Favédelem 2 - "józan paraszti ésszel" • Hobby Turmix
ápr
16
2012

Favédelem 2 – “józan paraszti ésszel”

Az eddigi jegyzetekben főleg a kültérben elhelyezkedő fafelületek védelméről volt szó. De nézzük azt is, hogy milyen problémáid lehetnek azzal a fával, ami bent van az otthonodban ? Mire figyelj ? Mi az, amit elkerülhetsz és hogyan ? 3 kérdés és 3 felelet.

Kezdjük az ijesztő dolgokkal, essünk túl rajta. Először is vegyük a régi házakba beépített faanyagot. Biztosan láttál már több száz éves parkettát, ajtót, gerendákat, oszlopokat. Szerencsére van ilyen és nem kevés, máskülönben nem a fa lenne egyik alap építőanyaga az emberiségnek. Ami biztos : ezek az épületek, amelyekben a felsoroltakat láttad, száraz és szellős helyeken és a farágó bogaraktól távol voltak / vannak.  A nedvesség és a bogarak  a legveszélyesebbek a már beépített fára. Ezért figyelj a jelekre. Ezek a jelek elárulhatják, hogy baj van. A pincében lehet nedvesség és gomba a falon, ami idővel átterjedhet a fagerendákra is, de az is lehet hogy egy másik fajta gomba csak magát a fagerendát támadta meg.  A földszinten felpúposodott és esetleg már korhadt is lehet a parketta. A mennyezeten a nedvességfoltok figyelmeztethetnek a veszélyre. A padláson a tető tartószerkezetén (a tetőszéken) a rothasztó gombán kívül még vájatok, lyukak vagy lisztszerű por is megjelenhet. De a farágó bogarak megtámadhatják az ajtó- vagy ablakkereteket is. Ezekről bővebb tájékoztatót itt találsz http://www.anyagvedelem.hu/index.php?stilus=lap&hiv=60&forr=3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bárcsak soha ne kelljen ilyeneket és ehhez hasonlókat konstatálnod otthonodban ! Senkinek sem kívánom !

Ezeknek a problémáknak az utólagos kezelése nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Tehát, a legjobb megoldás az odafigyelés, a személyes ellenőrzés és az előzetes védelem ! Vagyis mikor régi házat készülsz vásárolni, jól nézd meg. A pincétől a padlásig. Lehetőleg minden zugba bújjál be. Használj elemlámpát, ha nincs világítás. Ha valami gyanúsat észlelsz, mutasd meg egy szakembernek is mielőtt belevágnál a “kalandba”.  Amennyiben a már létező házadban cserélsz faszerkezeteket, vásárold meg személyesen a faanyagot, de ha ez nem lehetséges, legalább ellenőrizd, hogy mit kaptál a pénzedért. Ne hagyd, hogy becsapjanak és ne spórolj. Soha ne vásárolj félig nedves anyagot, azzal, hogy majd idővel kiszárad. Ne feledd, Te most pont a nedvesség miatt cseréled ki a tetőszéket például. A már megvásárolt faanyagot ne tárold az udvar közepén a földön az esőben vagy ne keverd össze a régi lebontott anyaggal. És végül, de nem utolsó sorban, kezeld az új faszerkezeteket favédőszerrel. Ez elengedhetetlen, főleg a tartószerkezetek esetében (oszlopok, gerendák, tetőszék) és a földben álló fafelületek esetében is. Használj olyan favédőszert ami kimondottan ilyen felületekre volt kifejlesztve, általában színtelen vagy picit sárgás, jól beszívódik a fa szerkezetébe és véd penészgombák illetve farontó rovarok ellen. Ezeket az oldatokat általában nem tanácsos festékszóróval fújni (esetleg védőfelszerelésben), hanem ecsettel kell kenni vagy ami még jobb, belemeríteni a faszerkezet elemeit. Ezeket a felületeket, ha nem éri őket nedvesség illetve a nap UV sugárzása, már nem is szükséges más anyaggal (pl. lazúrral) bevonni. Amennyiben nyílt, látható tető tartószerkezetéről van szó, természetesen érdemes, sőt szükséges is a lazúrozás a favédőszeres kezelést követően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt, az oldal alján SZÓLJ HOZZÁ ! A keretes részbe beírhatod kérdésedet vagy véleményedet a jegyzetben elhangzottakkal kapcsolatban.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

2 hozzászólás a(z) “Favédelem 2 – “józan paraszti ésszel”” bejegyzéshez

 1. Antibá szerint:

  Egyetértek! A fa meghálálja, ha foglalkozol vele :)

  És igaz az ellenkezője is, az elhanyagolt, kezeletlen fa nemcsak a tulajdonosnak okoz bosszúságot. A gombák, rovarok előtt nem létezik telekhatár, szívesen átmennek “szomszédolni”…

  A gondos munka mellett életbevágóan fontos a jó anyagválasztás. Kerüljétek az olyan lakkokat, oldatokat amelyeknek dobozán kiszáradt fás, döglött halas piktogram található hisz emberre, környezetre egyaránt veszélyes anyag van bennük. Ma már hálistennek van miből választani.

  És ha már hal, akkor legyen… na nem kövér, mert az a lúd, hanem élő! Ugyanis a Helios szlovén festékgyár ÉLŐ halas piktogramja éppenséggel azt jelenti, hogy a termék környezet- és egészségbarát, vízzel higítható.

  Igen, a festékboltban (is) csak élő halra szabad ráhajtani, a kimúltra nem.

  Akárcsak a tóparton :)

  • Tünde szerint:

   Köszi a hozzászólást ! Most jött egy ötletem ! Egy olyan jegyzetre is szükség lenne, ahol összehasonlítjuk egymás között a különböző márkákat ….

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate