Marche Provencal - 1 • Hobby Turmix
jún
15
2012

Marche Provencal – 1

Provence-i vásárcsarnok!

Antibes, Provence egyik legdélibb csücske, Cannes és Nizza között. Kikötője nagyobb mint a Cannes-i. Az itt horgonyzó hajók, jachtok nagyobbak, impozánsabbak és sokkal többen vannak. A városka régi felében, a középkori várfalak között van a piac és az útikönyvek szerint itt minden megtalálható, ami egy jellegzetes Provence-i ebédhez szükséges. Úgyhogy komoly elvárásokkal  indultunk. Mint általában, ez a piac is csak délig tart. Ezért korán vonatra ültünk Cannes-ban és érkezés után rohanás … hogy még nyitva kapjuk és még legyen mit lefotózni. Sikerült, összejött ! Az Antibes-i piac vagy inkább vásárcsarnok, annyira sűrű és változatos volt, hogy az nem is fér bele egyetlen jegyzetbe. 

Amint az a fotóról is kiderül, a piac minden reggel nyitva van keddtől vasárnapig, júniustól, augusztus végéig. Érezhető volt, hogy a tolokodó, fényképezőgépeiket kattogtató túristákon túl is pezsgő élet folyik itt. A kerekes kosaraikkal felszerelt háziasszonyok utat vágtak maguknak és céltudatosan vásároltak zöldséget, gyümölcsöt, virágot, felvágottat, sajtot, laskát, süteményt vagy egyebet amire éppen szükségük volt. A jó vásár örömére és egy kis baráti csevegésre, nyugisan kiültek a piac két oldalán elhelyezkedő kifőzdék valamelyikének teraszára, kiskutyájukkal együtt, egy pohár rose borra és / vagy egy socca-ra. De erről a következő jegyzetben lesz majd szó …

Szerény véleményem szerint ez a zöldpaszuly a csúcs, amit ebből a növénnyből ki lehet hozni … nem, nem olyan mint az otthoni! Sokkal finomabb!

A tök és annak különböző fajtái és virága.

A mini tök és óriási virága.

Az articsóka a francia (és olasz) konyhából nem hiányozhat.

Tudom,ezeket a növényeket senkinek sem kell bemutatnom. A különleges az volt, hogy a reteknek csak ezzel az egy változatával találkoztunk mindenhol. Létezik, hogy csak ezt a fajtát termesztik?

Itt 6 féle salátát számoltam meg és mind a 6 elő van készítve, levelekre tépve és csak azt várja,hogy tálba kerüljön.

Piaci expedíciónk csúcsa! A nyári szarvasgomba. Óriási szerencsénk volt, hogy ezt is fényképezhettünk. Igaz összesen ennyi volt az egész. Szarvasgombával nagyon ritkán találkozhatsz piacon, általában direkt megy a luxusvendéglőknek. Igaz, nem a nyári szarvasgomba a leghíresebb fajta és nem ez a legdrágább, hanem a Tuber melanosporum azaz a fekete vagy francia szarvasgomba. A nyári szarvasgombát az otthoni tájakon is termesztik, de hát ezért írták föl a táblára, hogy echte francia (nem valami kelet-európai “hamisítvány”)!

A Provence-i  fűszernövények nélkül elképzelhetetlen a mediterrán konyha. A hagyományos herbes de Provence kifejezés a következőket tartalmazza : kakukkfű, rozmaring, babérlevél, borsikafű és majoranna.

A szárított fűszerek standjai sok méteren keresztül sorakoztak.

Teafüvek a világ legtermészetesebb módján.

A levendula jellegzetes növénye Provence-nak. Több mindenre is használják : illatszerként, gyógynővényként, molyírtóként, de a konyhában is …

Valódi Provence-i növény a mandula (jobbra)! Már szüretelik is a zöld, bársonyos héjában megbújt mandulát. A fotó bal oldalán szintén egy érdekes gyümölcs : lapos barack.

A lila fügét már nem kell bemutatnom. Ő is kapott egy helyet ebben az összeállításban, ugyanis ilyen szép, nagy, egészséges példányokkal még nem találkoztam a brassói szupermarketek polcain. Én személy szerint inkább a másik fügefajtát, a kissebb, zöldebb verzitót szeretem jobban. De azzal eddig csak Horvátországban találkoztam.

A cédrátcitrom. Ránézésre kissé halovány, de nem azért mert éretlen. Cukros héja miatt főleg sütéshez használják.

Folytatása következik …

Fényképek: Hobby Turmix.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

2 hozzászólás a(z) “Marche Provencal – 1” bejegyzéshez

  1. Szasz Istvan szerint:

    Huha en nagyon megeheztem!!!!!!!!!! :) ) Ez a piac olyan mind egy nagy bazar es ha ugy nyuzsognek az emberek akkor menten Tunezia kattant be nekem Gondolom itt is sok arab van Vagy tevedtem? Konnyen meglehet Ja biztos csodalatos eloben!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Hobbyturmix szerint:

    Nekem egyáltalán nem volt “bazár” fílingem … az eddigi két piacon, ahol jártam kimondottan francia specialitásokat árulnak a helyiek és csakis élelmiszert (zöldség, gyümölcs, virág, fűszerek, olajok és készítmények, sajtok, nyers húsok és készítmények, halak, laskák és laskafélék, sütik …). Nagyon segítőkészek, ha rákérdezel valamire szívesen magyaráznak, tudnak és beszélnek is angolul és, ami különösen tetszett, hogy szívesen pózolnal egy-egy fotóhoz. Nagyon hasonlít a mi piacainkhoz, de tetézve húsárúval kinn a pultokon… :-) Szerintem fantasztikus hely. A piacok körül aztán van minden : természetesen kifőzdék, kézműves termékek sőt még bolhapiac (antikvitásokkal) is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate