Én, a hobbim és az internet • Hobby Turmix
szept
17
2012

Én, a hobbim és az internet

Újfent megemlítem, hogy nem vagyok a tanulás vagy oktatás szakértője, és csakis a személyes tapasztalataim és tanulással kapcsolatos gondolataim vezérelnek ennek a szövegnek a megírásakor. Nem célom az, hogy e sorokkal bárkit is (ki)oktassak.  Ebből következik, hogy kellő alázattal és nyitottsággal viszonyulok mindazokhoz, akik kommentárjukkal hozzátoldottak az általam megfogalmazottakhoz, ezt ezután is szívesen olvasom.  Itt külön megköszönöm Sólyom Melinda, Szepesi Imola, Dora, Szasz Istvan, Adorian és Sarany Andras hozzászólásait (jelentkezési sorrendben).

Mi mással kezdhetném a mai gondolati sétámat mint a hobbimmal? Vagy éppen a hobbijaim egyvelegével. Végtére is, a Hobbi Turmixon vagyunk, nem igaz? Hobbi az amit szeretek csinálni, kitölti a szabadidőmet (néha túlságosan is!) és általában viszi a pénzt, nem hozza. Szeretem, érdekel, szívesen foglalkozok vele és sokmindent  elviselek érte, ha kell. Hajnalok hajnalán ébresztene a vekker, hogy horgászni mehessek a nagy fogás reményében vagy éppen napi rendszerességgel és fáradhatatlanul rónám a kilométereket, ha a New-York-i utcai maratonon szeretnék indulni. Vagy lazán elviselném akár a munkahelyi hétfőtől péntekig tartó nem-hobbi állapotot is. Jó-jó, tisztelet a kivételnek, azoknak, akik estetében a szakma = hobbi és fordítva.

Nem vagyok horgász és az utcai maratonra sem készülök, bár N.Y.  City szép lehet olyankor.  Bármi is a hobbim, feltételezhető, hogy sokmindent tudok róla. Ciki nem ismerni a mohácsi csata évszámát, ha a történelem a szenvedélyem, vagy nem felismerni a legmenőbb bandát, ha hard & heavy rajongóként reklámozom magam a facebookon. Mese nincs, a hobbimhoz értenem kell. És ez a gondolat eléggé nyugtalanító tud lenni. Miért? Egyszerű: ami a tegnap megbízható és hiteles infó volt az mára már nagyon könnyen kiléphet a képből. Elavulttá válhat. Nevetségessé tehet, ha nincs erről tudomásom, és fennhangon emlegetem, hogy úgy van ahogyan én tudom.

Ezért kell a net. Jó, ha a hobbim mai állását tekintve naprakész vagyok. És ez –szerintem – ma már csak egy módon lehetséges: rendszeres internetes ismeretszerzéssel arról, hogy mi történik a kedvenc témakörömben ezen a kék bolygón. TANULÁSSAL. Nehezen elképzelhető tömegű információ található a világhálón mindarról ami engem személyesen, munkán kívűl, hobbiként érdekel. A kérdés csupán az, hogy hogyan férhetek hozzá.  És az is, hogy miután megvan az információ, mit kezdek vele. Elolvasom? Megértem? Beépítem az életembe? Alkalmazom? Továbbfejlesztem?

Klasszikus megoldás, én is rutinszerűen művelem: ha valamire nem tudok azonnal válszolni, máris jöhet a Google-keresés. Egyszerűnek tűnik, és az is, de azért van néhány trükk amelynek segítségével hatékonyabban tudok keresni, jobbak a találatok és gyorsabban előkerül a keresett adat. Tanulásnak tekinthető a netes keresés és az eredmény megismerése? Az én szempontomból igen.

És ott a másik nagy kedvencem, a fórumok. Bonyolultabb kérdések megválaszolására mindig jó ötletnek tartom megtudni azok véleményét, akik futottak már néhány kört a témában és a kollektív ötleteléssel előbbre jutottak a kérdés megválaszolásában. Miért kellene újra feltalálni a spanyolviaszt? Ugyan nem fórumról származik, de jó válasz:   http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek__349108-mi-az-a-spanyolviasz-es-miert-poenkodnak-vele-annyit-hogy-ki-talalta-fel  Szeretek a fórumok párbeszédeiből tanulni, akár olvasóként, akár hozzászólóként.

És végül – az  ingyenes és fizetős online tanfolyamok tömege. Azt tapasztaltam, hogy úgy lehet belőlük a legtöbbet tanulni, ha rögtön alkalmazom is őket.  Itt van például két kedvelt szabadidős hobbi tevékenység (hacsak nem vagy profi valamelyikükben és ugye akkor szakma) – a kerékpározás és az úszás. Ha véletlenül nem tudod , hogy hogyan vágj bele… hát ott az internetes tanfolyam, igaz? Először is, egypár  kerékpárlecke: http://www.wikihow.com/Ride-a-Bicycle  majd jöjjön az úszás otthon: http://www.mommo.hu/media/Uszo_lecke_a_furdoszobaban

Sok más érdekes lehetőség is van arra, hogy az internet legyen a tanulás eszköze, módja és  katalizátora. Lehetetlen lenne mindről beszélni. Ezért itt be is fejezem a mai jegyzetet, emlékeztek, azt mondtam, hogy nálam az működik, ha rögtön alkalmazom a tanfolyamban tanultakat.

Biciklire pattanni, majd irány a fürdőszoba! Vagy a strand…

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Andor

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szasz Istvan szerint:

    De jo! Ez megint jol jott! TETSZIK!!!!!!!!!!!! Ugyhogy maris biciglire pattanok s aztan irany a ……….furdoszoba!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate