Mákos citromos torta • Hobby Turmix
okt
21
2014

Mákos citromos torta

Egyik reggel arra ébredtem, hogy úgy de úgy megennék valami mákosat. De ne legyen az mákos bejgli, ne legyen az mákos tészta…. hanem legyen vega alapanyagokból, nyersen, tűz nélkül készült mákos citromos torta.Beáztattam vízbe, külön – külön, 300 gr kesudiót (kb . 6 maroknyi) és 40 darab mag nélküli datolyát, és elmentem egy jó nagyot kirándulni a családommal. Úgy vagy 8 órát. (persze be lehet áztatni a kesudiót és a datolyát lefekvéskor és reggel lehet is készíteni a tortát).

Este nekiláttam a tortakészítésnek. Kb. egy órányi időt vesz igénybe, egy mezőségi eljárt csárdással együtt.

Fehér alap: 30 gramm kakaóvaj, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom húsa, 2 kanál méz, 2 maréknyi beáztatott kesudió. A kakaóvajat megolvasztottam gőz felett. Az összetevőket beletettem az S alakú késsel rendelkező konyhagépbe és jól összedaráltam majd a kész fehér alapot belenyomkodtam egy szétnyitható kerek, 22 cm-es átmérőjű tortaformába.

Mákos rész: 40 gramm kakaóvaj gőz felett megolvasztva, 40 darab beáztatott datolya, 60 gramm őrölt mák, egy 1/2 kanál méz. Az összetevőket beletettem az S alakú késsel rendelkező konyhagépbe és jól összekevertem. A mákos alapot rányomkodtam a fehéres alapra.

Kesudiós rész: 30 gramm kakaóvaj gőz felett megolvasztva, 100 ml víz, 4 maréknyi beáztatott kesudió, 2 kanál méz, 1 csipetnyi reszelt fahéj. Az összetevőket beletettem a turmix pohárba és jó krémesre turmixoltam majd ráöntöttem a mákos alapra. A tortát mélyhütőbe tettem 3 órát. Tálalás előtt kb. 1 órán keresztül szobahőmérsékleten tartottam. Íme az eredmény:

.

5

.

A torta:

1 (1)

.

8 szeletre vágjuk fel,itt 2 szelet már fotózás előtt eltűnt …

2

.

3

.

Csábításból közelítek egy picit :)

4

.

A szelet:

5

.

… meg a falatka:

6

Fotók és szöveg: Máté Ildikó

Hogy milyen az íze: fenséges. És keveset mondok el ezzel a szóval. Tehát ki kell próbálni! Az a legmeggyőzőbb!

Puszillak, Ildikó.

torta2

Hozzászólások

A szerzőről: Ildikó Máté

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate