A pára • Hobby Turmix
júl
31
2012

A pára

Igen, igazad van. Ez egy kellemetlen téma. De nem olyan, mint amikor a fogszuvasodásról és a helyes fogmosásról beszélünk és nem érdekel mert nincs is lyukas fogunk. Szerencsére a nedvesség, pára vagy penész nem egy ilyen általános, előbb-utóbb mindenkit utolérő probléma.

Vannak trükkök, amikkel tudatosan megelőzhető a túlzott nedvesség otthonodban és ezáltal valóban nem is lesz ezzel gondod. Szóval akkor jobb, ha  most beszélünk a páráról.

                                                                Source: sandium.com via Tünde on Pinterest

 

“Mitől lehet nedvesség a lakásban”? Íme egy olyan kérdés, amin sokan elgondolkodtak már. Sőt meg is válaszolták, eddig nagyon sokan. Vegyük sorra a nedvesség lehetséges okait. Ha meghatározod a kellemetlenség forrását, akkor valószínüleg a helyes megoldást sokkal könnyebben fogod kiválasztani. Az előző írásban már beszéltünk a nedvességre utaló jelekről a falakon, és azok mind úgy is vannak. Itt olvashatsz róluk:  http://hobbyturmix.com/bevonatok-a-nedves-falakon-es-negy-praktikus-otlet/  Most nézzünk inkább egy olyan jelenséget, ami nem feltétlenül rossz jel, de ha gyakran ismétlődik vagy a körülmények negatív irányba megváltoznak, máris kész a baj. Ez a páralecsapódás. A lakás légterében keringő pára csakis olyan felületeken fog lecsapódni, amelyek hőmérséklete alacsonyabb mint a páráé, a fizika törvényei szerint. Ezzel nincs is baj. Ilyen felületek például az ablaküvegek.

                                                       Source: anacuba.com via Tünde on Pinterest

 

De ilyenek a lakásban az ablakok feletti betongerendák vagy a külső betonfalak belső felületei vagy a mennyezetek is –  korrekt hőszigetelés hiányában.  Mivel általában itt vannak a leghidegebb felületek, itt kezdődik majd a penészedés.  És ami még fontosabb: innen fog tovább terjedni. A penészgomba egy élő szervezet, ami nem áll meg a növekedésben. Ha a körülmények “kedvezőek” , akkor ő terjedni fog!

                                                        Source: basement-living.co.uk via Tünde on Pinterest

 

Praktikus ötlet a fotón látható módszer. Egy ív alufóliával kikísérletezheted, hogy a helyiségben keletkezett nedvesség honnan ered. Ragassz alufóliát a falra és ellenőrizd pár nap múlva. Vajon a nedvesség a fal irányából érkezik, vagy a belső tér levegőjéből? Ennek függvényében a nedvesség a fólia mögött a fal felől vagy a fólia külső oldalán fog keletkezni. Ezután már könnyebb meghatározni a megoldás felé vezető irányt. Vagy a külső falat kell hő- illetve víz-szigetelni vagy pedig a belső térben kell megkeresni azokat a felületeket, amelyek annyira hidegek, hogy páralecsapódás keletkezik rajtuk és ezeket szigetelni (például hideg vízcsövek vagy WC-tartály).

                                                     Source: familyhandyman.com via Tünde on Pinterest

 

Hogy honnan keletkezik a hideg felületeken lecsapódó pára, az nyilvánvaló: a zuhanyozóból, a konyhában készülő ebédtől, a száradó ruháktól, a gőzölős vasalótól vagy akár az általunk kilégzett levegő páratartalmától és ahogyan az előző jegyzetben is állt, a növényektől.

                                                  Source: qualitybath.com via Tünde on Pinterest

                                                     Source: diyhshp.blogspot.com via Tünde on Pinterest

                                                             Source: blog.danielagarza.com via Tünde on Pinterest

És mit eredményez a túl sok nedvesség, pára, gőz? Tudod, hogy a régi vinil- vagy papírtapétákat hogy szokás eltávolítani? Hát ez az, gőzzel! Na, szóval … ugye? És mi van akkor, ha csak úgy félig-meddig “távolodik el” a tapéta? Nyílt utat enged a nedvességnek, ami beszorul alája és hamarosan elindul a penészedés. És mindez fokozottan igaz, ha egy eldugott helyen, például egy szekrény mögött történik.

                                                Source: heritage-house.org via Tünde on Pinterest

 

És itt ugyanaz az egyszerű fizikai jelenség kísérletileg is igazolva. Ezen a fényképen jól látni, hogy a reggeli napsütésben melyik esetben csapodik le pára az üveg oldalán. Ott ahol a levegő nedvességtartalma nagyobb. Nem az aszfalton, hanem a gyepen. Tehát, csak módjával a növényekkel azokban a lakásokban, ahol a páratartalom az átlagosnál nagyobb! De, természetesen ez nem jelenti azt, hogy máris tárcsáznod kéne az aszfaltozótársaság  számát …

                                                              Source: parents.com via Tünde on Pinterest

                                                                   Source: behance.net via Irina on Pinterest

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate