Az első Creme brulee-m • Hobby Turmix
máj
14
2012

Az első Creme brulee-m

A Hobby Turmix egyik barátja, Imola kérdezte, hogy mi a véleményem a Creme brulee-ről ? Nekem ? Imádom ! Finom, könnyű és más desszertekhez képest nem is hizlal (gondoltam én akkor, anélkül hogy tudtam volna miből is tevődik össze!). Imola azt mondta, hogy Ő többször is próbálkozott különböző receptekkel, de egyik sem lett tökéletes. Erre gondolkodás nélkül rávágtam, hogy szívesen megpróbálom én is és majd fölteszem ide a honlapra. Így utólag be kell vallanom, hogy kissé elhamarkodottan ígérgettem … és bizony volt már erre példa az évek során. Az enyém sem lett tökéletes ! Csak egy megoldás maradt, kihasználni a honlap adta lehetőséget és minden kedves olvasót megkérni, hogy amennyiben van valamilyen ötlete, hogy miért történt, ami történt , hát kérem ossza meg velünk (velem). Imolával együtt, mindketten izgatottan várjuk a megoldást a problémára.

És akkor a leírás. Hozzávalók : 8 tojássárgája, fél csésze fehér cukor,  4 teáskanál vaníliamag kivonat (külön erre a célra rendeltem külföldről), 2 csésze főzőtejszín (én növényi eredetűt használtam), 4 nagy kanál barna cukor.

Először is a sütőt beállítjuk 15O C fokra. Habverővel összekeverjük a cukrot a tojássárgákkal és a vaníliamag kivonattal. A tejszínt felmelegítjük és fokozatosan a keverékhez adjuk.

A tálkákat egy tálcára helyezzük és vizet öntünk alájuk kb félmagasságig. Így az előmelegített sütőben, elméletileg gőzfürdőben “sült” készre a Creme brulee kb 35 perc alatt.  És itt történt valami ! Ugyanis a tálkák tartalma végül majdnem a felére esett össze. És ezzel, természetesen a krém állaga, sőt íze sem lett az igazi. De én azért nem adtam fől.

A lángszórót (becsületes neve : szakácsfáklya) speciálisan erre a célra vásároltam és nagyon megérte ! Látványos volt, amint egyszerűen és gyorsan karamellizáltam a barna cukrot.

Pontozás, 1O-es skálán. Ránézésre : 9, színre és illatra : 9,  keresztmetszete a kiskanálban  : 6, ízre : 6.

Szóval, ez lett volna az első Creme brulee-m. Remélem a következő már jobban fog sikerülni. De ehhez segítségre lenne szükségem ! Ha tud valaki bármi olyat, amitől jobb lesz, kérem írja meg. Itt az oldal alján, vagy a facebook-on vagy akár e-mailen a hobbyturmix@yahoo.com címen. Köszönjük mindketten, Imola és én !

 

Beszélgetve a barátokkal arról, hogy miért is eshetett össze a krémem a sütőben, kialakult egy általános vélemény ! Valószínűleg azért mert nem volt forró a víz amibe helyeztem a tálkákat. Tehát hiába volt 15O C fokra előmelegített a sütő, a vizet utólag öntöttem az edénybe miután a tálkákat már elrendeztem rajta. Igen, ismét beigazolódott, hogy az “ördög a részletekben van ….”.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate