Én és a telefonom IQ-ja • Hobby Turmix
nov
12
2012

Én és a telefonom IQ-ja

Mindenkinek van mobilja? Jó-jó, csak költői kérdés volt, tudom, hogy kvázi mindenkinek van ;-)  Beszereztétek, megtanultátok azt, hogy hogyan működik, és most állandóan magatokkal cipelitek. De mi van akkor, ha „elfárad” az akkuja, mondjuk 3-4 évvel a készülék beszerzése után?  Van aki új akkumulátort keres a neten és szerencsés esetben talál, megrendeli, majd miután megérkezik, boldogan használja a készülékét újabb 3-4 évig. És mi történik akkor, ha nincs már utánpótlás, vagy pedig előnyösebb egy új generációs utódot hadrendbe állítani a régi helyett, hisz lehet, hogy a valamikor okostelefonként forgalmazott Nokia E71-esem butácskának számít az iPhone 5 és Samsung Galaxy III korában?

 Bevallom, én az utóbbit tettem. Engedtem a szolgáltató csábításának, és elképzeltem, hogy milyen (szakmai) előnyöket hoz majd az új kütyü. Email, Gmail, navigáció, árfolyam, hírfolyam, Kobo és így tovább bla, bla, bla. Szóval, bye-bye öreg Nokiám, üdvözöllek Androidos okostelefon! Vagy az én esetemben talán egyenesen Andoroidos :-)  Mindegy, ide azt a dobozt, hadd fedezzem fel a tartalmát!

Az első gond a SIM kártya behelyezésének rutinművelete közben adódott, ugyanis az új készülékbe kisebb kártya jár mint a régibe. Láttam ugyan a neten egy olyan videót amelyben valaki simán körbeollózta a régi SIM-et, hogy beférjen a kisebb lyukba, de én ezt nem próbáltam ki, inkább kértem egyet a szolgáltatótól. Kártya behelyezve, indul az új szerkentyű próbaüzeme! És máris itt a második próbatétel: a régi készülékem forgalomból kivontan agonizál, benne az a tengernyi név és adat aminek az újban lenne a helye. Át kellene másolni a legutóbbi 4 év adat-termését. És a régen tanult SIM kártyára másolós módszer itt nem működik, hisz a kártyák eltérő nagyságúak. Marad a kézzel beírogatás. Vagy a… szolgáltató! És láss csodát, a Szolgáltatónak volt egy olyan gépezete amely pik-pak átmásolt mindent, csak épp el kellett látogatnom a legközelebbi boltjukba.  És ha már ott voltam, rákérdeztem az időszerű telefonvásárlási trendre is. Megdöbbentett az, amit hallottam: mostanában az általuk eladott mobilok 8O%-a okostelefon! Ezek szerint csupán minden ötödik ember vesz közönséges mezei mobilt (bár lehet, hogy még azok is okosabbak az elődeiknél, mármint a telefonok), mindenki más a felsőbb intelligenciára szavaz. Amint megismerkedtem a legújabb szerzeményemmel, rögtön világossá vált, hogy  miért.

Ez az androidos izé amit a kezemben tartok, csöppet sem hasonlít az előző mobilomhoz, és ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor nem is úgy néz ki mint egy telefon, inkább folyó által simára koptatott kő alakját idéző kis lapos képernyő, billentyűzet nélkül (?!). Mindössze egy gombot látni a képernyős felületen, pedzem már, azt kell majd nyomogatni. Kellett hozzá egy kis idő, hogy kiismerjem, és valamilyen szinten kezelni tudjam ;-)  És az első benyomás, hogy ez valójában nem is  (csak) telefon, egyre inkább beigazolódni látszik. Egy miniatűr kompjútert markolok, amely folyamatos internetkapcsolatban áll az Emberiséggel  és az életem minden területére javasol megoldásokat. Csupán néhányat fogok felsorolni: ébreszt, fényképez, zenél, naptárat, határidőnaplót mutat, jegyzetel, tájékozódik a világban és eligazít ha eltévedtem, fotókat és videókat keres, majd tárolja, felveszi és lejátssza őket, könyvet, újságot, híreket szállít határok nélkül, megtanít csomót kötni a nyakkendőmre, követi a kalóriadiétámat és trendelemzés alapján kiszámolja az egy hónappal későbbi várható testsúlyomat, valutaárfolyamot, tőzsdei indexet, a repülőjáratok érkezését vagy indulását is mutatja, és természetesen a megérkezéskor várható időjárás-előrejelzést is. Jegyzőkönyvet készít a megbeszélésről, figyelmeztet a határidőkre, azonnal jelzi ha bármiféle üzenetem érkezett, szöveget szerkeszt, táblázatot és prezentációt kezel. De ennél sokkal-sokkal többet tud.

Engem a leginkább az lepett meg, hogy képes „szemmel tartani” engem, a felhasználót, követni azt, hogy nézem-e a képernyőt, és ha máshová pillantok, akkor rögtön elsötétül, energiatakarékosság céljából! Gondolatolvasó :-)

És mivel ez nemcsak okos, hanem telefon is, képes önmagától felhívni azt a személyt, akire gondolok. Elég ha a képernyőn megjelenik az ismerősöm telefonszáma, és fülemhez emelem a készüléket!

Már csak az kéne, hogy megszólaljon. Halló, itt a telefonom beszél.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Andor

2 hozzászólás a(z) “Én és a telefonom IQ-ja” bejegyzéshez

 1. Tivi79 szerint:

  Hát igen, ezek a ravasztelefonok. Ha nem volt gond, akkor ezután lesz – szokták mondogatni. Egy igazából minden körülmény közt használhatóra várok még, de az nem jön, azonban ha a jelenlegi leesett, elbúcsuzhattunk töle, a berepedt folyékonykristálykijelzöt sem jó pénzért, sem jó szóért ki nem akarta cserélni a – máskülönben állítólag szerzödéses – Nokia kirendeltség.
  Erre már csak az egyik mobilszolgáltató teszi fel a kupakot, aki a telefon pillanatnyilag állomásozó helyén felismeri, melyik pénzpazarló-leszívó bübályos színes-csillogó-villogó akármi elött állsz, hogy aztán nap- vagy hétfordultán teleszemeteljenek mindenféle nemkívánt hírdetövel.Nincs gond az Andoroidos müalkotásokkal – igaz meglehetösen árulkodósak – de végsösoron mire is kell egy ilyen kütyü?
  Az idö a legdrágább és féltettebb luxuscikkünk, ezek a kütyük pedig egyre többet lopnak el belöle – és senkinem tiltakozik, nem hagyja öket a boltban, minél színesebb, minél hosszabb a leírása, annál jobb – holott egy tízedét sem tudjuk a velejáró készségeknek, berendezéseknek kihasználni… Aztán honnan tudja a szakboltos, hogy milyen adatokat honnan vegyen át? Elárulta neki az eddigi gépem a szokásaimat – feltéve hogy egy ilyen félig-meddig ravasztelefon volt.
  Otthon torlódnak a különféle korból származó alkotmányok, Siemens C35i (emlékszik még valaki rá?) töl fel a Nokia C7-ig mindenféle, legalább 8 darab, minden szerzödés felújítást, meghosszabbítást egy újabb csodaszerrel édesített a hálozatmüködtetö, amíg aztán véget nem vetettem a további pazarlásnak. Meglehet kökorszakinak tünök, mert – Urambocsá’ – gombos telefonom van, de azt szükség esetén akár a támadó után is vethetem, kék foltot okoz neki (kemény fémvázas a drágám), a francnak sem kell és mindenek fölött még rázkódást, port, vizet, sarat is áll… Hálózathüsége kitünö, alkalomadtán egy képet is lehet venni vele – de mire kell többre?

 2. Szepesi Imola szerint:

  “I fear the day when technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots.”
  Albert Einstein

  …természetesen tisztelet a kivételnek :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate