Ötletek a bor tárolására + 1 bónusz • Hobby Turmix
nov
21
2012

Ötletek a bor tárolására + 1 bónusz

Bor, borvidék, borászat, borosüveg, borosüvegdugó, borvirág, borkóstoló, borkorcsolya, borpince és … bortárolás. Nem vagyok a bortárolás szakértője, de mára már körüljártam a témát. Történt ugyanis, hogy pár évvel ezelőtt, itthon “megpiliszkásodott”  több palack féltve őrzött borunk. Most azt kérded: mi az hogy megpiliszkásodni? A válaszom: nem tudom, fogalmam sincs  :-( .  Annak idején többször is hallottam az atyai házban ezt a kifejezést. Kb. ebben az összefüggésben:  ”fiam ezt meg kell innunk, mert még megpiliszkásodik, ha itt hagyjuk”.  … és a bor soha nem piliszkásodott meg.

Az az igazság, hogy vannak az apámnak még más ehhez hasonló aranyköpései is. Például: “erről a borról csak vigyázzállásban szabad beszélni”. Érdekes, mert tulajdonképpen a szilágysági származású apám nem a szilvapálinkában, hanem a borban szakértő. Ezáltal aztán mindig is fontosnak tartotta, hogy bor-nevelésben is részesüljünk a húgommal. Hogy milyen sikerrel? Mondjuk azt, hogy meg tudunk különböztetni bizonyos borokat egymástól … annál valamivel többet, mint a jót a kevésbé jótól  ;-)

És most már kanyarodjunk vissza a “piliszkásodáshoz”. Amint említettem már,egyszer, valamikor  szörnyű tragédia történt és az itthoni borkollekciónknak vége lett mint a botnak. Vagyis megpiliszkásodott… Legalábbis azt gondolom, mert egy furcsa (de nem éppen ihatatlan) mellékíze lett az összesnek. És mivel egy komoly gyűjtemény vált áldozatául a tudatlanságunknak (vagy nemtörődésünknek), hát muszáj volt végre utánajárni a bor helyes tárolásának.

Kutakodásaim során megtudtam, hogy ha hosszú távon szeretnénk bort tárolni és esetleg több évig is érlelni, akkor előnyös egy borpince, de legalább egy stabil hőmérsékletű és nedvességtartalmú, sötét helyiség (vagy félhomály), ahol zavaró szagok sem keletkezhetnek. Szintén fontos, hogy a palackokat megdöntve tároljuk, úgy hogy a dugót teljesen érje a bor, illetve az is, hogy egymáshoz jó szorosan helyezkedjenek el a borosüvegek a hőstabilitás megőrzése érdekében.

Az alábbiakban kisebb-nagyobb méretű bortároló ötletek között válogathatsz, amik az olyan palackok dizájnos tárolására alkalmasak, amiket inkább a közeljövőben szántak elfogyasztásra. Amennyiben Téged is érdekel a téma és többet szeretnél megtudni a bor  - főleg hosszú távú – tárolásáról, akkor a következő címeken is nézelődjél: itt, itt és itt.

Figyelj, mert az összeállítás végén egy meglepetés vár! Nem akarom lelőni a poént, de annyit elárulok, hogy törékeny  ;-)

Ja, és az ominózus “piliszkásodásról” annyit megtudtam közben, hogy börtönszlengben a piliszka zárnyitót jelent. Hm … végül is több zárt is nyithat a bor. Erre most mi mást mondhatnék? … lehet benne valami.


 A bónusz:

A fotók forrása: mindenikre rákattintva külön-külön (kivéve a saját képet). A második kattintás után részletes leírást is találhatsz.

 

Ha további fényképeket és ötleteket is szeretnél nézegetni a honlapon megjelenő témákról, ha értesülni szeretnél a legfrissebb jegyzetekről, akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon! Ezen a címen itt most megteheted: Hobby Turmix Facebook oldal.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate