Hogyan döntsél ? ... és egy kis kémia. • Hobby Turmix
ápr
22
2012

Hogyan döntsél ? … és egy kis kémia.

Felmerül a kérdés : kit érdekel az, hogy milyen alapanyagokat használtak a lazúr előállításánál ? Nagyjából senkit. Kit érdekel, hogy mennyit fog tartani a bevonat, amit a faházára vagy kerítésére felhordott ? Azt, akinek a pénze bánja … Tehát, nagyjából mindenkit, aki fát használ mikor építkezik vagy felújít.

És most koncentráljunk csupán az oldószeres lazúrokra, ugyanis ők a legnépszerűbbek. Jöjjön tehát, egy kis lazúr – kémia, a teljesség igénye nélkül. A legfontosabb összetevők a következők : műgyanta, pigmentszemcsék, oldószer és additívek. A felsoroltakból a legfontosabb a műgyanta, ami tulajdonképpen a kötőanyag. Ennek minőségétől, típusától és mennyiségétől függ a kész lazúr minősége, kiadóssága per négyzetméter és várható élettartama a jövőben. És szintén a műgyantától függ általában a lazúr végső ára. A pigmentszemcsék színe meghatározza a bevonat árnyalatát a fán. A különböző árnyalatoknak nagyon nagy választékával találkozol a boltokban, kezdve a színtelentől és bezárva a feketével. Az oldószerrel általában a lazúr sűrűségét állítják be, így ecsetelésnél többnyire már nem szükséges a hígítás. Az additívek sokfélék  és nagyon pici százalékban szerepelnek a lazúr összetételében, ámde annál sokkal fontosabbak. Amennyiben helyesen adagolják ezeket (a gyárban), akkor az anyag felhordhatósága, kenhetősége, száradása, homogenitása, fénye, víztaszító képessége stb. tökéletes lesz.

Tehát, az említett alapanyagokat kutyulják össze a laborban a termék kifejlesztői, több szempontot is figyelembe véve. Nagyon sokszor a fő szempontok egyike a termék végső ára. És így kerül bele nagyon sok oldószeres lazúrba, a VÍZ ! Ugye, ezt nem gondoltad volna ?! Pedig biza így van. A vízzel ki lehet spórolni a műgyantát és az oldószert is. Egyszerű és nagyszerű ! Igen ám, de a víz nem védi a fát se rövid se hosszú távon, SŐT ! A víztől nem fog nagyobb felületet takarni a lazúrod, SŐT !  Jelenleg, a hazai boltokban megvásárolható lazúrok nagyon nagy része víz hozzáadásával készült. Sajnos a legdrágábbak között is akad ilyen.  A gazdasági helyzet és a gyártók közötti árháború különleges dolgokat eredményezett. Többek között a víz az, amitől gyengébb minőségű lesz egyik lazúr a másiknál. És ez az, amitől olcsóbb lesz a lazúr. Minél több van belőle annál gyengébb a végeredmény. És figyelem, mindvégig az oldószeres lazúrokról volt szó ! Nem a vízalapú akril lazúrról !

És végül, egy gondolat : a fa egy élő anyag, a természet ajándéka, ami megérdemli a törődésedet. A külső fafelületeken nagyon fontos a bevonat minősége. Ne kockáztass ! Használd a legjobb vastaglazúrt. És használd előírásszerűen.

Még megtehetném, hogy itt összehasonlításokat végezzek márkák között … de nem mindenki tartaná ezt etikusnak. Még az is lehetséges, hogy részrehajlással lennék vádolható … Tehát, legyen elég ennyi. Hadd döntsön a józan ész !

 A lakklazúr lényege : taszítja a vizet, védi és dekorálja a fát.

A favádelem, lazúrozás téma a mai jegyzet után egy ideig szünetelni fog, habár még nem merítettük ki. Amint tudjátok, a Hobby Turmix honlap működésének szabályai alapján, a témák hetente váltakoznak. A szavazataitok jelenlegi állása szerint, a jövő héten váltani fogunk. Hogy mi lesz a topik, még nem dőlt el egyértelműen. Izgatottan számlálom a szavazataitokat …

Ha tetszett ez vagy egy másik jegyzet, úgy érzed hasznos volt számodra, nyomd meg a Tetszik gombot. Sőt, oszd meg barátaiddal is. A Te véleményedre is számítok, szólj hozzá a fentiekhez. Ha valamiről más a véleményed, azt is írd meg. A visszajelzések azok, amelyek segítenek a honlap tökéletesítésében. Köszönöm Mindenkinek.

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

10 hozzászólás a(z) “Hogyan döntsél ? … és egy kis kémia.” bejegyzéshez

  1. Antibá szerint:

    Kémiából jeles!

    És ha már felvetődött az anyagok összetételének kérdése, hadd írjak erről néhány szót annak kapcsán, hogy sok esetben nem egyetlen lazúr teszi teljessé a favédelmet hanem több különböző egymás után felhordott készítmény, vagyis egy RENDSZER.

    Takarékosság vagy tudatlanság okán gyakran előfordul, hogy az aki a terméket megvásárolja, az “mazsolázik” – ettől a gyártótól az impregnálót, attól a vékonylazúrt, amattól pedig a vastaglazúrt. Ezzel nem is lenne baj, de a különböző gyártók termékei nagyon eltérő, és egymással nem összeférhető összetételűek is lehetnek (kémia!). Ezért az, aki rendszerben gondolkodik, az jó, ha minden alkotóelemet egy és ugyanazon gyártó termékeiből válogat ki. Így a ezek jól működnek együtt, kompatibilisak, nem lesz gond az esztétikával és a tartóssággal sem.

    És még valami, nem minden gyártó egyforma! Van olyan, amelyik “csak” egyes termékeket dob piacra, anélkül, hogy a választéka rendszerré állna össze, és van olyan is, hálistennek, aki céltudatosan és logikusan szép kerek megoldást kínál az egyes alkotóelemek felhasználásával. Ilyen pl. a szlovéniai Helios BORI rendszere és ilyen a szintén szlovén BELINKA is. Nem reklámozom őket, csak megemlítettem a nevüket azok kedvéért, akik talán épp most a konkrét felhasználás lehetőségét fontolgatják…

    • Tünde szerint:

      Antibá, köszönöm a kiegészítéseket ! Tényleg nem esett elég hangsúly a favédelem rendszer jellegére. Jól jött az a hozzászólásod.

  2. Szasz Istvan szerint:

    No ez tokeletesen igaz es sokat mondoak a fotok

  3. Szasz Istvan szerint:

    Tetszik mert Antiba is jartas a temaba

  4. Szasz Istvan szerint:

    No ez tokeletesen igaz, sokat mondoak a fotok is es tetszik Antiba mert jartas a temaba

    • Tünde szerint:

      Nekem is tetszik :)
      A hozzászólások úgy működnek, hogy várniuk kell a moderálásra és csak utána lesznek publikusak.

  5. Szasz Istvan szerint:

    Koszi az infot mert mar kezdtem streszelni magam

  6. Antibá szerint:

    veterán hozzászólóként elárulom, hogy ha már egyszer bent vagy, nehezen (egyáltalán nem?) lehet kimoderálni a honlapról… Stresszes?
    :-)

  7. Szasz Istvan szerint:

    Ah dehogy Nyugodt tipus vagyok a stresz az meg jo ertelemben volt! Tenyleg most mar minden siman megy

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate