A színes Provence - Cannes & Hollywood • Hobby Turmix
júl
6
2012

A színes Provence – Cannes & Hollywood

Ez a jegyzet nem útibeszámoló.  … de muszáj egy hosszabb bevezetővel kezdenem, hogy Ti is átérezzétek, amit mi, az első esténken, amikor megérkeztünk Franciaországba, pontosabban Cannes-ba. Remélem sikerül átadni érzéseinket, … mondhatnám döbbenetünket és aztán lelkesedésünket.

Két nap autózás után, zúgó fejjel és elgémberedett lábbal, rögtön elindultunk, hogy amíg a nap még fenn van, nézzünk körül. Azaz elindultunk volna, ha a bőbeszédű francia hoteltulajdonos le nem kapcsolt volna a bejáratnál azzal, hogy most ő bemutatja a várost … a térképen. Nem volt mit tenni, udvariasan végighallgattuk az úriembert, aki csordultig tele volt jóindulattal. Végül még élveztük is, mert gyönyörűen törte az angolt, cifrázta franciával, úgyhogy öröm volt hallgatni.

Aztán, csak elindultunk a kikötő felé. Gondoltuk, legalább a tengert nézzük meg magunknak … és természetesen, mutassuk meg Lizinek is. Aki még nem tudná, Lizi a kiskutyám, egy máltai selyemszőrű. Pár száz méteren keresztül Lizi húzott előre, futott az orra után, mi meg utána.  És akkor rájött a szükség és amíg vártunk, tanakodtunk, hogy mi legyen a “produktummal” … és máris felfedeztünk egy spéci szemetest, ahol még zacsik is oda voltak készítve a kutyasétáltatóknak. Mentünk volna tovább, mint aki “jól végezte dolgát”, amikor megszólítottak!  Minket!  Cannes-ban!  Kétszáz méterre a szállodánktól!  Magyarul!  És mi azt hittük, hogy itt senki sem ismer, senki nem beszéli a nyelvünket … hát nagyon meglepődtünk. Kiderült, hogy a sors egy négy éve Cannes-ba kitelepedett családdal hozott össze, akik nagyon kedvesen, segítőkészen és … szépen lebarnulva, kisgyerekükkel a családfő vállán, szívesen elcsevegtek volna velünk akármeddig a Cannes-i szürkületben. Mire elváltunk és újra elindultunk, már nem sok értelme volt a kikötőnek sem, sem egyébnek, hanem csakis egy jó kis vacsorának.

De meglepetések vártak máris a sarok mögött: a Cannes-i falrajzok!

Akik követtétek a honlapon és a facebook oldalon az eseményeket tudjátok, hogy pont pár nappal utazásunk előtt a Hobby Turmix, a Decorator és a Brassói Lapok közösen megszervezte az első brassói Kreatív Falrajzversenyt … és alig 4 nap elteltével ott álltunk a Francia Riviérán, szemtől szembe egy óriási falrajzzal. És nem is akármilyennel!

Marilyn Monroe,  a Cannes Riviera Hotel oldalán!

Másnap, buszban ülve, megláttuk Chaplint A Kölyök című film jelentéből! Nagy szerencsém volt, ugyanis végül sikerült lencsevégre kapni hosszas keresgélés után, az utolsó nap délutánján. Nem volt könnyű. Most különösen büszke vagyok erre a fotómra.

Hálistennek fölírták Alain Delon nevét erre a falrajzra. Én biza nem ismertem rá.

Na ez kicsoda? Melyik filmből? Aki tudja mondja meg. ***

Ez egy sokatmondó Fernandel-falrajz egy kisvendéglő bejárata mellett.

Olajprés helyét hirdette valamikor Grasse-ban ez a felirat. Gondolom a parfüm-biznisz jobban jövedelmezhetett és ezért aztán profilt váltott a cég.

Cannes-ban a falrajzok nagyon nagy része a filmművészettel kapcsolatos.

Mint például ez is, amely a vasútállomás peronja fölött áll.

Szintén a Cannes-i vasútállomás. Mint filmszalag képkockái úgy futottak a rajzok végig a falon.

Mindenik nagyon szép és nagy gonddal elkészített, de ez itt a buszállomás épületén, hát ez egy remekmű.  Kérlek figyeljétek jól meg. Filmbeli jelenet, díszlet, gépek, emberek … az egész iparág felkerült a falra. A használt színek pedig gyönyörűen tükrözik a vidék legkedveltebb árnyalatait.

És ez itt mára az utolsó, ő a Cannes-i vasútállomás külső falán áll!

Ugye milyen egyszerű látványos eredményt elérni egy jó ötlettel és kivitelezéssel? Mint az életben általában … Soha nem gondoltuk, hogy ekkora élmény lesz számunkra a Cannes-i falrajzok gyűjteménye. Hogy ilyen pozitív kisugárzásuk lehet ezeknek a rajzoknak. Remélem, hogy sikerült továbbadni legalább töredékét ezeknek az érzéseknek.

Provence a világ egyik legszínesebb vidéke. Itt olyat kellett alkotni, ami beleilleszkedik a tájba, összhangban van a természettel és ráadásul egyedi módon tükrözi mindazt, amire Cannes büszke lehet. És az csak hab a tortán, hogy a falrajzokkal ügyesen feldobtak nagy és unalmas tűzfalakat.

Mindez, jó ok arra, hogy a brassói gyerekek, akik annyi jól sikerült falrajzot hagytak maguk után a Decorator kft falain, továbbra is gyakoroljanak. Ne hagyják abba, ha úgy érzik, hogy van ehhez kedvük és tehetségük. A fentiek tökéletesen igazolják ennek a szakmának a létjogosultságát. Sose lehessen tudni, hogy a világ melyik tájékán rendelnek majd meg a brassói művésztől egy falrajzot. Akár Cannes-ban is …

Fényképek: Hobby Turmix.

*** Kedves Ildikó és kedves Csilla!

Mindkettőtök válasza helyes. A falrajzon levő színész Gerard Philipe, aki éppen Cannes-ban született. A film, amiből a jelenetet kölcsönözték tényleg a Fanfan la Tulip 1952-ből. Gratulálok a filmművészeti tájékozottságotokhoz! 

Aki bele szeretne  nézni a szóbanforgó filmbe vagy akár végig szeretné nézni, itt megtehetihttp://www.youtube.com/watch?v=bZ2TtSWi_qo

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

6 hozzászólás a(z) “A színes Provence – Cannes & Hollywood” bejegyzéshez

 1. Szasz Istvan szerint:

  A kerdeseddel kapcsolatban megadom magam
  Visszont gyonyoruek a falrajzok s szivbol orvendek hogy a Decorator KFT jovoltabol ez Brassoban is elkezdodott a gyermekekkel :) )

 2. Szasz Istvan szerint:

  Igy igaz Hobby Turmix es Decorator :) )

 3. ildiko szerint:

  Ez Gerard Filipe es ő játszotta a Fanfan La Tulip-et!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate