Az előtér • Hobby Turmix
máj
6
2012

Az előtér

Szerző : Sólyom Melinda, lakberendező

Nagy örömömre szolgál, hogy manapság mindenki kezd jobban odafigyelni a részletekre a lakberendezésben. Hiszen régen az előszoba volt a „mostohagyerek”: zsúfolt, sötét, ledobott holmik tárháza. Ma már tudjuk, hogy nemcsak átmenet a külvilág és a lakásbelső között, hanem a lakás légkörére is előkészíti a belépőt. Jó, ha hívogató, barátságos színt választunk az előszoba kifestéséhez, a tavasz és ősz színei a legideálisabbak.

De a tervezéskor pár dologra tanácsos odafigyelni:

 • Beépített bútorokat akarunk-e használni vagy mozgathatókat, amikben praktikusan elhelyezhetjük a takarítószereket, cipőket, kabátokat, sportfelszereléseket stb.?
 • Akarunk-e más tárgyakat elhelyezni, mint asztalka a telefonnak, ülőhely, tükör, képek? A fogasnak is helyet kell találni és esztétikusabb az előszoba, ha beépítjük a fogyasztómérő órákat is.
 • Milyen szobákba látunk be az előtérből?  Mert kellemesebb a szemnek, hogyha összhangban van a látható szoba az előtérrel.
 • Milyen a világítás, barátságos benyomást kelt-e? Ha szobanövényt akarunk (tudunk) tenni az előtérbe, a tetővilágítás természetes fényt ad.
 • Ha minden szoba innen nyílik, meg tudjuk adni az egész lakás hangulatát a megfelelő dekorációval, lehetünk merészek is vagy visszafogottak.
 • Ha kétszintes házban lakunk, akkor újabb feladat az előtérben lévő lépcső praktikus kihasználása, megvilágítása. Gondoljunk a jelzőfényekre is, hiszen éjjel is lépcsőzünk. Nem beszélve a csúszásgátlókról és hangszigetelésről.  Számos ötlet van a lépcső alatti holttér kihasználásáról, kivéve, ha tágas lakásunk van és a lépcső inkább egy belsőépítészeti remekmű.

Kialakíthatjuk házi képtárunkat is az előtérben, mert a hozzánk jövő vendégek szívesen nézegetik az itt elhelyezet családi, utazási fotóinkat, emléktárgyainkat.

Mindenkit bátorítani szeretnék a merész, jó hangulatot teremtő megoldásokra, könnyen lehet kísérletezni, mert gyorsan változtathatjuk az előtér hangulatát. Próbálják ki: ha minden kabátot, pulóvert elrejtenek, ha a cipőket is zárt (hátul szellőző) szekrényekbe raknak, egy két érdekes dísztárgyat (legyen az sílécből készített akasztó vagy egy érdekes növény alulról megvilágítva) elhelyeznek, máris megváltozik az összkép.

A padlóburkolattal meg a térérzetet is befolyásolhatjuk. Ha szűk, hosszú előterünk van, keresztben csíkos padlóburkolattal, csempével, kétszínű laminált lappal vagy szőtt szőnyeggel tágítani tudjuk előszobánkat.

 

Még a beépített szekrények ajtainak játékos lefestésével is feldobhatjuk az előszobánkat. Vagy egyszínűre, világos árnyalattal megnyugtató, tágas benyomást kelthetünk.

Kellemes, lelkes próbálkozást kívánok minden olvasónak.

 

Köszönöm, Sólyom Melindának a jegyzetet és a találó fotókat hozzá.

Mindenkit arra szeretnék bíztatni, szóljon hozzá témánkhoz, írja le tapasztalatait, ha pedig kérdezni szeretne szakértőnktől, akkor hajrá, bátran tegye meg. Úgy itt a honlapon, mint az új facebook Oldalon ! A facebook Oldal neve : Hobby Turmix – honlap (personal website). Ezen a linken : http://www.facebook.com/#!/hobbyturmixcom  Szeretettel várlak ott is, nagyon sok szép fotóval erről a témáról. És, ha már benéztél  a Hobby Turmixra, akkor ne feledd el meg is lájkolni az új Oldalt ! Ha lájkolsz akkor nyerhetsz is ! A részletekről olvashatsz a itt a honlapon a Hírek rovatban.

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

3 hozzászólás a(z) “Az előtér” bejegyzéshez

 1. Balogh Kati szerint:

  Minden nagyon szép, mindenki kiván egy házat. A tömbházlakások előterében nincs ablak. Oda kéne egy kis segitség. Előre is köszönöm.

  • Sólyom Melinda szerint:

   Szia Kati!

   Ha a plafon fehér és hosszában spotlámpákat tudtok felszerelni, amiknek a fénye visszaveri a fal fehérségét, máris több fényt kaptok. Ha elég széles az előszoga, lehet két sorban is. Sok alagsori szobánál is alkalmazzák ezt a módszert. És ha van beépített szekrény, ha annak a felülete egy kicsit fényes(persze, ha tetszik), az is jó. Világos, vidám színekkel kifesteni, tükörrel tágítani a teret..és merészen kivenni egy, két ajtót, mondjuk a nappali felé, máris tágasabb lesz és így természetes fényt kap az előszoba.
   Örülök, hogy kérdeztél, ismerem a tömbházlakások problémáit, szívesen segítek máskor is.
   Melinda

   • Balogh Kati szerint:

    A nappali ajtója már hiányzik, a tükör megvan (ez, a már nagyobbik előtér), de a hálószobák előtt van a hoszú és keskeny. A beépített szekrény ajtóját pedig hamarosan ki akarjuk cserélni. A megvilágitás meg pocsék. Ajtócserével egyidőben spotlámpát is teszünk.
    Köszi a jó tanácsokat.
    Kati

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate