hogy milyen itallal a legjobb párosítani a tapéta-kaláka szüneteit. Alkoholtartalmúakra gondoltam, ezért ha kiskorú vagy, akkor most kérlek lapozz. Ámbár arról is lehetne vitatkozni hogy hol és mikor szabad (jogilag) inni. Németországban, ha elmúltál 16, megveheted és bevághatod a sörödet. Nálunk ez a limit 18,de ez még a jobbik eset. Amerikában bezárják a bárt és pultost, ha 21 év alattinak ad alkoholtartalmú löttyöt.

A lényeg. Úgy ahogyan a halhoz fehér, a vadhúshoz meg vörösbor dukál, a német tapétához a jó hideg sör passzol (szerintem) kivéve talán az Erismann mintáit. Ez a gyár ugyanis Németország legfranciább (???) tapétagyára, ha van egyáltalán ilyen terminus technicus. Ráadásul a Rajna partján található, ott pedig a sör mellett finom, száraz vörösborok is teremnek. Jellegzetes helyi fajta a Spatburgunder, de ha a tapétázás pillanatában valamiért nem lenne kézügyben, megteszi a ménesi (Minis) burgund is. Kocc, és a tapéta máris jobban tapad. Egészségetekre!”

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate