Mosható? Igen vagy nem? Tapéta és falfesték... • Hobby Turmix
júl
16
2012

Mosható? Igen vagy nem? Tapéta és falfesték…

A minap szupermarketben járva, felfigyeltem egy érdekes jelenségre. Egyre több olyan termék jelenik meg, amit felruháznak olyan tulajdonságokkal, amivel egyáltalán nem rendelkezik vagy csak nagyon kis mértékben. És érdekes, hogy mindig pozitív irányban történnek a ferdítések, túlzások, szépítések.

A jelenség tulajdonképpen nem mai, a szupermarketek megjelenésével és elterjedésével együtt teljesedett ki. Hozzáteszem, hogy kijelentéseim a saját, a családom és az ismerőseim hosszútávú megfigyelésein alapszanak és nem tudom dokumentumokkal alátámasztani. Itt most csak olyan termékekre gondolok, amiket közelről ismerek: festékek, tapéták, lakkok … és csakis a romániai piacról. Lehet, hogy más termékekkel és máshol is így van, de az is megtörténhet, hogy nem.

Vegyük például a fehér falfestéket. A világ egyik legközönségesebb terméke. 2o évvel ezelőtt, nálunk még nem ismertük a “mosható falfesték” fogalmát. Jelenleg? Minden falfesték mosható … Hogyhogy? Mettől-meddig? Hányszor? Mivel? Léteznek szabványok. A szabványok számokkal kifejezhetők. De van egy még jobb kifejezés: lemosható falfesték. Hát persze, hogy lemosható, hiszen lejön a falról ha mosod! Vagy lehet hogy nem is kell mossad, mert letörlöd már a kabátoddal, mikor udvariasan félreállsz, hogy helyet szoríts valakinek.  És akkor a csúcs-kifejezés: fehér! De hát mindenki tudja, hogy még a fehérnek is vannak árnyalatai … Vagy nem? Persze, hogy fehér a festék, de vajon mennyire fehér, mennyire intenzív az árnyalat? Csak azért kérdem, mert ettől függ majd a bevonat takaróképessége is nem csak a külleme. Sőt, ettől függ a színezhetősége és színtartóssága is! Logikus, minél fehérebb annál több színezőanyag került a festékbe, tehát jobban takar. De fordítva is igaz, minél kevésbé fehér annál könnyebben színezhető és a szín annál többet tart a falon időben, de ez nem azt jelenti, hogy automatikusan jobban is fog takarni. Ennél tovább is van: attól, hogy egy “mosható” falfestéknek nincs intenzív fehér színe összehasonlítva egy másikkal, attól ,még lehetne nagyon jól mosható. Vagy fordítva.

Egy másik példa a tapéták esete.  Itt a honlapon http://hobbyturmix.com/piktogramok-tapetazashoz/  , az előző jegyzetben bemutattam azokat a piktogramokat, amik a leggyakrabban fordulhatnak elő egy tapétatekercs gyári cimkéjén. Ezekből is a legelső a moshatóság jele volt. És ugye milyen érdekes, itt is a moshatóság a legfontosabb. Nem hiába. A felhasználónak tudnia kell, mire számítson majd valamennyi idő elteltével mikor majd összekoszolódik a fal. Simán megmoshatja a tapétát a falon, vagy csak letörölheti nedves ronggyal, esetleg súrolhatja kefével, használhat vagy sem mosószert stb. … ? És mit látnak szemeim?! Egy ismerős trükköt. A kevésbé mosható (nedves ronggyal letörölhető a kifolyt tapétaragasztó) jel alatt ez áll: “rezistance to washing” (ami könnyen úgy érthető, hogy mosható)! A kevésbé színtartó jel alatt  pedig ez olvasható: light resistant (fényt bíró)!

Még hozzáteszem, hogy ezt egy szimplex papírtapétáról állítják, amiről a tekercs tapintásakor már érezhető, hogy vékony és puha. Na kérem szépen, van valaki, aki nem tudná mi történik a papírral, amikor víz éri? Igen, egyszerűen elázik, megpuhul, elmállik … brrrrr, nem ragozom tovább, rossz rágondolni is. Ezzel az apró kis kifejezéssel, nem csak a családoknak okoznak kárt, akik fizettek érte, de még a tapétázó mester vagy barkácsoló kedvű jámbor vásárló munkájából is csúfot űztek. Ugyanis a tapétaragasztót vízben kell feloldani és különböző ideig hagyod a ragasztót “hatni” a mosható illetve a nem mosható papír és vinil tapéták esetében.

Persze, tudom. Van magyarázat is a csúsztatásokra, ferdítésekre, szépítésekre – nevezzük, ahogyan akarjuk. A verseny, a nyomott árak, a beszállítok komolytalansága, a fizetőképes kereslet nagysága (illetve kicsinysége) és még sok más egyéb (gazdasági válság, morális válság stb.).

És akkor mi a teendő? Te, mit tehetsz? Először is kezelj fenntartásokkal mindent, ami túl olcsó. Másodszor pedig, kérj szakmai tanácsot és ott, ahol nem kapsz illetve úgy érzed, hogy szédítenek, inkább ne vásárolj. Természetesen, peched is lehet, bal lábbal kelt fel az eladó, kezdővel van dolgod vagy egyszerűen fantasztikus a termék, de költségcsökkentés miatt, nincs aki ezt Neked elmesélje …  Akkor maradtak az ismerősök tapasztalatai, a mesterek ajánlásai és nem utolsó sorban ott van a többi bolt a városban. Szerencsére nem függünk egy-két áruház rigolyáitól.

Őszintén bevallom, hogy régebben nem igazán érdekelt a termékeken álló útmutatás, lejárási dátum, magyarázó szöveg stb. Én voltam a jóhiszemű vásárló megtestesítője. Az utóbbi időben viszont, egyre gyakrabban kapom azon magam, hogy a termékek hátoldalát studírozom … pedig egyre nehezebben megy ez nekem, mert egyre távolabb kell tartsam őket a szememtől.

Saját kárán tanul az ember, mondják. De azt is állítják, hogy “okos ember a más kárán tanul” :-)

 

 Fotók forrása: Marburg tapétagyár, Hobby Turmix, Pinterest.

Tetszett a jegyzet? Hasznosnak találod? Nyomd meg a tetszik gombot és oszd meg ismerőseiddel. Ha Neked is vannak hasonló tapasztalataid és megosztanád velünk is, írj be a Szólj hozzá keretbe itt az oldal alján.  Ha más a véleményed azt is írd meg. Köszönöm!

Amennyiben tapétázni vagy festeni szeretnél a közeljövőben, itt egy link http://www.decorator.com.ro/ , ahol címeket találsz olyan boltokkal, ahol biztosan segítenek a fenti témakörökben. De természetesen, sok más komoly bolt van  még ezeken kívül, szerte az országban :-)

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

4 hozzászólás a(z) “Mosható? Igen vagy nem? Tapéta és falfesték…” bejegyzéshez

 1. Handra Ildiko szerint:

  Ez a tapeta amit felhozol peldanak ( a fenti kepen ) nem Romaniaban volt gyartva(??!!), hanem Nemetorszagbol jon. Vajon csak a roman piacnak gyartottak? Azt sem nagyon hiszem, mert a nemet gyar weboldalan barmelyik orszagbol megrendelhetik a vevok. A rossz cimkezessel barki becsapodhat, ha nem figyel jobban ( hetedik erzek! ). Biza, szemfulesnek kell am lenni.

  • Hobbyturmix szerint:

   Tényleg nem hazai gyártmány, de nem is német!
   Tudtommal már nem is gyártanak Németországban papírtapétát.
   Ha valakit érdekel pontosabban, akkor szívesen elmondom privátban.
   A lényeg, hogy az egyik szupermarketben akcióztak vele.
   Saját szememmel láttam a tegnap. A fotó mobiltelefonnal készült.

 2. Szasz Istvan szerint:

  Tokeletesen igazad van es mindenben egyettertek veled Hobby Turmix Olcso levesnek hig a leve S ott ahol az ember nem kap szakmai tanacsot jobb ha nem vasarol Bocsanat ez csak az en velemenyem

  • Hobbyturmix szerint:

   Ami igazán bánt, az a tudatos félrevezetés és evvel együtt a rosszindulat.
   Miért kéne valakinek (valakiknek) rossz perceket (órákat, napokat) okozni?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate