Faldekorációk 2 - stencilezés lépésről lépésre • Hobby Turmix
máj
18
2012

Faldekorációk 2 – stencilezés lépésről lépésre

Nyugaton az egyik legnépszerűbb faldekoráció a stencil. A stencilt magyarul is így emlegetik szakmai berkekben. Tulajdonképpen a sablon kifejezéshez áll a legközelebb. Stencilezni szinte mindent lehet : falat, bútort, textilt stb. A technika nagyjából azonos. De a felhasznált festék mindig az alapnak megfelelő kell legyen.

Stencillel ügyesen feldobhatod a helyiség egy falát vagy sarkát, de akár körbe az összes falra is alkalmazhatod. Igaz akkor tapéta jellege lesz, de a tapintása teljesen más. Stencilezni nem nehéz. Vicces, jópofa, szórakoztató tevékenység az egész család részére. Természetesen itt is van egy pár szabály amit muszáj betartani.

 

A stencilezés menete

1. Első lépés : felfesteni az alapszínt a falra. Ez lehet akár sötétebb is és akkor világos színű mintákat fogsz készíteni rá. Vagy fordítva.

2.  Meghatározod a stencil helyét. Amennyiben geometriai ábrákról vagy nagyobb felületről van szó, akkor jó lesz vízmértéket, vonalzót és grafitceruzát használni. Biztos, ami biztos. Ezekkel előre pozicionálhatod a mintákat a falon.

3. Rögzítsd a sablont ragasztószalaggal. Ennél a műveletnél érdemes nagyon odafigyelned. A tökéletes végeredmény érdekében az a jó, ha egyáltalán nem jut festék a sablon alá ! Tehát a sablonnak nagyon szorosan kell a falra tapadnia. Arra is vigyázz, hogy a túl erős ragasztószalag feltépheti az alapfestéket.

4. Megfested a sablont a kívánt színre vagy színekre. Ezt teheted ecsettel de szivaccsal is belülről kifele haladva. Ha több színt is alkalmazol, akkor a szivacsot felvághatod csíkokra és azokat mártogasd a festékbe, mindeniket egy másik színbe. Vigyázz, ne szívja meg magát az ecset vagy szivacs festékkel ! Inkább maradjon majdnem száraz mártás után is, mert akkor kontroll alatt tarthatod a  festési műveletet. A slattyogó festék könnyen tönkreteheti a mintát. A festéket próbáld hígítatlan állapotban használni.

 

5. Amikor megvagy az egyik mintával, következik a sablon továbbköltöztetése. Ezért a sablont mosd meg és töröld szárazra a két szakasz között. Ha nem így teszel, a rátapadt illetve rászáradt festék összemaszatolhatja a következő felületet és ráadásul a sablon nem is simulhat már  olyan jól a falhoz.

 

 

 

Sablont vásárolhatsz hobbi boltokban, de készíthetsz saját magad is. A lényeg, hogy a minták tökéletesre legyenek kivágva. Ettől függ a végeredmény. A legjobb, ha egy vastag, de szabható műanyag lapot használsz, amiben a lehető legélesebb szikével (cutter) kiszabod a mintádat. Indulásnak kezdj nagy és  egyszerű mintával. Például állatfigurákkal. Ha ez sikerül, akkor már az apróbb és bonyolultabb mintákkal, például egy csipkemintával is próbálkozhatsz.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

6 hozzászólás a(z) “Faldekorációk 2 – stencilezés lépésről lépésre” bejegyzéshez

 1. Dóra szerint:

  Azt hiszem, hogy zen a linken talalható technika is stencilezés:
  http://www.kreativcafe.hu/unnepek/karacsony/925-csodtos-pi-s-t.html
  A gyerekekkek készítettük el a 2010-es karácsonyi vásárra.

 2. Dora szerint:

  Azt hiszem ez is stencilezés:
  http://www.kreativcafe.hu/unnepek/karacsony/925-csodtos-pi-s-t.html
  A 2010-es karácsonyi vásárra készítettük a gyerekekkel az óvodában:)

 3. Sólyom Melinda szerint:

  Szebb szivaccsal, egyenletesebben lehet felvinni. Pocsékolásnak tűnik, de ajánlott a festékfölösleget “leszedni” konyhai papírtörlőre (nem ragad oda a szivacshoz, mint a papírzsepi pl.), mert így nem folyik a sablon alá. Megéri szenvedni vele, nagyon szép. És előtte kipróbálni nagyobb kartonon, bármin, így nagyobb kedvvel fogunk hozzá a falszakaszon.

 4. Sólyom Melinda szerint:

  Szebb szivaccsal, egyenletesebben lehet felvinni. Pocsékolásnak tűnik, de ajánlott a festékfölösleget \"leszedni\" konyhai papírtörlőre (nem ragad oda a szivacshoz, mint a papírzsepi pl.), mert így nem folyik a sablon alá. Megéri szenvedni vele, nagyon szép. És előtte kipróbálni nagyobb kartonon, bármin, így nagyobb kedvvel fogunk hozzá a falszakaszon.

 5. Hobbyturmix szerint:

  Nagyon jól jönnek a praktikus tanácsaid Melinda ! Az előzetes gyakorlatozás biztosan hasznos.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate