Én és a személyes hatékonyság Google-modellje • Hobby Turmix
okt
16
2012

Én és a személyes hatékonyság Google-modellje

Volt már úgy, hogy nagyon sok időtök ráment a rendteremtésre a lakásban, munkahelyen, kertben, kompjúterben vagy éppen fejben? Vagy arra, hogy megtaláljatok egy bizonyos papírt vagy tárgyat amire épp akkor nagyon nagy szükség lett volna? Netán előfordult, hogy rendezgetés közben rég elveszettnek hitt tárgyra vagy dokumentumra bukkantok? Előfordult már, hogy a bankkártyátok biztonsági kódját épp a döntő pillanatban sikerült elfelejteni? Bizony-bizony :-) . Többen is vagyunk ezzel így.

Jobb megoldás híján számos könyvet olvastam az időbeosztásról, a hatékony munkavégzésről és életszervezésről az elmúlt években, de a javasolt megoldások gyakorlatba ültetésével mindig volt valami gond. Ráadásul kipróbáltam számtalan módszert, amelyet a józan paraszti ész és elemi logika inspirált. Nem sok eredménnyel. Az e-postafiókomból továbbra is nehezen kerültek elő az üzenetek és  néha bizony a tárgyak csatasorba állítását sem sikerült pik-pakk megoldani első füttyre. Rezignáltan már-már arra a következtetésre jutottam, hogy erre a gondra nincs is megoldás.

Szerencsére a közelmúltban felcsillant egy reménysugár. Amint azt az előző jegyzeteimben (Én és az angol, Én és a Kobo) említettem, előbb felnőttként megtanultam angolul, majd e-könyveket keresni és olvasni, a Kobo nevű virtuális könyvespolc-könyvesbolt-jegyzetfüzet segítségével. Így történhetett meg, hogy belebotlottam Douglas C. Merrill és James A. Martin könyvébe, amelynek címe: GETTING ORGANIZED IN THE GOOGLE ERA (Életszervezés a Google-korszakban). Rögtön érdekelt. Minden benne volt, amit kerestem, és az  egész attól lett igazán hiteles és érdekes, hogy a szerzők egyike néhány évvel korábban a Google egyik menedzsere volt!

De mit tudnak másképpen ezek a srácok, milyen új módszert találhatnak ki,  amitől szervezettebb, hatékonyabb lehetek? Jó néhányat kipróbáltam belőlük. A továbbiakban elmesélek néhány trükköt ezekből, ha esetleg nem olvastátok volna a könyvet :-) Előbb azonban jöjjön a szerző néhány olyan gondolata, amely elsőre talán meghökkentő, de teljességgel helytálló, ha jobban utánajárunk.

 • ÚGY SZERVEZD AZ ÉLETED, HOGY AZ AGYAD TERHELÉSE MINIMÁLIS LEGYEN
 • NE TARTS ÉSZBEN FÖLÖSLEGES DOLGOKAT
 • HA SOKMINDENNEL FOGLALKOZOL EGYSZERRE AZ CSÖKKENTI A HATÉKONYSÁGODAT
 • KÖSD HOZZÁ EGY TÖRTÉNETHEZ AZT, AMIT MEG SZERETNÉL JEGYEZNI
 • A TUDÁS NEM HATALOM, HISZEN MINDENKINEK HOZZÁFÉRHETŐ. A TUDÁS MEGOSZTÁSA HATALOM
 • NE RAGASZKODJ A MÓDSZEREIDHEZ, CSAK AZÉRT MERT MINDIG UGYANÚGY TETTED AZT AMIT
 • ISMERD MEG A VALÓS KORLÁTAIDAT, LÉGY ŐSZINTE MAGADDAL, DE KERÜLD AZ ÖNVÁDAT
 • CÉLOK – TUDD MINDIG, HOGY HOVÁ IGYEKSZEL ÉS HOGYAN JUTSZ ODA
 • LEGYÉL RUGALMAS AMIKOR A CÉLJAID ELÉRÉSÉT ÉRTÉKELED

És így tovább… hosszadalmas lenne, ezért nem akarom a könyvben leírt összes szervezési  elvet felsorolni. Szervezetten egyszerűbb lesz az élet, könnyebben és gyorsabban megtalálok információt és tárgyakat. Mert erről szól a legfontosabb tipp: ne fűzzünk le szinte semmit, inkább keressük meg, amikor szükséges. Bevallom, elég furán hangzik, de kipróbáltam, működik, semmi kétség.

Információk esetében erre a legegyszerűbb módszer a kompjúteres/internetes tárolás és keresés,  ráadásul ennek van jótékony mellékhatása is: a személyes papírfogyasztás csökkentésével kevesebb erdőt irtanak majd ki miattunk. A digitális formában őrzött infó gyorsan és hatékonyan elővarázsolható.

Van már gmail postafiókotok? Ha nincs, akkor sürgősen létre kéne hoznotok egyet, hiszen nálam ez a tárolás és keresés egyik legkézenfekvőbb módja. Mappákba mentés helyett minden dokumentumot egy olyan üzenethez csatolok, amelyet elküldök saját magamnak, majd szükség esetén megkeresem. Keresni természetesen csak akkor lehet, ha előbb kereshetővé tettük a keresnivalót :-) Ezért a legegyszerűbb, ha minden dokumentumnak a tartalomhoz kötődő neve van és az üzenetet felcímkézem minden olyan kulcsszóval amely a későbbi keresést megkönnyíti, szinte már kompjúter nélkül is, elég hozzá egy okosabb telefon vagy táblagép.

A kereséssel rokon fogalom a szűrés. Ez nálam úgy működik, hogy mindjárt az első pillanatban eldöntöm, hogy szükségem lesz-e arra az információra, amely épp eljutott hozzám. Ha igen, kiválasztom a tárolás módját és gyorsan bespájzolom.

És mégis, mi legyen azokkal a dolgokkal, amelyeket akarva-akaratlanul észben kell tartani? Személyi szám, biztonsági kódok, jelszavak… és még sorolhatnám. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás erre az ismétlés, a rendszeres gyakorlás. Mondjuk heti egyszeri alkalommal, egy bizonyos napon és órában. De ugyanilyen jól bevált módszer az is, hogy a nyers adatokat beleszőjük egy történetbe, és az így kiagyalt sztorit néhányszor elmondjuk magunknak, akár egy esti mesét.

Még egy trükk, amely nálam bevált: minden ijesztően nagy és kiadós tennivalót fel lehet osztani apróbb összetevőkre amelyekkel könnyebb elbánni. Így egy undok behemótból sok kis aranyos feladatka lesz.

És végül egy könyvön kívüli ősi módszer, amelyet a szervezettebb ismerőseim is gyakran használnak: napi feladatlistát készítenek ceruzával, mondjuk a gázszámlás boríték hátára, majd a nap végén elégedett mosollyal nézegetik az áthúzott-végrehajtott feladatok tömegét. Megnyugtató, önbizalom-erősítő módszer.

Ilyenkor tudom, hogy az a nap sem telt el hiába :-)

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Andor

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. Szepesi Imola szerint:

  Nagyon tetszik ez az írás.
  A hatékonyságról és módszereiről jómagam is így gondolkodom, vagy éppen ezeket a trükköket alkalmazom :-) jó volt ilyen tömören, röviden összefoglalva elolvasni és megerősíteni azokat. Azt hozzátenném, hogy a pontokba szedett és felsorolt szerzői gondolatok közül a hetediket megvalósítani a legnehezebb…
  Kiegészíteném egy jó tanáccsal a fentieket: legyen egy “B” tervünk arra az esetre, amikor éppen váratlan áramszünet van, vagy pedig akadozik az internetes kapcsolat, mert különben elveszünk :-) :-) :-)
  Végül, de nem utolsó sorban névtelenül idézném egyik egyetemi tanáromat, aki anno nem minden hivatalos oktatási módszerrel értett egyet és aki a vizsgák után azt súgta oda nekünk “Fiaim, a jó mérnök nem tud mindent, de a jó mérnök tudja, hogy mit hol talál meg…”
  :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate