Színelmélet természetesen
máj
22
2012

Színelmélet természetesen

Színelmélet ? Igen, de várj, NE kattints el ! Ígérem, rövid lesz az elméleti rész !   Egy ügyesen kialakított, harmonizáló belső tér dekorációs döntéseit meghatározzák ezek az alapismeretek. 

 

Emlékszel még a középiskolai fizikaórára, mikor Newtonról a fényről és a színekről tanítottak?  Nem? Nem baj. A lényeg az volt, hogy a fény különböző színekből tevődik össze. Aztán következtek más tudósok, akik tovább kutatták a színek és fény egymásra hatásának kérdését. Sőt, az emberi szem illetve agy lehetőségeit is vizsgálták és végül Ewald Hering (1834-1918) elmélete az amelyik a mai napig is áll.  E szerint négy alapszín van, amit szemünk önálló színként érzékel : a vörös, a kék, a zöld és a sárga. Rendszeréhez hozzátartozik a fehér és fekete is, mint elsődleges színek. A Hering színrendszere az, amit a szakemberek használnak, ha színválasztásról van is szó. Például lakberendezés, utcakép kialakítása, ruházati cikkek tervezése vagy textilek mintázatának tervezése esetén. (Igaz, hogy például a fotózásban és a nyomdaiparban más színelméletek szerint dolgoznak.)

Amint az látható az ábrán, a négy alapszín meg van jelölve. Ezeknek az alapszíneknek az összekeveréséből jönnek létre a másodlagos  vagy harmonikus színek. Ezek a bíbor (lila), a türkiz, a narancs és a banánzöld illetve ezeknek a színeknek a különböző árnyalatai. Amint végighaladsz a körön, megbizonyosodhatsz róla, hogy az egymás mellett álló színek valóban harmonizálnak egymással.

Erre a kijelentésre íme néhány példa a természetből :

A körben egymással szemben álló színeket kiegészítő színeknek nevezik. Ezeket nagyon ritkán használják együtt, ugyanis ütik egymást. De egy színkombináción belül, rendkívüli  hatást lehet elérni egy pici kis kiegészítő színnel.

 A fotók forrása: itt.

 

Remélem tetszett a színelmélet “gyakorlati” része :-)  A természet fantasztikus színkombinációkra képes ! Miért is ne használnánk fel ihletforrásként a mindennapi életben ?! Akkor is például, amikor otthonunk színösszeállításán elmélkedünk.

Még valami, amit muszáj megemlíteni, most amikor a színelmélet alapjairól beszélünk. Minden felület elnyeli és / vagy visszaveri a fényt. Közben végbemegy a színtörés. Hogy hogyan történik ez és mi lesz az eredménye, az többek között a felület színétől függ. Mi, emberek csak a visszavert fény színeit vagyunk képesek érzékelni. Ez az érzékelési képesség viszont elég különböző az emberek között. Tehát, nem érzékelhetjük, láthatjuk 1oo% -ban egyformán a színeket !

Folytatása következik …

 

Szólj hozzá a leírtakhoz, meséljél tapasztalatidról, ha tetszik amit olvastál és hasznosnak találod, nyomj meg a Like (Tetszik) gombot. Köszönöm !

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

2 hozzászólás a(z) “Színelmélet természetesen” bejegyzéshez

  1. Szasz Istvan szerint:

    Koszonom Hobby turmix!!!!!!!!!!!!!!!! Nagyon tanulsagos A peldak (termeszetrol) a fotok CSODALATOSAK!!!!!!!!!!!! De jo mindig akadnak olyan dolgok amikrol meg nem halottam Koszi

  2. Dora szerint:

    Örülök, hogy ismételhettem a már régen tanul, de munkám során használt, fontos ismereteket :) Amúgy a gyermekrajzokban felelt színek is sokat sejtetnek..

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate