Bútorfelújítás lépésről lépésre - 1 • Hobby Turmix
aug
14
2012

Bútorfelújítás lépésről lépésre – 1

Amikor lakásunkat dekoráljuk egyik fő témánk biztosan a bútor. Milyen legyen, hova tegyük stb. Sokan szeretnének régi bútort a lakásban. Nem azt amelyiket utólag régiesítettek, hanem valódi régit, a nagymamától örököltet. Sajnos, az ilyen általában felújításra szorul. A felújítás nem egyszerű dolog. Olvasói ötletből kiindulva, tapasztalt szakember segítségét kértem ebben a témában.  A vendégszerző:  Takács Zoltán bútoripari mérnök.  Ezúton is megköszönöm Zoltán értékes segítségét.

“Az utóbbi években egyre megbecsültebbé váltak a valódi fából készült antik bútorok és emiatt nagyon sokan vállalkoznak antik bútorfelújíttatásra és/vagy felújításra.

3596f35f574c5ea902dca7f40c221661

 

Ennek kapcsán felmerül a kérdés: mit tegyünk a felújítandó bútorainkkal?

1. Először is meg kell vizsgálnunk a bútor állapotát.

■ ennek függvényében eldöntjük, hogy a felújítás során, milyen javításokat kell elvégezni. Esetleg megvizsgáljuk  az egyedi átalakítások lehetőségét a tökéletes használhatóság érdekében.

0d73c1d5c57379f656cf3698e3e2af71

 

2. Tisztítás 
■ Mechanikus (száraz) tisztítás. A felületi szennyeződések eltávolítása. A régi, megöregedett lakkréteg eltávolítása színlőpenge (citling), és csiszolópapír segítségével.

 

 

■ Nedves tisztítás. A zsíros szennyeződések eltávolítása, felületaktív anyag pl.: zsíralkohol-szulfonát segítségével. Erősebb zsíros kosz esetén ammóniával (szalmiákszesz) oldjuk le a felületről. A lakkozott felületet saját hígítójával moshatjuk le. A festett bútorról a festéket, kálilúg (kálium-hidroxid), vagy nátronlúg (lúgkő) vizes oldatával oldhatjuk le, egészen a nyers tiszta fáig. Közismert anyag erre a Kromofág.

c745774736785a56ed5ddcc35b4cd812

 

3. Javítás
■ A bútor meglazult szerkezeti elemeit újra gyaluljuk és újra ragasztjuk.
■ Vasalatok javítása, tisztítása, pótlása. Szükség esetén a nyers fémig letisztítjuk a bútorszerelvényeket, és utána, szükség szerint felületkezeljük.

4. Kiegészítés
■ A bútor hiányzó elemeinek pótlása, úgy, hogy az új rész tökéletesen illeszkedjen a meglévő bútorhoz: fafajta, szín, rajzolat szerint.
■ Cél, hogy a törésfelületet ne lehessen észrevenni első pillantásra.
■ Az eredeti bútoralkatrészen levő törésfelületet lefűrészeljük addig, amíg egészséges, erős rögzíthető felületet kapunk. Az így kapott masszív részhez rögzítjük a foltnak alkalmazott faanyagot.
■ A mozgó, kopott puhafa alkatrészeket, érdemes kicserélni új keményfa elemekre.
■ A vasalatokat, utángyártott szerelvényekkel pótoljuk.

5. Felületkezelés, retusálás
■ A felújított bútor felületének tartósnak és ellenállónak kell lennie.
■ A felületkezelés anyagának illeszkedni kell a bútor stílusához.
■ Retusálással eltüntetjük a maradék különbségeket a bútor felületén, hogy egységes legyen.

d29666f348ce15c84de233bfddcd01b0

Source: api.ning.com via Tünde on Pinterest

 

A leggyakrabban felmerülő probléma a felületkezelés. Ez szokott a leghamarabb tönkremenni és befoltosodni. Ennek elkerülése érdekében meg kell állapítanunk, mi az eredetileg használt felületkezelő anyag. Ezt legjobban oldószerrel deríthetjük ki: ha az oldószer oldja a felületet, akkor nyert ügyünk van, egy rongyot benedvesítünk és feláztatjuk a lakkot vagy festéket. Viszont az is megtörténhet, hogy ez önmagában nem elég, ilyenkor egy meleg vasalóval kell a felületet melegíteni aztán citlingelni, spaklizni és ha ez sem segít, akkor bekenni a bútort festékmarató anyaggal, ha kell többször is, de ne vastagon.

Ezt néhány óráig hatni hagyjuk. Ha már oldja a lakkot vagy a festéket, akkor spaklival kaparjuk le azt.
Ezután töröljük át (semlegesítsük) a felületet egy nedves ronggyal majd lássunk hozzá a csiszoláshoz először durvább (80 – 100 granulációval), majd finomabb (150-180 granulációval) csiszolópapírral. A csiszolás fontos a pácolásnál  mert a végső felület minőségét fogja meghatározni.”

f375699a1a255d23ecf4dadb29f85d2d

Source: ciaonewportbeach.blogspot.com via Tünde on Pinterest

Folytatása csütörtökön.

 

Ha kérdésed vagy bármilyen hozzászólásod van ebben a témában, írj a Szólj hozzá rovatban.  Zoltán szívesen segít itt a Hobby Turmixon is vagy pedig emailben vagy akár telefonon keresztül is, privátban.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

7 hozzászólás a(z) “Bútorfelújítás lépésről lépésre – 1” bejegyzéshez

 1. Sólyom Melinda szerint:

  Nagyon hasznos cikk, köszönöm!

 2. Dora szerint:

  Értékes, szakszerű és érthető…..most már bátrabban vágok bele a rég tervezett nagy munkába. Köszönöm szépen és biztosan a munkálataim során lesz még több kérdésem, akkor majd jelentkezem még. Majd megosztom veletek, hogy éppen hol tartok.
  Örülök, hogy itt van nekünk ez a nagyszerű lehetőség :)
  Köszönöm

 3. Szászka Enikő szerint:

  Egy kérdésem lenne, ami esetleg másokat is érdekel. Hogyan kell kiölni a szút a fából és mivel lehet eltüntetni a szú által hagyott apró lyukakat egy száz éves szekrény lábából-ajtajából?

  • Hobbyturmix szerint:

   Először is bizonyosodj meg, hogy még ott vannak a rovarok. Ugyanis lehet, hogy kipusztultak maguktól. Láttam már ilyent.
   Ha tényleg ott az aktív szú, akkor két megoldást látok:
   1. Mindent elégetni, mert előbb-utóbb más faanyagba is betelepednek.
   2. Egy Belbor nevű anyag … a szlovén Belinka gyár készíti, de úgy tudom, hogy 2o12-től már nem gyártják uniós szabályok miatt. Valószínüleg, már mások sem gyártják ugyanezen szabályozás következtében. Tehát, ha még találsz valahol tavalyit, akkor ez segítene. Utána késtapasszal kitöltheted a lyukakat és a Zoltán által itt és a következő írásban javasolt módszerekkel felújíthatod.
   Ha van rá lehetőség, a legjobb megoldás a megelőzés: favédőszerrel illetve egészséges és jó minőségű faanyag használatával.

 4. fenyő szerint:

  Sziasztok,

  mi most újítottuk fel otthon a fenyőbútor kollekciónkat, de ez a cikk is nagyon hasznos volt. Különösen a képek tetszenek.

  Üdv!

 5. lendoka szerint:

  A kérdésem az lenne, hogy a festéket milyen szerrel távolítja el, mert a kormofág nem marja le a festéket. Válaszát előre is köszönöm

  • Tünde szerint:

   Ha jól tudom, uniós szabályozás miatt, sajnos megváltozott a Kromofág összetétele. Egyik megoldás lehet egymás után többször is megismételni az eljárást, több ideig hagyni és élesebb raskettát használni a lekaparásra. De létezik egy erősebb anyag is (olasz), amelynek a neve: Remopai extra forte.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate