A parfümök fővárosa: Grasse • Hobby Turmix
jún
22
2012

A parfümök fővárosa: Grasse

Terre grasse – zsíros föld. Ebből a kifejezésből származik  Grasse neve. Valóban, annak ellenére, hogy a város sziklákra épült az Alpok egyik nyúlványán, a környék termőföldjét imádják a virágok.

A parfümök története az ókorba nyúlik vissza, de a modern parfürmgyártást a XVI. századtól számítják. Grasse-ban eredetileg bőrcserzéssel és kesztyűkészítéssel foglalkoztak. Miután Medici Katalin megbízta egyik tudósát, hogy a Grasse környéki virágokból állítson elő parfümöt, elindult a parfümgyártás is. Megszületett egy új szakma, az illatszerészi. Hamarosan a város világhírnévnek örvendett és alig kétszáz év múlva már a világ parfümvővárosává fejlődte ki magát.

Már több száz évvel ezelőtt világot hódítottak a Grasse környéki virágmezők termékei.

Szökőkút Grasse központjában és benne a város szimbóluma, a parfümösüveg.

A középkori hangulatot árasztó óváros épületein a francia zászló mellett ott lobog a provanszál is.

A Nemzeti Parfüm Múzeum  - és egyben az egyetlen múzeum, ahova nem engedtek be kiskutyával.

Mit jelent az egészséges piacgazdaság! A magán múzeumba beengedtek, sőt mi több, ingyen.

Itt aztán gyárbemutatót is kaptunk. Röviden elmesélték a parfümgyártás történetét, módját és megtudhattuk, hogy 2012 az ibolya éve a cégnél. Az illatok olyan erősek voltak, hogy már azon kezdtünk gondolkodni, hogy a kutyánk szaglószerve tönkremegy … Az idegenvezetés végén, ügyes üzleti érzékkel a boltjuk felé terelték a jámbor turistákat. És láss csodát! A turisták (főleg oroszok) megszállott módon vásároltak! Pedig az árak kimondottan magasak voltak …  Be kell vallanom, hogy mi ott nem vásároltunk.

Megjött a friss áru a parfümériába …

Sajnos fotózni nem lehetett sem a múzeumban, sem a gyárban sem a butikokban.

… így be kellett érnünk az utcai képekkel.

Kis sétavonattal körbevezették az érdeklődöket a városon. Ezt mi sajnos kihagytuk, így maradt a hegymászás, izzadás, nyűgölődés …

Egy másik nap aztán autóra ültünk és beutaztuk a környéket. Volt ott virág virág hátán, réteken, mezőkön, az országút két oldalán, fákon és bokrokon.

Még a sziklákból is virág fakadt.

Mi követtük a táblákat vagy a táblák minket, de eljutottunk egy tisztásra, kb 15 km-re Grasse-tól, ahol ismét … parfümbe botlottunk.

Kiállítás improvizálak az út szélén a parfümgyártás folyamatának berendezéseiből és a végén természetesen, ott volt a stand, ahol vásárolni is lehetett! Minő meglepetés … Itt sem szabadott fényképezni, de tábla ezt nem tiltotta és mire mi megtudtuk, hát már volt egy pár kattintás. Sebaj, kompenzáltuk a nénit. Komolyan bevásároltunk nála. (Nekem egy kép motoszkált közben a fejemben: amint  a szebeni juhász kiállítja a fejőszéket, a sajtárt, esetleg még a juhot is a juhászkutyával és egy esztenát improvizál az országut mentén … )

És végül, itt az egyetlen parfümös stand amit sikerült lencsevégre kapni.

Fényképek: Hobby Turmix.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

3 hozzászólás a(z) “A parfümök fővárosa: Grasse” bejegyzéshez

  1. Klára szerint:

    Ilyan változatos virágmezőkből sem könnyü egy illatkavalkádot létrehozni , valóban jó érzékkel rendelkezhettek ,és nem csak olfaktiv hanem üzleti érzékük is kitünő lehetett ,hogy ilyen hosszú idő folyamán megőrizték és felvirágoztatták ezt az ágazatát a kozmetika iparnak . Hisz konkurencia volt bőven az évek folyamán …feltüntek s letüntek …volt ami kiállta az idők viharát , s volt ami eltünt . De az érték , hagyomány …sokat jelent.

  2. Szasz Istvan szerint:

    HAhaha Jol “kitoltatok” a nenivel! Mire eszbekapott hipp-hoopp maris keszult egy par foto! Vegulis jol jart es mi sem jartunk rosszul mert vaganyak a fotok(az egesz) Egy kerdes. Attol a sok illattol nemvolt emelyges nem voltatok rosszul? UI Gyonyoru szep helyeken jartok

  3. Hobbyturmix szerint:

    De igen, amikor a bemutatták a gyártást, kb 3 perc után már kezdted furcsán érezni magad … nagyon átható illat keringett a levegőben … de mi csak Lizit sajnáltuk! Olyan sokk lehetet számára, mint a macskának mikor összecsapnak mellette két fedőt … Menekültünk is, amilyen gyorsan csak tudtunk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate