A nappali • Hobby Turmix
máj
9
2012

A nappali

Szerző : Sólyom Melinda, lakberendező.

A nappali berendezéséhez általános érvényű javaslatot adni nem könnyű, mert mindenki változatosságra vágyik, de az anyagi lehetőségeink korlátozottak. Segítségül ismét jól jön a jó öreg papír és ceruza. Gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk. Az alaprajz sokban segíthet.

 • Először el kell döntenünk, hogy milyen stílust kedvelünk: minimális, vidéki, hagyományőrző, esetleg eklektikus? Számomra az utóbbi a legideálisabb, mert vannak szívünkhöz nőtt darabok, amit szeretnénk valahova elhelyezni, szeretem a furcsa párosításokat, de azt is tudom, hogy nem lehet ráerőltetni a családtagjainkra az esetleges hóbortjainkat.
 • Több funkciót szeretnénk-e, esetleg ide kell tennünk a z étkezőt, dolgozó sarkot?
 • Hány személy fogja használni nap, mint nap? Ettől függ az ülőhelyek száma.
 • Gondoskodtunk-e tároló helyről és ülőhelyről minden várható tevékenységhez? Vendéglátáshoz, televíziózáshoz, beszélgetéshez, olvasáshoz, zenehallgatáshoz, íráshoz?
 • Melyik lesz a szoba legfontosabb pontja? Általában a főfalat szokták kiemelni, azt, ami a bejárattól látható a leginkább, de lehet fókuszpont egy szép ablak, falfülke, vagy valami szokatlan építészeti elem (oszlop, pl.).
 • Használják-e gyerekek a szobát? Van-e háziállatunk?
 • A belmagasságot figyelembe véve, döntsük el, hogy akarunk-e dobogót, galériát beépíteni.  Olyan bútorokat szeretnénk-e amit költözéskor magunkkal viszünk, vagy beépített bútorokat csináltatunk?
 • Az elektromos vezetékek elhelyezésére fektessünk nagy hangsúlyt. Soha nem elég a konnektor!! Nem szép látvány az utólagos hosszabbítók kígyózó sora. Tervezzük meg alaposan a világítást, a televízió, számítógép, hifi berendezés helyét.
 • Ne feledjük egy-két sarok külön megvilágítását, amint írtam már, ad egy kis kontrasztot, szép árnyékot a falon stb.
 • És minden szobának jót tesz a szobanövények látványa. Természetesen a szabad helytől függően, a növény fényigényéhez alkalmazkodva találjuk meg a növények helyét. Ha behozzuk a természetet: élettel, pozitív energiával töltjük meg a lakószobát.

 

 

Ha már összegyűjtöttük azokat a berendezési tárgyakat, amelyeket a nappaliba szánunk, válasszunk háttérszínt. A színterv elkészítéséhez segít egy kedvünkre való színes textilanyag, amelynek a színeit felhasználva dekoráljuk a szobát. A részletekre is oda kell figyelni, hogy összhangban legyenek a szegélylécek, karnisok, radiátorok a kiválasztott fő színnel. Természetesen lehet meghökkentő megoldásokat is választani. Pl. ha ott van egy eltávolíthatatlan régi cső, azt nem rejtjük el gipszkarton mögé, hanem kiemeljük egy erős színnel.

Befolyásolja a színválasztást az is, hogy északi vagy déli fekvésű a nappalink. A fényárban úszó szoba elviseli a hidegebb színeket is: szürkét, ezüstös kéket, feketét. A kevesebb természetes fényű szobát tanácsos világosabb, melegebb színekkel tágasabbá, „fényesebbé” tenni. Ha követni akarjuk a mai divatot, bőven tudunk választani a szebbnél szebb dísztapétákból, amivel csodákat érünk el, még ha csak egy falszakaszt ékesítünk fel velük.

Változtatható dekorációval még az évszakokhoz is alkalmazkodhatunk. Télen a nehezebb, puhább anyagokkal, takarókkal, párnákkal a „bevackolást” erősítjük, míg tavasszal, nyáron a vidámabb színekkel a fényt, a természetet hozzuk be a lakásba, felfrissítve lelkünket is. Bátran tegyünk ki olyan alkotásokat a falra, amikre jó ránézni, emlékeket idéz, mi magunk készítettük, gyermekeinktől kaptuk, hiszen feltöltődünk általuk.

Köszönjük szépen Melinda !

 

Kedves régi és új Barátai a Hobby Turmixnak ! Itt lenn az oldal alján lehetőségetek van hozzászólni a témánkhoz. Tapasztalataitokat osszátok meg velünk, ha kedvetek tartja. Amennyiben tetszik ez vagy bármely más jegyzet a honlapon, osszátok meg azt és / vagy lájkoljátok. Visszajelzéseiteket köszönöm !

Amint láttátok már, a tegnaptól megoldódott a direkt átjárás lehetősége a Hobby Turmix facebook oldalára. Most már nagyon egyszerűen meg tudjátok lájkolni az oldalt, ami azt jelenti, hogy ezzel automatikusan részese lehettek az eseményeknek. A honlap Hírek rovatában elolvashatjátok az ezzel kapcsolatos Játékunk részleteit.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

2 hozzászólás a(z) “A nappali” bejegyzéshez

 1. Erika szerint:

  Nagyon jo! Szerintem is az elektromos vezetekek elhelyezese nagyon fontos, ezt praktikusan meg lehet oldani, mi is ugy terveztuk a szobamba hogy ket helyrol is lehessen a villanyt kapcsolni, es a konnektorok sokszorozasa is nagyon praktikus. Egy kerdes? Egy panel lakas nappalija nyilvan valoan kicsi, es egy klasszikus butorral talan zsufolt is kicsitt. Divat meg az hogy az ebedlo nagy asztal a szoba kozepen legyen? A szonyegnek milyen szerepe van? Es milyent kell valasztani ebbe az esetbe? (forma, szin)

  • Sólyom Melinda szerint:

   Szia Erika!

   Tudom, hogy kicsik a panellakások, sajnos. Általánosságban is azt tanácsolnám merjetek tologatni ide-oda bútorokat, kivenni szekrényeket (persze a tárolástól függ), ha szép a padlóburkolat kipróbálnám szőnyeg nélkül vagy kisebbre cserélné a meglévőt.Hihetetlennek tűnik, de máris nagyobbnak tűnik a szoba.A szőnyegeknél a szögletes formából nagyobb a választék,inkább ezt a formát kedvelik. Ha jól tudom Csíkdánfalván van gyapjúszőnyegeket szövő műhely, szép színeset is lehet rendelni, de az ekrü is mindenhez illik.Kevés mintát benne ami illik a szoba többi textiljeihez, a gyapjú könnyen tisztítható, meleg és hátha van valami rokonnál gyapjú a padláson ? A világos szőnyeg is tágít, ha meg nem állandóan használjátok az étkezőasztalt, fal mellé is lehet tolni. Mondjuk használjátok íróasztalként és amikor vendégek jönnek ismét a szoba közepére kerülhet.
   Tényleg tologatás közben jön meg az “étvágy” és a jó ötletek.
   Remélem tudtam egy kicsit segíteni, máskor is szívesen teszem, Melinda

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate