Az elkövetkező ünnepek szelleme • Hobby Turmix
okt
29
2012

Az elkövetkező ünnepek szelleme

Halottak napja, Mindenszentek ünnepe, tökök, lámpások és Halloween. Azt tudtam, hogy nem ugyanazt a fogalmat takarják, de valahogyan kötődnek egymáshoz. Furdalt a kíváncsiság, hogy mi is a helyzet ezzel az új, tengerentúlról importált ünneppel, a Halloweennel? Sokszor tele vagyunk előítéletekkel, mikor valami Amerikából származó szokásról (ünnepről) van szó. Pedig rengeteg olyasmit veszünk át onnan, amit aztán nagyon is használunk, élvezünk a mindennapjainkban  (technika, technológia, filmek, zenék, termékek …) és mégis, amikor Valentine’s Day-ről (Bálint-napról) vagy Halloweenről van szó, sokan negatívan állnak hozzá. Ez a kettős mérce engem egy kicsit zavart , ezért az utóbbi napokban utánanéztem, tulajdonképpen mi is az a Halloween? 

De előbb egy kitérő. Lányom 3 éven keresztűl Waldorf-óvodába járt itt Brassóban. 15-18 évvel ezelőtt. A lámpás-ünnepély az egyik legszebb ünnepség, amire visszaemlékszem ebből az időszakból. Aranyosak voltak a gyerekek, amint a saját készítésű színes papírlámpásaikkal kivonultak az óvoda teljesen sötét kertjébe és körülültek egy óriási asztalt. Az asztalon almás és sütőtökös piték és illatozó tea volt és a gyerekek lámpásai. Körülöttük pedig a büszkén feszítő szülők és az óvónénik által faragott töklámpások (mai napig sem tudom, hogy faragta ki őket az a 2 törékeny óvónéni!). Nagyon szép és meghitt ünnep volt gyereknek, szülőnek egyaránt.

A helyzet az, hogy október és november fordulóján összetorlódnak az ünnepek: a Halloween október 31-re, a Mindenszentek november 1-re, a Halottak napja pedig november 2-ra esik. Vegyük mindeniket külön-külön, az angol megfelelővel együtt. Forrásul a  http://parameter.elosoft.com/www.unnep.eu,  különböző írásait használtam fel.

Mi is a Mindenszentek ünnepe vagy az All Saint’s (Day) vagy régi nevén, All-hallows?

A 8. századtól  III. Gergely pápa ünnepelte elsőként a Mindenszentek ünnepét. “A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg, ezért 732-ben a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját mindenszenteknek, vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta”. 

És a Halottak napja vagyis az All Soul’s Day?

A Halottak napja egy önálló ünnep, a másik kettőtől függetlenül alakult ki. “Szent Odilo clunyi apát 998-ban rendelte el, hogy a halottakról zsolozsmákkal és szentmiseáldoztatokkal emlékezzenek meg. A szokás Nyugat-Európában a 12-13. században mindenhol elterjedt, így Magyarországon is”.

Végül a Halloween (régi nevén All-hollows Eve) vagyis a Mindenszentek előestéje:

“… az egyik legrégibb ünnep … Mai formája az évszázadok során több kultúra: a római Pomona-nap, a kelta Samhain fesztivál és a keresztény mindenszentek napja hagyományainak keveredésével alakult ki” .

“A Brit-szigetek területén és a mai Franciaország északi részén élő kelták november elsején ünnepelték az újévet. A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik, a halottak pedig visszatérnek. A kelta hatások mellett a római hagyományok hagytak nyomot a Halloween átalakulásán. A fák és a gyümölcsök istennőjének, Pomonának ünnepét szinte egy időben rendezték. Később a szokások összefonódtak és kialakultak az esemény ma is visszaköszönő jelképei: a boszorkány, a fekete macska, a csontváz, illetve a tréfálkozás és a jóslás.”

És mi történik a többségben anglikán briteknél, napjainkban? “A szentek tiszteletét nem vetik el, bár a két egyház szentjei nem egyeznek meg teljesen. A halottak napját viszont nem tartják meg, bár a vallás bizonyos irányzatai – amelyek nyitottak a katolicizmus irányába – újra visszaemelték a megemlékezéseket. A szigetországban halottak napján nem szokás kilátogatni a temetőkbe, helyette a kelta gyökerekkel rendelkező, október 31-én tartott Halloween, és a november 5-re eső Guy Fawkes (örömtűz éjszakája) a meghatározó.”

Az emberiség története folyamán az információk, a technika, a technológia, a termékek jöttek-mentek. Ez mindig így volt és fokozottan így van most. Miért ne történne így a népszokásokkal és hagyományokkal, főleg manapság a száguldó információ-csere érájában? Tudom, nem mindenkinek tetszik ez a megfogalmazás. De nézzünk körül. A szokások nagy részét a történelem folyamán átvettük valahonnan vagy valami irányt mutató felsőbb szerv rászoktatott minket. Gondolok itt a március 8. -ra, amire a kommunizmus alatt szoktunk rá (legalábbis itt mifelénk) és amit ma is megünnepelünk, sőt mi nők elvárjuk, hogy kapjunk egy szál virágot a férfiismerőseinktől ezen a napon. De gondolok a Mikulás-napra is, ami a 19. század végén érkezett Magyarországra és a fehér szakállas, piros ruhás apóka figurájára, amit 1931-ben  a Coca-Cola talált ki.

Nem akarom azt mondani, hogy tárt karokkal, gondolkodás nélkül fogadjunk el és karoljunk fel minden szokást ami éppen divatos! Nem, távolról sem! Nem tesszük ezt technikával, technológiával, termékekkel sem, miért tennénk a szokásokkal? Ragaszkodjunk foggal körömmel saját hagyományainkhoz. Tőlünk függ ezek megtartása és továbbadása. Sok ismerősöm van, aki elvből nem  facebookozik, nem használja a közösségi médiát a nap 1 percében sem, pedig megtehetné. Sőt némelyek még tévét sem néznek, szintén elvből. (Igaz, néha én sem, de csak azért mert nem jut idő rá :-) .)

Egy szó mint száz … nem vagyunk egyformák. Akármilyen irányból néznénk is a dolgokat. Különbözünk gondolkodásban, szokásainkban, hagyományainkban, kultúránkban. Szerintem fontos lenne, hogy egyben ne különbözzünk: legyünk toleránsak egymással. Fogadjuk el egymást olyannak, amilyenek vagyunk. Ha valami szerintünk másképpen helyes, észérvekkel, türelmesen próbáljuk azt elmondani és ne reméljük azt, hogy rögtön sikerünk is lesz … De ha mégis, akkor jó napunk van :-) .

Itt az oldal alján, a Szólj hozzá rovatban bárki bátran elmondhatja véleményét a fentiekkel kapcsolatban.

Mindenkinek kívánok békés megemlékezést a halottaira, hogy hitében megerősödve és lelkében megnyugodva folytathassa mindennapjait.

Azoknak akiknek más hagyományaik vannak az elkövetkező napokra, kívánom, hogy érezzék jól magukat és élvezzék ünnepüket úgy ahogyan az Nekik jól esik.

 A fotók forrása: mindenikre rákattintva külön-külön.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szasz Istvan szerint:

    Koszi az infot:))

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate