Marche Provencal - 4 • Hobby Turmix
jún
20
2012

Marche Provencal – 4

Halak és tengeri herkentyük!

Franciául seiche, magyarul szépia. És ez tulajdonképpen tintahal. Nem minden tintahal kalmár , de minden kalmár tintahal. És a kalmár a tintahalak királya. Na, most jól összezavartalak?! Sebaj, szerencsére senki sem kíváncsi az oceánográfiai ismereteinkre, amikor egy francia halpiacon járunk.

DE, képzeld el azt a helyzetet, amikor a vendéglőben, az étlapon, különböző idegen nyelveken ajánlanak valamiket, amiket lehet, hogy szivesen kipróbálnál … végtére is mikor van még ilyen lehetőséged ?! Jó minőségű és friss alapanyagból, igazi tengerparti séf által készített tengeri hekentyüt enni? Megrendeled azt, amiről úgy gondolod, hogy tetszeni fog. Természetesen, nem kérsz előételt, Te a főfogásra koncentrálsz. Csak nézed, ahogyan mások eltüntetik az entree-t …  És akkor, mire neked már teljesen összecsavarodott a gyomrod az éhségtől, végre jön a pincér és eléd tesz valamit! Hm, de mit is? Először csak az tűnik fel, hogy rózsaszínű és szemez veled … aztán látod, hogy hosszú csápjai is vannak … brrrrr. Végül is, mit is modtál az elején ? Hogy egyszer élünk ? Na, igen akkor essünk neki! … hm ez kemény, csontból van … akkor most mi legyen? Hát akkor próbálkoznál kézzel (vagy akár lábbal is mert gyötör az éhség) és az asztaltársaid már rég jóllaktak. Te csak akkor kezdesz tapogatózni : hoppá törik … Erre már drukkolóid is lesznek és természetesen, osztják a tanácsokat, … de Te inkább kalácsra vágynál. Sőt, már az egész vendéglő Téged figyel. Egyesek jóindulattal tekintetükben, mások már kevésbé. Abba már nem is mersz belegondolni, hogy mi járhat az ő fejükben. Na, és akkor beadod a derekad : beteszed a szádba azt a rózsaszínű, furcsán “illatozó” valamit és megpróbálod kiszürcsölni a bendőjét. Hááááát … izé … ettél Te ennél jobbat is. Végül már a gyomrod sem korog, elment az étvágyad, bemenekülsz a fürdőbe és megpróbálod lemosni az “illatot” (pedig már a felkínált citromos törlővel is próbálkoztál). Na jó, “egyszer élünk”, igen, …. de azt is túl kell élni!

Halászok szövik hálójukat az Antibes-i kikötőben.

Tipikusan Provence-i halfajta: a vörös márna.

Durbincs (daurade).

A francia halleveshez kínált alapanyagok.

St-Jaques kagylók.

Osztriga.

Királyrák  (scampi).

Polip.

Szépia, tintahal.

Tarisznyarák.

A languszták úgy kapaszkodtak egymásba, mintha sejtették volna, hogy ők következnek a fazékban …

Homár.

Kardhal feje és farka.

Rája.

Ezt itthon is vásárolhatunk a tengerparton. Csak mi nem neveztük el őket ilyen szellemesen sütnivalónak (fritures).

Saláták tenger gyümölcseiből.

Tintahal – kalmár – grillezve és keletiesen pácolva.

Garnéla (középen fenn).

Ezzel a Marche Provencal sorozat végére jutottunk. Igaz, a történet nem teljes, sokminden kimaradt. Viszont arról, hogy mit főznek illetve főztek a franciák Provence-i kalandozásunk allatt, még lesz szó.

Bármilyen kérdésed, kérésed van a témával kapcsolatban, szivesen állok rendelkezésedre. Igaz, nem vagyok szakértő ebben a témában, de még egy pár napig itt vakációzunk Provence-ban és lehetőségem van helyben utánanézni dolgoknak.

Ha tetszett a jegyzet, nyomj egy lájkot (tetsziket), ha nagyon tetszett, akkor ajánljad barátaidnak is. Köszönöm!

Fényképek: Hobby Turmix.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

6 hozzászólás a(z) “Marche Provencal – 4” bejegyzéshez

 1. Szasz Istvan szerint:

  Elosszor is en szemely szerint megkoszonem a beszamolokat infokat Jok voltak hasznosak erdekessek A fotok vaganyak es sokatmondora sikeredett!!!!!!!!!! Az igaz hogy ezt a beszamolot olvasva elment a kedvem a “hal evestol” de majd csak megjon Megegyszer koszonom a temakat!!!!!!!!!!!! Ja s kivancsian varom a kovetkezo temat

 2. Szepesi Imola szerint:

  Nagyszerű volt mindegyik írásod! Egyetlen hibájuk van: olvasásuk közben folyamatosan korog a gyomrom… A tengeri herkentyűkkel én is hasonlóan jártam az első találkozásunk alkalmával, aztán megtanultam hogyan és mely részeiket kell fogyasztani és ma már nagyon élvezem, imádom, mindegyiket minden mennyiségben :-) Szóval kitartás! Ja és még egy fontos dolgot emelnék ki, amit Te is említettél: tengeri herkentyűket és tengeri halakat TENGERKÖZELBEN azaz frissen kell fogyasztani :-) Még egyszer köszi és várom a következő írást! Külön gratuláció a fotókért…

 3. Hobbyturmix szerint:

  Örvendek, hogy tetszettek a piacos jegyzetek és fotók! Abban nem vagyok biztos, hogy valaha is megbarátkozom igazándiból ezekkel a tengeri izékkel … A halakat viszont szeretem! Igaz, nyersen nem igazán étvágygerjesztők, de jönnek tányérban is … hamarosan :-)

 4. Veres Éva szerint:

  Fején találtad a szöget: referencia a francia piac tengeri kaja témában (nemcsak délen, hanem óceánközelben is). .. Fotóid láttán összefut a nyál a számban, ízlések és pofonok, nekünk nagyon ízlik. Még a nyers, citromos osztriga is.
  Kár, hogy nincs billentyûzeted az ékezetekhez. Így most sorozatod címe: “provanszi masírozás”(menet? gyaloglás? járás?), nem pedig “provanszi piac”, aminek szántad – gondolom.
  Közben persze az elôbbi is találó lehet….
  Mindenesetre jól összefoglaltad – gratulálok.

 5. Veres Éva szerint:

  Fején találtad a szöget: referencia a francia piac tengeri kaja témában (nemcsak délen, hanem óceánközelben is). .. Fotóid láttán összefut a nyál a számban, ízlések és pofonok, nekünk nagyon ízlik. Még a nyers, citromos osztriga is.
  Kár, hogy nincs billentyûzeted az ékezetekhez. Így most sorozatod címe: \"provanszi masírozás\"(menet? gyaloglás? járás?), nem pedig \"provanszi piac\", aminek szántad – gondolom.
  Közben persze az elôbbi is találó lehet….
  Mindenesetre jól összefoglaltad – gratulálok.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate