Én és a korlátaim • Hobby Turmix
nov
5
2012

Én és a korlátaim

1989-ben az Adidas sportszergyártó cég piacra dobta a legújabb, forradalmi lábbeli-modelljét, a Torsion-t. Az volt a szlogenje, hogy „I Want I Can” ami szabad fordításban valami olyasmit jelent, hogy ha nagyon el akarsz érni valamit, akkor sikerülni fog. Én már előtte is azt gondoltam, hogy bármit elérhetek, csak nagyon kell akarnom. Csodálkoztam is, hogy egy ilyen nyilvánvaló dolog gyakori ismétlése hatásos reklámszöveg lehet. És mégis… az volt! Sajnos idővel meg kellett tapasztalnom, hogy nem nőnek a fák az égig, egyre gyakrabban ütközöm falakba, tiltásokba vagy korlátokba. Ti is? Szóval itt az ideje, hogy férfiasan bevalljam: vannak korlátaim.

Mielőtt körüljárnám őket (belülről, természetesen, hiszen korlátok :-) ) előbb egy kis alkalmazott pszichológia, saját szemszögből: mindig könnyebb nem megtenni valamit és találni rá egy jó kifogást, mint hosszú órák-napok-hetek-hónapok-évek-évtizedek fáradságos és átgondolt munkájával elérni a kitűzött célt. Igaz? Idővel az ember belejön, és ha nem figyel, a tenniakarás helyét a kifogáskeresés fáradságos munkája veszi át  :-)

Máris itt az első és talán legfontosabb korlát:  a saját akaraterőm és önfegyelmem, illetve ezeknek az időszakos lankadása vagy teljes hiánya. Mielőtt bárki fújolni kezdene, gyorsan szállítok egy jó kis mentséget, emlékeztek, ezt kapásból tudok gyártani, bármikor… Szóval, a világ amelyben élünk, nem tökéletes és nem nagyon kedvez sem az önfegyelemnek, sem az önmegtartóztatásnak. Kis híján társadalmi elvárás szintjére emelkedett az önzés, az önérvényesítés-minden-áron és az a gondolat, hogy nem tévedünk, ha azonnal megszerezzük mindazt ami nekünk „jár”, és szinte nem is számít, hogy ki milyen árat fizetett érte. Törődj magaddal, Mert megérdemlem … és így tovább, minden azt sugallja, hogy minden vágyam azonnal valóra válhat, ha azt szeretném. Kellemesebb csokit majszolni mint fürdőszobát takarítani és a fogyasztó csodaszer és reggeli plusz egy óra álom is csábítóbb ajánlat mint a hajnal négykori ébredés & edzőterem, cserébe egy karcsúbb testalkatért és a százéves szülinap megünneplésének nagyobb valószínűségéért.

Ha komolyan belegondolok, a száz évről eszembe jut egy másik gyakran telibe talált korlát is: az idő. Születéskor, ha szerencsések vagyunk, legalább 3 értékes dolgot kapunk: az egészséges testünket, a tanulni képes elménket és időt, olyan sokat, ameddig az életünk tart. Ez az idő a legértékesebb kincsünk. Mégis, teljesen más elbírálást kap az, aki az időnket rabolja mint az, aki a zsebünkbe csúsztatott kézzel a pénztárcánkat próbálja elemelni. Pedig lehet hogy érdemes lenne rács mögé küldeni az időrablókat is, éppúgy mint a piti tolvajokat. És mi van, ha mi magunk raboljuk a saját időnket? Vagy a másokét? És ha ezt nem is tudjuk?

Egy szó mint ötszáz, a korlátainkkal senki más nem fog szembenézni helyettünk. 2012-ben a világ tele van visszautasíthatlan és csábítónál csábítóbb ajánlatokkal és talán már az is hősszámba megy, aki lemondja a csokidesszertet vagy a kellemes kompenzáló cselekvés (pl. baráti csevegés a neten) helyett a „szürke” és „unalmas” munkát választja. Vagy az, aki minden ellentétes késztetés ellenére sem  megy lefeküdni este tizenegykor, hanem inkább befejezi a korlátokról szóló bejegyzését  :-)

És miután elkészült, előveszi az Adidas futócipőt, tekintettel a reggeli edzőteremlátogatási tervére, és felidézi a sportszergyártó egy másik híres szlogenjét: Impossible is nothing!

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Andor

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szasz istvan szerint:

    Igy van mindenkinek megvannak a maga korlatai!!!!!!!!! Falakba ütközni? padlot fogni? Neha megtörtenik. A lenyeg az hogy feltudjunk allni-tovabblepni (jaj megint beindultam elnezest) es mindaz amit születesünkor kaptunk az egy nagy nagy kincs No ne mind papoljak de egy szo mint szaz tetszenek a bejegyzesek:))

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate