Festék + tapéta = festhető tapéta
jún
7
2012

Festék + tapéta = festhető tapéta

Érdekes. Egy olyan téma lett megszavazva erre a hétre, amire nem is számítottam ! De tényleg, erre tippeltem a legkevésbé. Itthon nálunk, a festhető tapétát nagyon kevesen használják vagy akár használták a múltban. Gondolom, a szavazók többsége a téma egzotikuma miatt adta rá a voksát. De lehet, hogy tévedek …

Akkor kezdjük a legelején ! A festhető tapéták  többfélék, attól függően, hogy mi az alapanyaguk : papír alapúak, üvegszálasak és  vliesek (flízek).

Az üvegszálas változatra nem pazarolom a drága idődet, ugyanis bonyolult velük dolgozni, sokba kerülnek, nehezek, és az egészségre is károsak.

Maradt a papír és a vlies alapú festhető tapéta. A papíralapú tapétákat még a XIX  században fedezték fel. Ennek kialakult egy speciális fajtája, a Rauhfaser, amit a múlt század elejéről örököltünk, már közel 1OO éves múltja van. Gyártáskor több réteg papír közé bepréselik a méretpontos fűrészport. A fűrészpor granulációja és mérete szerint sok féle mintát gyártanak. A németországi Erfurt tapétagyár termékei a leghíresebbek ebben a témában.  Miért használták és használják még most is előszeretettel a Rauhfaser tapétát? Mert több szempontból is előnyős plusz divat (legalábbis Németországban). Első előnye a festhetőség. Általában többször is átfestesthető (akár 5-6 -szor is). A végső felület szemcsés lesz, tehát mintás. Sokan nem tudják, de a szemcsés falak nyugtatják a szemet. Tehát kiváló megoldás például irodákban. Két-három évtízeddel ezelőtt szerte Németországban a közintézetek nagyon nagy részében csakis Rauhfaser fűrészporos tapétát használtak a falakon, de bizony a lakásokban is. Napjainkban, amióta a vliestapétát felfedezték, a trend inkább az újabb és praktikusabb felé mutat.

A fűrészporos tapéták előnyeivel rendelkezik a vlies tapéta is. De, könnyebb vele dolgozni, nem szakad – hasad – gyűrödik  könnyen és ami a legesleg-fontosabb : bármikor leszedhető a falról ! A vliestapétákról általában egy előző jegyzetben már volt szó. Itt elolvashatod :    Ez is többször átfesthető, a tapétatekercs viszont könnyebb, a minták sokkal változatosabbak (szinte végtelen számú mintát el lehet képzelni). Egy hátrányáról tudok : az alapnak egyszínűnek kell lennie, mert a vliestapéta picikét áttetsző, tehát átüthetnek a különböző árnyalatú foltok. Nekem személyesen is nagyon sok jó tapasztalatom volt a festhető tapétákkal. Ami biztos, a vlies alapú festhető tapétákat szívből ajánlom mindenkinek. Amint már említettem, a munka könnyen megy vele, a tapétázáshoz szükséges alapismeretekkel bátran bele lehet vágni !

Ezekre a tapétákra diszperziós falfestéket kell használnod. Az lesz a legjobb, ha egy selyemfényű vagy fényes falfestéket használsz, mert ezek jobban kiadják a tapéta mintáját. Semiképpen ne használj vastag, sok töltőanyagot tartalmazó festéket, mert ez nem csak elnyeli a fényt, de telíti a mintát is igen gyorsan és ezért aztán két-három átfestés után az már eltűnik.

A festhető tapéták alkalmasak minden olyan felületre ahova diszperziós festéket vagy mintás tapétát használnál. Akár mennyezetre is. És ez nem vicc ! Engem például, borzasztóan zavart a gipszkarton lapok közötti repedés állandó ujramegjelenése. Hiába javítgattuk minden festés alkalmával … fél évnél nem kellett több és megint ott voltak (pedig minden úgy volt előkészítve mint a nagykönyvben). Régi a ház, könnyen megrezzen, mikor elhalad egy nagyobb autó, például kamion az utcán. A gipszkarton lapok egymástól függetlenül mozdulnak, aminek előbb vagy utóbb nyoma is lesz. Erre plafonra ragasztottuk a vlies tapétát, amit aztán lefestettünk. Ennek ide s tova több mint 3 éve és kutyabaja … Olyan mint új korában.

Ha nem szeretnél nagyon feltűnő struktúrát, akkor az apró és sűrű mintát válaszd és akkor csak közelről fog látszani, hogy tapéta is van a falon a festék alatt. Ha pedig szeretnéd, hogy a fal felülete egyenetlen legyen, mondjuk kapart vakolatmintát  vagy durva zsákmintát utánozzon, akkor az már távolról is jól látható lesz. Lehet, hogy ez lenne a helyesebb választás, tekintetbe véve azt a megállapítást, hogy a szemcsés falfelületek az elfáradt szem megnyugtatására is alkalmasak. De lényeg ami a lényeg, számtalan féle-fajta mintából tudsz már választani, minden ízlésnek megfelelően.

Forrás: Erfurt &  Son tapétagyár és a Dekorator kft.

- Hol vásároljuk meg a tapétát??

- A Rouge Boutique Decor brassói boltjában (N.Balcescu u.62 – a Star áruház 3.emeletén) ezernyi tapétamintából válogathatsz! Sokféle szín, minta és stílus mentén keresheted meg a kedvenceidet. És ez tényleg így van :-) .

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate