Malmö, Rékával és Lacival - első rész • Hobby Turmix
márc
8
2013

Malmö, Rékával és Lacival – első rész

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igen, elmentünk Malmöbe! Igen, megismerkedtünk Rékával és Lacival, és családjukkal, és barátaikkal! Igen, gazdagabbak lettünk egy fantasztikus élménnyel! Igen, belekóstoltunk Skandináviába!

Azt gondolom, hogy főleg ezek a kérdések merültek fel benned a malmöi meghívással kapcsolatban. Ennek körülményeiről, mesés voltáról, egy múlt heti jegyzetben olvashattál itt: A meghívás.

Mindenről szeretnék mesélni … de tudom, hogy ez képtelenség :-( . Inkább kiragadok egy pár helyszínt, történetet, gondolatot … Talán az lesz a legjobb, ha a gondolatokkal kezdem, és a többi majd kialakul.

Kissé aggódtam: vajon könnyen megismerjük egymást a repülőtéren? Rögtön utána (vagy inkább előtte) azon töprengtem, hogy kompatibilisek leszünk-e, mint személyiségek? És a válasz: működött minden  mint a karikacsapás, már az első pillanattól kezdve! Vendéglátóink, Réka és Laci kedves, nyitott és vidám emberek … akikkel könnyen talált a szó. Hálás vagyok, hogy megismerhettem őket. És nagyon remélem, hogy a jövőben még gyakran fogunk találkozni. Ezt, amúgy meg is ígértük egymásnak az utolsó vacsoránál :-) .

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz első útjaink egyike a tengerpartra vezetett. Pontosabban, a malmöi kikötőbe és a strandra. Bevallom, kissé irigykedve néztem a parton sorakozó házakat, biztosan fantasztikus dolog lehet ott lakni – kiváltképpen nyáron, mikor az erős szél nem hatol csontig, mint az elmúlt napokban. Réka megírta, hogy vigyünk téli ruhát és mi bölcsen hallgattunk Rá. Jól tettük :-) . De nem panaszkodom. A szelet leszámítva végig gyönyörű volt az idő Malmöben! Utolsó nap pedig nemcsak sütött a Nap, de még a szél is elállt. Igazi tavaszi napok voltak ezek, ami nagy dolog március elején, azon a vidéken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A malmöi, illetve koppenhágai kikötő egymással szemben helyezkedik el.  Ezt a helyzetet egy ügyes húzással oldották meg a vikingek leszármazottai: a kettő most közös kikötőként működik, egy rendszerben és egy tulajdonossal. És, ha belegondolunk, hogy évszázadokon keresztül harcoltak egymás ellen a mai Svédország déli részéért …

Itt balra, ez az üvegkupolás épület sokszor előfordul a Malmöben járók fotóalbumaiban, ugyanis a strand közelében áll. Máskülönben, szezonban kávézóként működik.

Sétánk alatt nagyon kevés emberrel találkoztunk. Akár hétvége volt, akár délelőtt, akár délután. Az emberek nagy része általában munkahelyén vagy odahaza tartózkodik. Természetesen járnak bevásárolni, és sétálnak is, és ők is kiülnek a kávézók teraszára a napsütésben … de sehol sem láttunk tömeget. Akár gyalog jártunk, akár autóval. Az élet nyugisan folyik. Senki sem türelmetlen és nem siet sehova.

Csak egy példa: az autónak már akkor kötelező megállni, mikor a járókelő még a járda szélén áll. Ha nem így teszel … sok pénzed bánja vagy talán a jogosítványod.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyedülálló látványosság és építészetileg igazán különleges a “becsavarodott” Turning Torso. Ugyanis egész Skandináviában ez a legmagasabb épület (magassága 190 m) és ez a város szimbóluma is. Érdekessége továbbá, hogy különösen kicsi az átmérője, és az egész nagyon filigrán. Igaz, kissé kihalt, nincs a teljes kapacitása kihasználva. Mindez, talán a magas házbérek miatt.

Igen, erre könnyen rávághatnánk, hogy persze a gazdasági válság … De nem. Legalábbis nem valószínű, mert Malmöben és környékén nekünk nem igazán volt válság-fílingünk. Annyi működő építkezést, mint ott én nem láttam még a legjobb időkben sem idehaza.

Itt alább egy nagyon hosszú hidat láthatsz. Ez köti össze Malmöt Koppenhágával és ezáltal a két országot is. Különlegessége, hogy a tengeren egy mesterséges szigetet alakítottak ki, ahol a híd alagútban folytatódik, majd ismét a felszínre kerül és megérkezik Dániába. Ezt a 12 kilométeres távolságot a hídon és alagúton, csakis autóval vagy vonton teheted meg.  Sok ingázó és turista veszi igénybe ezt a lehetőséget. Kényelmes  és praktikus.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malmö Aréna – ez lesz az Eurovíziós dalfesztivál színhelye májusban:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bontják a cementgyárat. A régi, szennyező iparágak sorra kivonulnak a városból.  Tudvalevő, hogy a svédek  különösen nagy gondot fordítanak a környezetszennyezés elkerülésére.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

És ez itt a valamikori mészkőbánya. Jelenleg védett terület, vadállatokkal (nyulakkal, őzekkel):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Régi szélmalom az iskola udvarán. És, ami nekünk rögtön beugrott: ez lehet a tantestület évszázados szélmalomharcának a jelképe …  ;-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az óvoda közelében van a park és a domb, ahonnan a gyerekek szánkón lecsúsznak. A tavacska partján pedig háló, ami kifogja a lendületesebben szánkózókat. Minden óvódást kötelező naponta kivinni a levegőre, játszani, akár esik, akár fúj, akár havazik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A parkban és az egész környéken (még a kertekben és udvarokon is) gyakoriak az üregi nyulak. Sajnos nem igazán hagyták magukat lefényképezni, de annyit megállapíthattunk róluk, hogy kisebbek mint a mezei testvéreik és szép fehér a bundájuk a hátsó felükön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szombat délutáni program: grillparti a láthatáron!

Rékával bevásárlótúrán voltunk egy közeli, csarnoknak is nevezhető bevásárlóközpontban. Volt ott minden: káposztából és krumpliból négyféle, avokádóból kétféle, hagymából is vagy ötféle … és minden, ami szem-szájnak ingere.

És Réka mesélt, kérdezni sem kellett, elég volt csak ránéznem valamire, máris lelkesen magyarázta, hogy mi mire való, mi a különbség a zöld és a fekete avokádó között … beszélt a svéd szokásokról, de a bevándorlókéiról is.

Például, a svédek is szoktak grillezni. Mindenkinél ott a grillsütő a kertben, amit természetesen rendszeresen használnak. Mi is ezt tettük :-) De előbb bevásároltuk. Többek között vinetét (padlizsánt).  Amiből aztán olyan salátát rittyentett ez a kedves és rém rendes baráti társaság, ott Malmö közepén … hogy még most összefut a nyál a számban, ha rágondolok!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fantasztikus délutánt töltöttünk a svédországi magyar társasággal! Összesen tizenegyen ültük körül az asztalt. Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Hamburgból,  a Gyimesekből vagy Brassóból jöttünk … mit sem számított ki honnan és hogyan került Malmöbe!

Vidámak voltunk és hangosak, nagyokat nevettünk egy-egy régi történeten … eközbet kint a csípős skandináv szél süvített a kihalt utcákon.  Mert szombat lévén, a svédek is nagyjából azt tették, amit mi: családjukkal, barátaikkal beültek a meleg lakásba … és mulattak. De nem sokáig, mert a vasárnap már  a józanodás napja.

Így kezdődött a svédországi felfedező utunk. Ennyi fért bele egy és fél napba.

Nils Holgerssonnal ugyan nem találkoztunk és a vadludakat is csak távolról láthattuk … és mégis, a mi utazásunk csodálatos volt, minden szempontból. És a történetnek itt nincsen vége!

Folytatása következik …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate