Színek, fények, terek • Hobby Turmix
máj
1
2012

Színek, fények, terek

Tavasszal megújul a természet és mi is vágyunk újdonságra,  frissességre,  ha mást nem, akkor egy kis festésre a lakásban. De a lakberendezés alapos tervezést igényel, ami nagyon jó játék is, mert kreatívak lehetünk, sőt mindenkit bíztatok, hogy legyen merész, kicsit más a szokványostól, fő a bátorság.

Vegyünk papírt és ceruzát a kezünkbe, készítsünk otthonunkról méretarányos alaprajzot, mi hol van: ajtó, ablak, erkély, beépített szekrények, stb. Nem árt számba venni mennyi pénz és idő áll a rendelkezésünkre. Pénzt tudunk spórolni  ha,  szeretünk ezermesterkedni, vagy kérünk baráti segítséget.

Döntsük el, hogy a kilátást hangsúlyozni vagy eltakarni szeretnénk, figyeljük meg melyik szoba mely napszakban, mennyi ideig kap napfényt. Tudnunk kell, hogy mi élvez elsőbbséget: a sok célra használható közös helyiség, a munka- és hobbitér, külön szoba minden családtagnak, vagy esetleg egynél több fürdőszoba, a pihenésre szánt szoba, stb.

Mérjük fel a falak, a padló, a mennyezet állapotát, nem beszélve a nyílászárókról. Most nem beszélnék a szigetelés fontosságáról, hisz mindenki tudja, hogy a jól záródó ajtók, ablakok karcsúbbá tehetik a fűtésszámlát. Miután kijavítottuk az estleges hibákat, repedéseket, esetleg felújítottuk a központi fűtést is(ha nem, akkor a radiátorokat ajánlott átfesteni, mert a frissen festett falak előtt illúziórombolók  lehet nek a kopott radiátorok…). Esetleg  el is takarhatjuk részlegesen őket.

Most rátérhetek egyik kedvenc témámra, a festésre. A festéknek komoly hatalma van: képes rá, hogy kicsi és nagy felületeket is átváltoztasson. A leggyorsabb, a legkönnyebb és legolcsóbb módja, hogy átalakítsunk egy szobát. Pár kiegészítővel, a textilekkel meg üdítő látvány érhetünk el, még ha nincs is pénzünk a bútorok lecserélésére.

A színek esztétikai hatásán kívül kihasználhatjuk a pszichikai hatását is. A színek kiválasztásán múlik, hogy egy tér hűvös, tárgyilagos vagy hangulatos, meleg hatást kelt-e, stimulálhatnak vagy megnyugtathatnak a színek.

Nézzük meg melyik lelki alkathoz melyik szín illik. Ez főleg a személyes terek berendezésében segít.

A melankolikus: észember, értékeli a rendet, a biztonságot, passzivitásra hajlamos.

Lényéhez illő szín: kék. Megnyugtató, tartózkodó, passzív, hűvös hatást kelt. A melankolikusnak kikapcsolódást, megelégedést, harmóniát nyújt.

Lényéhez illő évszak: nyár. Kiegyensúlyozó színek: a vörös, narancs vagy a sárga tartományából. Ösztönzést és lendületet ad, aktivitásra serkenti ezt a típust.

A flegmatikus: a nyugalmat, állandóságot igényli. Kiegyensúlyozott, megállapodott kedélyű. Gyakran befelé forduló és passzív.

Lényéhez illő szín: zöld. Megnyugtatóan, kiegyensúlyozottan hat. Sárgászöld: barátságos, vidám, serkentő. Kékeszöld: hűvös, befelé forduló, távolságtartó.

Lényéhez illő évszak: ősz, nyár. Kiegyensúlyozó színek: meleg, aktív, lelkesítő piros és sárgás piros árnyalatok.

A szangvinikus: vidám és őszinte. lehet kicsattanó jó kedélyű és ugyanakkor halálosan bánatos. Optimista beállítottságú.

Lényéhez illő szín: sárga. Napsugaras, könnyed, vidám, barátságos, élénk, optimista hatást kelt.

Lényéhez illő évszak: tavasz. Kiegyensúlyozó színek: a kiegészítő lila teremt egyensúlyt. A tompa sötét, színek is előnyösen fojthatják le a szangvinikus típustúlzásokba eső temperamentumát.

 

A kolerikus: extrovertált, társaságkedvelő, gyakran igen temperamentumos.

Lényéhez illő szín: piros. Dinamikus, aktív, temperamentumos, feltűnő hatást kelt.

Lényéhez illő évszak: tél. Kiegyensúlyozó színek: a kékes vörös tompítja a szélsőségesen kifelé forduló temperamentumot anélkül azonban, hogy passzivitásra serkentene. A kiegészítő zöld is kompenzál.

Az évszakok színeit, ha megismerjük, segít a berendezésben, de nem kötelező ezt az irányvonalat választani. Lehet keverni a stílusokat, felrúgva minden „szabályt”, de módjával.   A színeket könnyen megváltoztatják a fényviszonyok: a Nap állása, a lámpa fénye. A színek kiválasztásával nagyobbnak vagy kisebbnek, magasabbnak vagy alacsonyabbnak láthatjuk a teret.

Ha a természet „mintáját” követjük, ösztönösen jól érezzük magunkat. Hiszen hozzászoktunk, hogy fölöttünk világos az ég, alattunk sötétebb tónusok vannak: a föld, fű, homok, kő. Így figyelembe kell vennünk a festésnél az alábbiakat:

 • A sötét szín kicsinyíti, összenyomja a teret.
 • A világos színek tágítják a teret, a szoba magasabbnak is tűnik.
 • A kékes színárnyalatok hidegsége távolságot teremt. A falak vagy a mennyezet optikailag távolibbnak hat.
 • A vörös tónust tartalmazó meleg színek felénk jönnek, az erős színek csaknem ránk ugranak.
 • A sárga árnyalatok nem agresszívek, a sötétebbek felénk közelítenek, a világosabbak tágítják a teret.

Jó, ha a lakásunk fényárban úszik, a természetes fény jó hatással van a lelkünkre is, de sajnos nem mindenkinek adatik meg ez az optimális helyzet, ezért kénytelenek vagyunk megtervezni a fényhatásokat. A színek nagyon intenzívek ahol reggeltől estig fényárban úszik a szoba. A napnyugtát élvező szobákban a színek nagyon lágyak, puhák, különösen a rőt és sárgás tónusok elevenek. Ha figyelünk a helyes megvilágításra, tudnunk kell, hogy jó, ha nem világítjuk ki egyenletesen a teret.  Mert így nem lesz unalmas, lesznek kontrasztok. Az erős és tompa színek közötti kontrasztban kevésbé fáradunk el. Különböző fényforrásokkal hozzunk létre fényszigeteket, mint pl. egy olvasósarok megvilágítása, vagy egy szép növényre irányított fény is gyönyörű árnyékokat képez.

A lakberendezést lehet még a “kombináció művészetének” is nevezni, hiszen nem csak a színeket kell kombinálni egy tér berendezésében, hanem a felületi sajátosságokat is figyelembe kell venni, mint pl. a fa, szőnyeg, textília, fém szerkezetét is. És a hab a tortán: a dekorálás, amiben arra is kell figyelni, hogy nemcsak nők laknak a lakásban !

Sólyom Melinda

lakberendező

 

Köszönöm Melindának, hogy szakemberként, segít nekem ebben a közkedvelt témában. Remélem, még sokszor lesz vendégünk itt a Hobby Turmixon.

Folytatása  következik …

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

4 hozzászólás a(z) “Színek, fények, terek” bejegyzéshez

 1. Emese szerint:

  Ezeket a tapéták látva, lassan kedvet kapok hozzá. Akkor nem látszanának a repedések.

 2. Emese szerint:

  tapétákat…

  • Hobbyturmix szerint:

   Tényleg szépek a fotókon a tapéták. Nagyon feldobhatják a szoba hangulatát.
   Létezik olyan “tapéta” ami a repedésekre jó, de azok nem ezek a mintásak. Csak alapnak használják őket … de jobb lenne, ha evvel majd külön foglalkozunánk. Most, hogy tudom, hogy van rá igény. Köszi az hozzászólást és az ötletet !

 3. Szasz Istvan szerint:

  Emese a tapetta ujra divatba jott Sot egy meno cikk lett A hobby turmix ujabb melepetesekkel jott szamomra mivel nagyon erdekelnek a szinek igy ujabb dolgokat tudtam meg!!!!!!!!!! Kosz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate