Marche Provencal - 3 • Hobby Turmix
jún
18
2012

Marche Provencal – 3

Piac (vásárcsarnok) Antibes-ben. A sorozat harmadik, utolsó előtti része.

A franciák élnek-halnak a sajtokért. Falvak vannak, ahol a lakosság zöme a sajtból él, nemzedékről nemzedékre. Akik itt a piacon vásárolnak, hisznek benne, hogy a jó sajt természetes úton, szakértelemmel és kézi munkával készül.

A lágy kecskesajt, az igazi francia specialitás.

“Duplán” penészes sajtok …

Hegyekben álltak a sajtok, a franciák mellett az olaszok is.

Az olasz  laskáknak (tésztáknak) van francia megfelelője is: a pates. Francia recept például a Fettuccine jaunes et vertes au chèvre frais, tomates, olives et herbes marinés (fettuccine friss kecskesajttal, olivabogyóval, paradicsommal és marinált fűszerekkel)

A Provence-i konyha specialitása a panisse. Ilyen korong vagy tekercs formában készítik, kisebb darabokra vágják és olajban vagy lerben megsütik.  Az úton rágcsálják vagy saláta mellé tálalják.

Friss pistou szósz, ami az olasz pesto egyszerűbb változata (nem kerül bele fenyőmag például). Szintén laskákoz, húsokhoz tálalják.

Az olivából nem csak olajat készítenek, hanem különböző ízesítésű szószokat is (például dióval, mézzel stb).

A szárított paradicsom is ott volt az Antibes-i piacon …

Macarons! Ők is ott sorakoztak szerényen a pulton. Semmi nem árulta el róluk, hogy olyan nagyon divatos édességek lennének, hogy még fesztivált is rendezzenek tiszteletükre. De valóban, a francia cukrászok egyik legnépszűbb produktuma. Az alap, amiból kiindultak, az a habcsók, amit eredetileg mandulával bolondítottak, de mára már rengeteg variációját készítik.

Egyszerú Provence-i mézeskenyér.

A piac végén volt a socca. Ezt nem lehetett kihagyni ! Egy utánfutóra improvizált kemencében sütötték. A Ligur-tenger partjának népszerű eledele, Pisától Nizzáig. Tulajdonképpen egy csicseriborsóból készült palacsinta, amit a végén még jól meg is borsoztak. Mi meg, kiéhezve a nagy piacozástól, sebtiben fel is faltuk! Finom volt.

A befejező rész következik … a halak és tengeri herkentyűk!

Ha tetszett a jegyzet nyomj egy lájkot (tetsziket), oszd meg ismerőseiddel … Köszönöm!

Amennyiben Neked is vannak hasonló vagy éppen ellenkező tapasztalataid a Provence-i vidékeken, írjál nekünk. Kíváncsian várjuk beszámolódat a Te élményeidről.

Fényképek: Hobby Turmix.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szasz Istvan szerint:

    Koszi a sok erdekes es hasznos infot! Amugy az egyik kedvenc eledelem a sajt. Tenleg nagyon szeretem! es most mar kivancsiva tettel es erdeklodve varom a befejezo reszt a halakkal es a tengeri hekentyukkel. Ja sajnos en meg nem jartam Franciaorszagban ugyhogy ezzen a teren nem tudok semmit sem hozzafuzni

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate