Színes falfesték és 5 meglepő jelenség
jún
1
2012

Színes falfesték és 5 meglepő jelenség

Tévedni emberi dolog … Ez normális. De hadd segítsek ! Akkor remélhetőleg nem futsz bele majd elementáris problémákba. Egy szoba alapszínét a falak színe határozza meg. Ami fontos : legyél felkészülve arra, hogy színes festékkel másképpen kell dolgoznod mint a fehérrel !  Íme az öt leggyakoribb probléma :

1. Nem jegyzed le vagy elveszted a festék színkódját

Sajnos ez gyakran előfordul. A színezőgéppel a Te rendelésedre bekevert színes falfestéket csakis a kódja alapján tudják megismételni a festékboltban. Ha nincs meg a kód, szinte nulla az esély rá, hogy emlékeid alapján ráismersz pontosan arra az árnyalatra, ami a falra került. Tehát, jegyezd le a színkódot és őrizd meg valahol jó helyen.

2834da2b920efed07e55bcc1bb783cf3

 

2. Sokkoló a végső szín a falon

Ez a probléma általában az erős színekkel történik meg. Az, hogy kinek mi erős az már szubjektív. Mindenkinek más. Csak akkor használj erős árnyalatokat, ha nagyon biztos vagy magadban és tényleg nagyon akarod. Ha már volt alkalmad színt választani festékboltban, akkor emlékszel, hogy papírra készült kis minta alapján történik. A pár négyzetcentiméternyi színminta nem adhatja át azt a fílinget, ami akkor vár rád, amikor már elkészültek a falakat, mondjuk narancsra vagy csoki-barnára vagy pirosra. A helyzet az, hogy az erős és sötét árnyalatokat általában a divat eredményezi és ezért könnyen ráunsz. Gyakran előnytelenek azért is mert sötétítik és zsugorítják a szobát.  A világos pasztell árnyalatok  időtállóak és “sokkolni” sem szoktak.

841e0893bfc9df1e136a853be27743d0

De, ha már mindenképpen erős vagy sötét színt választasz, akkor a következőképpen kerülheted el a kellemetlen hatást :

- válassz 1 vagy akár 2 árnyalattal is világosabbat mint, amit első látásra választanál.

- kevertesd olyan festékbe aminek van egy pici fénye is. Ennek két előnye is lesz. Első, hogy nem fogja elnyelni a fényt mint a matt verzió. A második előny, hogy a világos színű kosz (például ujjlenyomatok) nem ragad rá könnyen a falra. Hátránya, hogy kissé drágább.

724317417dea956bbb6c5c726e39c746

3. Fehér csíkok (foltok) száradás után

Ez is a sötét színeknél fordul elő és főleg a pirosra és annak árnyalataira jellemző. Ennek a jelenségnek az elkerülése érdekében használd a “saroktól sarokig technikát”. Ez azt jelenti, hogy saroktól sarokig, nedves a nedvesen, folyamatosan fess a hengerrel. Szünet nélkül. Hogy a festéknek ne legyen ideje túl hamar megszáradni. Ha már kész, akkor utólag ne javítgass rá, mert akkor kezdheted elölről.

b39eb5c6d6d5d691a0eace6c09d07234

 

4. Nem takar a festék

Ez itt már kémia. A probléma a szerves pigment alapú színezőkkel készült színekre jellemző. Ilyenek pl. a piros árnyalatai (figyeled, ismét a piros!), a narancs árnyalatai, a lilának és a zöldnek az egyes árnyalatai. Erre elfogadott módszer, hogy egy alapréteget használsz, ami világosabb mint a végső szín. Ha ezt elmulasztod, kenheted folyamatosan a rétegeket egyiket a másik után sokáig … A magyarázat egyszerű : minden szerves színezőpaszta képtelen takarni.  Nem úgy mint a szervetlenek, amik egy-kettő, de maximum három festékréteg után tökéletesen fednek.

85029094891da47beae691004e142b69

 

5. Ugyanaz a kód, de más a szín

Itt bizonyára az három eset egyike következett be :

- emberi tévedés (vagy először vagy másodszor). Bárkivel előfordulhat …

- a gyártó időközben felújította a receptek egy részét és a Tiéd is közöttük volt. Ez pech … de a boltban erre általában fel vannak készülve és kapnak rá megoldást.

- a régi szín a falon kopott vagy füstös vagy poros és ezért a friss festékkel már nem egyezik. Mosd le a falat és fesd újra az egészet, ne csak foltokban javíts! Mindenképpen ez a legésszerűbb megoldás, ha már több mint két éve festettél utoljára.

19e85498f4ec5eb6755bf1f6fe64f1bd

Fotók forrása:  itt.

 

Nagyjából ezek azok a problémák, amikre jó ha felkészülsz még mielőtt nekilátsz színes falakat festeni. Végül egy ötlet, ami eddig bevált : készíttesd el a kisebb vödrökben próbafestésre a kiválasztott színeket. Fesd rá az otthon a falakra. Az eredményt vizsgálva már sokat megtudsz a színről : az érzésekre gyakorolt hatását (a fény függvényében), a hangulatát, a takaróképességét stb.

Amennyiben Neked voltak már más tapasztalataid is a színes falfestékkel, olyanok amelyeket itt nem említettem, írd meg itt az oldal alján levő “Szólj hozzá” keretben. Ha kérdésed van, azt is írd meg, szívesen segítek, a majd két évtizedes tapasztalattal a hátam mögött.

 

 

 

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate