tapéta dekoráció interjú Székely Hírmondó Hobby Turmix faldekoráció
jan
29
2013

Kérdezz-felelek a tapétáról. Interjú a Székely Hírmondóban.

Hobby TurmixA Székely Hírmondó ma reggeli számában tapétával kapcsolatos kérdésekre válaszolok.

Kérdezett: Vetési Júlia.

 

 

Egyedi stílust a lakásnak!

A különböző mintájú, minőségű és anyagú faldekoráló anyagok megint a fénykorukat élik. Erre szakosodott tervezők szinte naponta dobnak valami újat a világpiacra. Kicsit próbáljuk meg elfelejteni a szocialista évek egyentapétáit, és nézzünk szét a legújabb formák között. Megéri. Hogy milyen hatása lehet egy jó tapétának, mit képes „művelni” egy kicsi és sötét helyiséggel, arról a szakembert, a brassói Tódor Tündét, a Hobbi Turmix kreatív blog tulajdonosát kérdeztük.

– Újra divatba jött a tapéta? Miért szeretjük vagy nem szeretjük?

– Igen, divat a tapéta és a faldekoráció, az egyedi és különleges megoldások a falakon. Tapétával dekorálni egyszerű, szórakoztató, és az eredmény mindent megér! Akik látják a fantáziát, a kreativitást az utóbbi évek mintáiban, azok biztosan szeretik a tapétát. Vannak, akik a szocialista évek sablonos papír- vagy viniltapétáira gondolnak ma is, őket nehéz meghatni egy dizájnos kollekcióval. A tapéta már nem az, mint régen: ipari mennyiségben legyártott 4-5 minta, amit az írószerboltban lehetett kapni. Mára teljesen megváltozott a helyzet, évente 10-20 új kollekciót dob piacra minden nagy gyár. Őszintén, én már alig győzőm követni ezeket. És minde­nik különleges, mind minták, mind színvilág, textúra és alapanyagok szempontjából. Most már nem szokás egyetlen mintával körbetapétázni a szobát. Elég, ha egy-két csíkkal ki­emelünk egy falat. Ezzel stílust kölcsönzünk nemcsak a helyiségnek, hanem az egész lakásnak.

rb_154_allure_03– Mi (lesz) az idei divat, milyen szín-, formavilág és stílus várható?

– Idén is a formabontók a divatosak. A nagy nevek, a világszerte ismert és elismert dizájnerek a hangadók, akárcsak a divatban. Például Karim Rashid, Ulf Moritz, Zaha Hadid. Ők főleg a geometriai mintákkal és azok térbeli hatásával, az optikai illúziókkal játszanak. Természetesen, továbbra is élnek a klasszikus, olaszos minták, de ezek eléggé visszaszorultak az utóbbi időben. A tapéták színei pedig szinte kéz a kézben haladnak a női divat színvilágával, és ez érthető is.

– Hogyan válasszunk tapétát? Miből áll a tapétázási folyamat?

– Természetesen a saját stílusunk, ízlésünk és elvárásaink alapján döntsünk, mint minden más esetben is a lakásban. Javasolom, hogy próbáljunk időtálló színekben és mintákban gondolkodni. Mert ugye, nem újítjuk fel a lakást minden évben… Érdemes minőséget vásárolni, és most a vlies-tapétára (környezetbarát, anyaga gyapjúrostot tartalmaz – szerk. megj.) gondolok. Nagyon könnyű vele dolgozni, és árban is elfogadható. A tapétázás folyamatát nehéz lenne röviden leírni, ezért azt tudom ajánlani, hogy akik érdeklődnek a téma iránt, nyugodtan nézzenek szét a blogomon (hobbiturmix.com), és aki tanácsot kér, annak szívesen segítek.

– Mit tudunk „cselezni” a tapétával? Például nagyobbá, tágasabbá, világosabbá… stb. tudjuk tenni általa a lakást?

– Jó kérdés! A tapéta mintája tényleg segíthet a „cselezésben”. Vannak örökzöld trükkök. Például a csíkos tapétával, ha függőleges a minta, akkor magasítunk, ha vízszintes, akkor nyújtunk. A selyemfényű tapétával, mivel picit fénylik, tágul a helyiség, és még inkább, ha világos színű. Az aprónak tűnő részletek sokat számítanak. A kezünkbe vett tapétatekercs nem elég a döntéshez. Legjobb katalógusból választani, mert a minták és a fotók megkönnyítik a térbeli hatás érzékelését. Én már csak olyan tapétát vásárolok, amiről megnézhetek legalább egy képet vagy mintát a falon, hogy biztos legyek benne, jól döntök.

 

Vetési Júlia 

 

A Székely Hírmondóban ma megjelent interjút, illetve további érdekes és aktuális cikkeket olvashatsz a címre kattintva: Egyedi stílust a lakásnak! 

Lapozz bele Te is az újság on-line változatába!

 

logo-székelyhírmondó

 

 

 

Ha további fényképeket és ötleteket is szeretnél nézegetni a honlapon megjelenő témákról, ha értesülni szeretnél a legfrissebb jegyzetekről, akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Ezen a címen itt most megteheted: Hobby Turmix Facebook oldal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate