Bútorfelújítás lépésről lépésre - 2 • Hobby Turmix
aug
16
2012

Bútorfelújítás lépésről lépésre – 2

Íme Takács Zoltán bútoripari mérnök bútorfelújításokról szóló jegyzetének második és egyben befejező része. Aki az első részt még nem olvasta, az itt megtehetihttp://hobbyturmix.com/butorfelujitas-lepesrol-lepesre-1/

13bfb82f0c54889daab316aa3e72a5b5

 

“Öregebb bútoroknál előfordul, hogy kisebb egyenetlenség, repedés vagy hézag keletkezett az idő folyamán. Ezeket az erre a célra gyártott tapaszokkal lehet kezelni. Több színben kaphatóak és a fák neveivel vannak megjelölve (tölgy, juhar, fenyő stb. színűek). Ezek egy spaklival bekenhetők a résekbe. Tulajdonságaik eltérőek lehetnek, de a legtöbb típus száradás után csiszolható, festhetõ és úgy viselkedik, mint a fa. Nagyon praktikus anyagok, s az állaguk is a vajhoz hasonló, ezért használjuk bizalommal.

Egy hasznos tanács: használat előtt ellenőrizzük hogy a pác befogja –e a tapaszt, mert ha nem, akkor az anyagot jó megszínezni a páccal mielőtt használnánk. Száradás után mindenképpen csiszoljuk újra a felületet!

896c2cabb96a2ce45b4eace135803d19

 

Amikor ezzel a művelettel végeztünk, akkor döntenünk kell hogy szeretnénk-e színezni, pácolni vagy átfesteni a bútort.

Ez elsősorban attól függ, hogy sikerül-e teljes mértékben eltávolítani az eredeti pácot vagy sem. Ha ezt nem sikerül annyira lecsiszolni, hogy a pác teljesen lejöjjön, akkor érdemes pácolni vagy átfesteni, hogy így a korábbi színezőanyagot befedjük.

Ha az újrapácolás mellett döntünk tudnunk kell milyen PÁCOT használjunk!

Sajnos a kereskedelemben elég kevés típus között válogathatunk. A legideálisabb egy vizes – alkoholos, vizes – acetonos pácot használni, aminek a párolgása nem túl gyors, hogy könnyen tudjuk ecsetelni, vagy textillel felhordani a felületre. Ecsetelés esetén a pácot egyenletesen, a száliránynak megfelelően kell felvinnünk a felületre.

Pácolás után hagyjuk megszáradni azt s akár egy 400 as granulációs csiszolópapírral is megtörhetjük a felemelkedett szálakat.
Játszani kell a színekkel, hogy az árnyalat minél közelebb álljon az eredeti pácéhoz.

b882c5ce0949b58da40dcefe2bf32aa2

Source: swagbucks.com via Tünde on Pinterest

 

Semmiféleképpen ne használjunk kültéri pácokat a bútorokon! Teljesen más tulajdonságokkal rendelkeznek a kültéri és a beltéri pácok és lakkok.

Felületkezelés előtt érdemes minden felületet alapozni, ez sokkal jobban tömíti a felület, könnyebb csiszolni az alapozót, s ezáltal sokkal jobb alapot biztosít.  Annak függvényében milyen minőségi felújítást tervezünk, válogathatunk nitro, poliuretán, vizes alapú , olajos, viaszos felületkezelő anyagokból.

Most nem részletezném a különböző anyagok  tulajdonságait, mert elvesznénk útvesztőjében, (sellak, viaszok, olajos diszperziók stb – ezek profi anyagok ) de ha valakit érdekel különösebben akkor privátban segíthetek.

Tehát alapozzunk alapozóval, egyenletesen és ne nagyon vastagon (120-130 µm), hagyjuk száradni  a felületet, majd csiszoljuk meg 280-320-as csiszolópapírral. Ha nagyon jó felületet szeretnénk elérni, akkor nem árt a második alapozót is felhordani. Száradás, csiszolás és máris jöhet a fedőréteg. A magasfényű felújításnál a fényes lakkot is kell csiszolgatni és egyenlítgetni egy hígítós szeszes oldattal. A nem szakemberek olvassanak még utána),  mert nem mindegy a keverési arány és a felületkezelő anyag fajtájától is függ.

Ez a pácolt-lakkozott felületek fejújítása dióhéjban.

e9b2515068e3c0dd23baf2d44ea1cdf5

Source: bhg.com via Tünde on Pinterest

 

Az újrafestett bútoroknál is szükséges folyamat a tisztítás és a hibák kiigazítása . Az alapozás úgyszintén fontos, mert sokkal kevesebb festéket kell a bútorra felhordani. Ami jó hír, hogy a zománcfestéket is lehet színezni, így bármilyen szín választható a szaküzletekben úgy oldószeres- mint vízalapú változatban.

523f734fe834bcbba1d4f5a5f853ca3c

Source: bhg.com via Tünde on Pinterest

 

Nagyon fontosnak látom, hogy ha van rá lehetőség , az utolsó réteget fújással hordjuk fel a bútorfelületre. Ennek a végső filmrétegnek az ellenállóképessége, tapadása is nagyobb, tehát a munkánk megkoronázását jelenti.

Az antik bútorfelújítás nagyon türelmes munkát igényel, de megéri az időnket ráfordítani!”

 504412032d99d296962fa993649aec3e

 

Olvashattuk, hogy a bútorfelújítás nem egyszerű dolog és nem minden művelete barkácsolóknak való. De megoldható. Főleg, hogy most már itt ez az útmutató is, Zoltán jóvoltából. Ezennel gyorsan meg is köszönöm Neki az értékes segítségét, amely nélkül sokan közülünk továbbra is csak sötétben tapogatóztunk volna.

 

Szeretném felhívni figyelmeteket az oldal jobb felső sarkában elhelyezett szavazódobozra. Amint láttátok, az utóbbi időben fő témánkat kéthetes ciklusokban váltjuk. Lehet, hogy arra is felfigyeltetek már, hogy lehetőségetek van Nektek is témákat javasolni. Ha követtétek a Hobby Turmix-ot, akkor láttátok már, hogy kb mik azok a területek, amiket átfog … és azt is, hogy szakembert hívunk meg ott, ahol erre igény és lehetőség van. Tehát, csak megismételni tudom a szavazódobozban álló kérdést és javaslatot :

“Mi legyen a fő témánk aug.20.- szept.2. között? Más témaötleted is lenne? Írd meg a Szólj hozzá rovatban.”

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

6 hozzászólás a(z) “Bútorfelújítás lépésről lépésre – 2” bejegyzéshez

 1. Dora szerint:

  Koszonom a hasznos segitseget:)

 2. Szasz Istvan szerint:

  Kivancsian alltam ehhez a temahoz mivelhogy 17 evet faiparban dolgoztam megfordulvan a gephazban elökeszitöben szerelöben Szoval nagyon kivancsi voltam Takacs Zoltan mernök ur mivel jön elö!!!!!!!!! Az elsö fejezetnel gondoltam nem szolok hozza megvarom a masodikat is Itt visszont mar nem tudok halgattni es be kell vallanom hogy tökeletesen igaza van es teljesen egyettertek Zoltan mernök ur allaspontjaival!!!!!!!!!! Jo volt ujra felidezni ezzeket a dolgokat s ra jönni hogy azert nem is felejtettem el annyira ezzeket a dolgokat Köszönöm Zoltan es Hobby Turmix:))

 3. koller Lajos szerint:

  Tisztelt Zoltán.

  Holland stílusú szekretert szeretnék felújitatni. Az asztalosom aki csinálná emlékszik egy holland gyártmányú pácra és lakkra amivel dolgozott ( emlékei szerint nem vizes bázisú volt) de nem tudja a nevét. Be tudom szerezni bárhol külföldön is. Kérem mit javasol.

  Köszönettel:
  Koller Lajos

  • Tünde szerint:

   Kedves Lajos!
   Kérdését továbbítottam Zoltánnak. Hamarosan megérkezik a válasza.

   Üdvözlettel,
   Tódor Tünde

 4. Zsohár Imre szerint:

  Kedves Zoltán!
  Nevada tálaló garnitúrát kaptunk ajándékba,de a felületet helyenként fel kell újítani.Létezik-e olyan pác,vagy lazur,amivel az eredetileg cseresznyéhez hasonló szint vissza kapjam.
  Ha sikerül megkapni üzenetem,pár fényképpel tudom a problémámat alátámasztani.
  Szíves válaszát és segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Zsohár Imre

  • Tünde szerint:

   Kedves Zsohár Imre úr!
   Mindkét üzenete megérkezett és továbbítottam is őket Zoltánnak.
   Remélem sikerül segítenie önnek.

   Üdvözlettel,
   Tódor Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate