A nyaralás tudománya • Hobby Turmix
ápr
27
2012

A nyaralás tudománya

Mesés vakációt szeretnél ? Tőled függ. A gyakorlott nyaralók valószínűleg ezt már tudják. Elsőre 3 kérdést kell tisztáznod, amikor vakációs terveidet szövögeted. Ezek a következők : a vakáció jellege, az úticél és az, hogy hogyan jutsz oda. Vegyük úgy, hogy minden fontos feltétel adott (pénz, idő, akarat). Ha ezekre a kérdésekre megkaptad a válaszokat, akkor készen állsz a terveid megvalósítására. 

Jó lenne mindhárom kérdést körbejárnod. Neked is meg a veled utazóknak is. Sokféle vakáció van. Döntse el mindenki saját beállítottsága szerint, hogy melyik illik hozzá a legjobban. Például itt van az aktív vakáció. Bejárod a vidéket, megnézel mindent, kipróbálsz mindent amit az útikönyvek ajánlanak és minél meredekebb, exotikusabb vagy hajmeresztőbb  a kihívás, annál nagyobb az élvezet ! Ilyenkor aprólékosan megtervezed a forgatókönyvet, sőt napokra és órákra is leosztod a látnivalókat. Jó példa erre az általában  hétvégére tervezett villám városlátogatás (city break), de akár egy tengerparti nyaralás is. Egészen más az a vakáció amelyik kimondottan a relaxációról szól. Magyarul, a lényeg a semmittevés, a napozás, a jó sok alvás és a mindennemű kényeztetés. Igen, erről szólnak az “All Inclusive” vakációk, de ilyen lehet az is amikor egy tó partjára vagy egy medence mellé kifekszel és napokig nem történik semmi. Természetesen, a legtöbben valamiféle hibrid üdülést preferálnak. Valamennyi aktivitást kombinálva valamennyi henyéléssel. Egy biztos, az a jó vakáció, amikor sikerül teljesen kikapcsolódni és feltöltődni. És itt, idézem a 78 éves anyósomat : “testi-lelki felfrissülés”. Igen, ez a jó vakáció, a jó szabadság ! Mindegy az, hogy mit választasz a lényeg a “felfrissülés” – minden téren.

Tehát, ha tisztáztad önmagaddal, hogy milyen típusú vakációt szeretnél és ha több különböző beállítottságú emberrel készülsz együtt nyaralni, akkor közös nevezőre kell jutnotok a tempóval kapcsolatban. Képzeld el, ha egy vagy több társad is kényelmetlenül érzi magát melletted, mondjuk két héten át ! Ez megmérgezheti nem csak a nyaralásotokat, de a jövőbeni kapcsolatotokat is. És mindez a kommunikáció hiánya miatt. Már a tervezés szakaszában hallgassátok meg egymást, figyeljetek a másik érveire, lehet hogy a sorok között hallod meg csak, hogy a barátodnak alapvetően más a véleménye. És nem biztos, hogy a kompromisszumok ilyenkor segítenek … Ha a nézőpontotok nagyon különbözik, akkor gondolkozzál el azon, hogy mi a fontosabb számodra : a barát társasága vagy a saját elképzelésed.

Amennyiben ez is eldőlt, akkor következhet a hova kérdésköre. Az úticél természetesen meghatározhatja a választ az első kérdésre is. Mert például, ha Párizsba akarsz elutazni, ott nem sok esély van arra, hogy relaxálj. Ha van egy gyerekkori álmod, ahová el szeretnél jutni az életben, akkor azt ne seperd a szőnyeg alá. Dédelgessed álmodat, tartsd melegen és előbb vagy utóbb biztosan megvalósul. Nekem ilyen volt kisiskolás koromban a görög mondavilág. Mikor az élet úgy hozta, hogy már exotikusabb helyekre is elutazhattunk a családdal, az első Kréta volt ! A krétai nyaralás szinte minden napjára emlékszem, minden színre, ízre, illatra …

Szintén az úticél lehet a döntő az utazás módjának kiválasztásában. És nagyon nem mindegy, hogy autóval, vonattal vagy repülővel közlekedsz. Nem mindegy anyagi szempontból, kényelem szempontból és az idő szempontjából sem. A repülő általában drága, a csomagolási lehetőségek limitáltak, de ez a leggyorsabb megoldás. Az autó többnyire praktikus, olcsó (ha többen utaztok), sok csomag befér (ha csak ketten vagytok), de időben sokáig  tarthat az utazás, fárasztó és lehet, hogy majd a parkolás fog komoly gondokat okozni. A vonat is jó ötlet, főleg ha diák vagy. Vonattal utazni kényelmes. Egész Európában kedvezményt kapsz a nemzetközi diákigazolványod felmutatásával. Érdemes kiváltanod ezt az igazolványt és, ha lejárt, akkor felújítanod. Körutakat lehet tervezni vonattal, szinte az egész kontinenst bejárhatod így egy hónap alatt. A vonatozás hátránya, hogy sok és nagy csomagot nem cipelhetsz magaddal. De a hosteleket pont a diák-utazóknak találták fel. Ott moshatsz, főzhetsz, barátkozhatsz. Az árak pedig elfogadhatóak. Hostelt ezen a linken keresgélhetsz :  http://www.hostelseurope.com/ vagy itt http://www.hostelbookers.com/hostels/?&gclid=CLTvhKDN1a8CFcNF3wodglqObg Természetesen, más utazási lehetőségek is léteznek. Például, a sokak által kedvelt turistabuszok. Kényelmesen és olcsón hoznak – visznek és tálcán megkapsz majdnem mindent amire szükséged lehet. Egyetlen hátránya a kötöttség : úgy a programhoz mint a  csoporthoz.

A következő jegyzetben egy konkrét úticélt szeretnék a figyelmetekbe ajánlani : Horvátországot. Lehet, hogy többen is vakációztatok már az Adria partján. Remélem máris készítitek a hozzászólásaitokat. Addig is, itt az oldal alján osszátok meg velünk az aktív vagy relax vakációs tapasztalataitokat. Ha akarjátok, akár egész élménybeszámolók is lehetnek. Szerintem mindannyian szívesen olvasnánk őket.

Amennyiben nem jelenik meg az írásotok rögtön a képernyőn amint az enter gombot megnyomtátok, nem kell izgulni, lehet, hogy a program elsőre kicsit megvárakoztat és majd csak ezután jelenhet meg a szöveg. De már olyan is volt, hogy rögtön beugrott a hozzászólásotok. Sajnos még nem jöttem rá a magyarázatra. A lényeg, ha írtok, hamarosan mi is olvashatjuk !

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate