Lazúrozás 1 - favédelem • Hobby Turmix
ápr
2
2012

Lazúrozás 1 – favédelem

Megígérem, ez egy nagyon izgalmas téma lesz ! Számomra óriási a tét … a kedvenc építőanyagomról, a fáról írni a lehető legsemlegesebben. 
 
Mindenki ismeri, de nem mindenki értékeli a fát úgy, ahogyan az igazából megérdemelné. Sem amikor még áll a lábán, sem amikor már feldolgozva belekerül az épület struktúrájába.
Mi a lazúr ? Egy vegyészek által előállított anyag, ami a faszerkezetek, tárgyak, díszítőelemek védelmére és dekorálására szolgál. Többé-kevésbé a pác leszármazottja. Így is mondhatnánk. Egy modern anyagról lévén szó, a pácnál sokkal komplexebb.
A jó mínőségű lazúr vékony áttetsző és színes réteggel bevonja a fát. Így védi azt a környezet káros hatásai ellen. Hogy mik lehetnek ezek a káros hatások ? Először is a nedvesség. A levegő páratartalma idővel tönkreteheti a fát. Még akkor is, ha azt tökéletesen kiszárított álapotban vásároltad. Szintén veszélyesek a nap UV sugarai. Nem csak a mi bőrünkre nézve, de a fára nézve is. Az UV sugarak hatására a fa szerkezete kitágul, megreped, így a nedvesség, az eső nyílegyenesen bejut az anyag belsejébe, ami aztán gyosan tönkremegy.
Láttál már elrohadt, meggombásodott fagerendát ? Kb így mutat :
A fa védelmét egységes rendszerként kell elképzelned. És ebben az első lépés megállapítani, hogy milyen állapotban van a fa, amit kezelni szeretnél a rothasztó gombák és farontó bogarak ellen. Amennyiben már a “betegség” jeleit mutatja, akkor azzal nem igazán érdemes foglalkozni. Először is az új, jó állapotban lévő és kiszárított anyagot érdemes védeni. Sőt, kötelező ! Ha ezt elmulasztod, az állapota romlani kezd alig pár hónapon belül, attól függően, hogy kint vagy bent áll az a bizonyos fafelület. Ez azt jelenti, hogy időben és anyagiakban nagyobb ráfordítással tudod már csak visszafordítani az elindult degradálódási folyamatokat.
Hogyan kezeljed a belső terekben elhelyezett fafelületeket ? Természetesen, lazúrral ! Éspedig úgy, hogy első rétegnek egy vékony rétegű lazúrt használunk, másodiknak pedig lakklazúrt. A vékonyrétegű lazúrt csakis a csíszolt és portalanított száraz fára hordjad fel egy ecset segítségével. Ez a lazúr, mint ahogyan a már nevéből rájöttél, vékony, tehát behatol a fa pórusaiba, színezi a fát, de megőrzi, sőt kihangsúlyozza annak erezetét. A második régetként javasolt lakklazúr, egy testesebb és rugalmasabb anyag. Általában ebből is a vékony rétegű lazúrral megegyező árnyalatot kell vásárolnod. A lakklazúrt is ecsettel hordjad fel a már megszáradt felületre. Ha szükséges,  a rétegek között csíszoljad és portalanítsad ismét a felületet.
Amennyiben egy nedves helyiségben szeretnél például lambériát fából, akkor első rétegként egy alapozó lazúrt ajánlott használnod, amely biocid anyagokat tartalmaz, tehát különösen jól véd a rothasztógombák és farontó bogarak ellen. És ebben az esetben a lambéria hátsó felét is kezelned kell.


A kültéri fafelületek esetében is hasonló módon járj el, mint a belső felületeken. Ráadásképpen még egy réteg lakklazúrra lesz csak szükséged, tekintetbe véve a szélsőséges időjárási viszonyokat. Mikor ezeket a szélsőséges viszonyokat említem, akkor például a szelet is ide sorolom. Sokan nem is gondolnák, hogy kint a mezőn például az erős szél kombinálódva a porral és apró homokszemcsékkel, valóságos smirgliként viselkedik. Így könnyen lecsiszolhatja a lazúrt a kerítés fa elemeiről. Szerencsére ez a veszély nem áll fenn a városok belső területein. Igaz, hogy por ott is van bőven, de a szél ereje általában gyengébb mint a külső területeken. 
Manapság már nagyon sok lazúrmárkából és tipusból válogathatsz a boltokban. Nem könnyű a választás… És ebben az esetben is igaz a népi mondás “olcsó húsnak híg a leve”. A lazúrok esetében szószerint és képletesen is. És sajnos, ha a legdrágábbat vásárolod, akkor sincs garancia a hosszú távú védelemre. Kérdezhetnéd, “de mire van az életben garancia”? Igazad van. Semmire. De van megoldás. 
Kérjél referenciákat barátoktól, ismerósöktől, kivitelezőtől.  Ha olyan faszerkezetről hallasz, amelyiket 5-8 éve lazúroztak le utoljára és még mindig elfogadható állapotban van, akkor érdeklődj a használt lazúr neve iránt. Az igaz, hogy sok függ az alaptól, a kivitelezéstől, a rétegek számától illetve vastagságától, a légköri viszonyoktól és időjárástól, sőt még a bevonat árnyalatától is. Ezért határoztam meg ilyen tág intervallumban a kültérben lazúrozott felületek várható élettartamát.A lazúrral védett felületek felújításáról egy következő jegyzetben olvashatsz, itt a Hobby turmixon.
Felhívom figyelmetek, hogy az ezen a héten leadott szavazatokkal a következő két hét fő témáját fogjátok eldönteni. Ugyanis a Húsvétra való tekintettel, egy kicsit lazítani szeretnék a felállított szabályokon. 
A lényeg, hogy szavazatoddal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy olyasmiről tárgyaljunk itt és a facebook-on, ami Téged is érdekel. 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate