Bevonatok a nedves falakon és négy praktikus ötlet • Hobby Turmix
júl
27
2012

Bevonatok a nedves falakon és négy praktikus ötlet

Ha nem lenne egészségtelen és ronda, még akár romantikus is lehetne … ízlés dolga. Egy biztos, én senkinek nem kívánom.

Murphy törvénye: ami elromolhat, az el is romlik. Lefordítva a falak nyelvére, ez így néz ki: a falak nedvesedhetnek, tehát nedvesednek. Ezért biztosan találkozhatsz a jelenséggel, amennyiben nincs megoldva az alap talajvíz elleni szigetelése, a külső falak hőszigetelése vagy egyszerűen befolyik a víz a tetőről vagy “csak” csőrepedésre ébredtél. A probléma leggyakrabban a régi házaknál és tömbházaknál fordul elő. De az sem zárható ki, hogy nem megfelelő anyagokat vagy technológiát használtak egy régi épület felújításánál.

Honnan ismered fel a problémát? Ha nagy a baj, akkor nyilvánvaló. Akkor nem kell szakember legyél, hogy megállapítsad. De hogyan jöjj rá, még idejében, mikor még kicsi a baj? A lehetséges jelek a következők: bizonyos területeken nehezen szárad a friss festék, végül lepereg a falról vagy nagyobb lapokban leválik, penészes-dohos szag van a helyiségben, penészesek a ruhák, cipők a szekrényben, penészes a fal a szekrény mögött …

Az is megtörténhetik, hogy a gipszkartonfalak átáznak (csőrepedés vagy hasonló miatt) és utána nem tudnak kiszáradni, mert a levegő páratartalma olyan magas és olyan hosszú ideig elhúzódik, hogy végül megpenészedik a gipszkarton.

A falak hőszigetelésének a hiánya illetve gyenge volta is okozhat nagy problémákat a lakásban, ezzel együtt az ott lakók életminőségét gyengítve. Főleg, ha a lakásban levő páratartalom is nagyobb az átlagosnál.

A megoldás természetesen összefügg a probléma nagyságával. A lényeg, hogy minél hamarabb meg kell oldani! Nincs pardon! Az egészségre nagyon káros az a rengeteg penészspóra a lakásban! Még ha nem is látod őket, ott lebegnek a levegőben nap mint nap. Kérj segítséget, fordulj szakemberhez, nézz utána az interneten, hogy mit tehetnél, merre indulhatnál el. Manapság már nagyon sok megoldás létezik a nedves falak kiszárítására: szárítóvakolatok, injektálásos módszer, a fal átvágása és mechanikus szigetelése, penészgátló oldatok, külső hőszigetelés és most már megjelentek a korrekt belső szigetelések is.

A négy praktikus ötlet, amit már ma bevezethetsz :

1. Mivel lehet, hogy a nedvességet csak a lakás külvilágtól való túlzott “elszigetelése” okozza, ezután szellőztess intenzíven. Vagyis nagy és erős kereszthuzattal és rövid ideig (pár perc). Főleg, ha újfajta (termopán) nyílászárókra cserélted a régi cúgos ablakokat, ajtókat. Szellőztess lehetőleg többször naponta. De vigyázz! Mikor odakinn nedves a levegő, akkor inkább ne szellőztess! Azzal csak még több pára kerülhet be a lakásba.

2. Ne gyúrd meg a lakást növényekkel! Igaz, hogy szépek,  a barátok dicséreteit be lehet gyűjteni általuk, de nem ajánlottak egy gyengén fűtött, nedves és nem hőszigetelt lakásban.

3. Hagyj szabad utat a napsugaraknak.  Egy párás, nedves lakásban sötétítőket csak éjszakára használj. Napközben, a zárt ablakon beérkező napsugarak jótékony hatása által a levegő páratartalma is csökkenni fog.

4. Használj a lakásban hőmérőt, nedvességmérőt és ha szükséges, akkor páraelszívót is.

Mindenképpen szabadulj meg minden penésztől és minél hamarabb. A saját és családod egészsége érdekében.

Fotók forrása: pinterest, google, Hobby Turmix.

… folytatása következik.

Szólj hozzá Te is a témához, kérdezz, mond el tapasztalatod. Ha hasznosnak találtad a leírtakat, nyomd meg a tetszik gombot, oszd meg  barátaiddal is a jegyzetet.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

2 hozzászólás a(z) “Bevonatok a nedves falakon és négy praktikus ötlet” bejegyzéshez

  1. Szasz Istvan szerint:

    Huh durvak a fotok de valosak!!!!!!! Amugy jartam olyan lakasban ahol nagyon peneszes volt a fal es dohos szag terjengett!!!!!!!!!!!!!!!!! Osszinten alig kaptam levegot!!!!!!!!! Na de ez azota megoldodott ujra van szigetelve es most minden OK!!!!!!!!!!!!!!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate