Tavaszi ötlet : frissítsed fel otthonodat tapétával - 2 • Hobby Turmix
márc
19
2012

Tavaszi ötlet : frissítsed fel otthonodat tapétával – 2

“Tény, hogy újra hódít a tapéta”. Így kezdtem az elmúlt heti bejegyzést …. és milyen igazam volt (van) ! Ezt a témát választotta ismét a legtöbb szavazó. Ezek szerint folytatjuk ezen a héten is tapéta trendekkel, tapétázással és általában a falak dekorálásával.

RB 213_Urban Spirit_schoen-1

Talán az lesz a legjobb, ha ma a tapétázás alapjairól írok. Több fejezetre lebontva.

Megjegyzem, nem könnyű munka a tapétázás, de nem is nagyon nehéz. Főleg a modern vlies tapétával. Itt csak annyit teszek még hozzá, hogy Németországban, ahol úgy gondolom a legnépszerűbb a tapéta, simán egy – két évente tapétáznak egy családban. Általában “do it your self” (csináld magad) módszerrel. Összejön a család, tapétáznak, majd grilleznek, söröznek, jól érzik magukat. Egy szó mint száz, ünnep ez nekik.

Nálunk ez kicsit keservesebben megy – egyelőre. De, belejövünk ! Egyre jobbak vagyunk.

RB 222_Vertiko Seite2 oben-1

Szóval, vegyük lépésről lépésre mit is kell tenned, ha jól és könnyen akarsz tapétázni. És, hogy végül egy kellemes élményben legyen részed.

1. A boltban, amikor megvásárolod a tekercs tapétákat, ellenőrizd a kódokat a címkén. De nem csak azt, hanem a gyártási sorozatokat is. A gyártók általában nem vállalnak garanciát arra, hogy a különböző sorozatok egyformák lesznek. Ezt különben írja a használati utasításokon is, de azt általánban csak otthon olvassuk el. Ha ezek a számok mind a legnagyobb rendeben vannak, akkor is … ! A tapétatekercsek címkéit őrizd meg. Jó lesz az még valamire ! Pédául utólagos reklamációra ! Ha szükséges. Nélkülük ugyanis, hiába mész vissza a boltba. Szintén jó ötlet lehet, félretenni egy darabkát a tapétából. Az majd akkor lesz hasznodra mikor javításra kerül a sor.

Még valamit azért szeretnék javasolni ebben a fejezetben : válaszd azt a mintát, ami Neked a legjobban tetszik, amit el tudsz képzelni a falaidon és soha ne spórolj. Lehet, hogy évekig kell majd nézned azt a mintát a falon, amitől már a boltban is undorodtál … Kell ez Neked? Ha úgy érzed a választás túl nehéz,  ehhez Neked nincs érzéked, beszéld meg valakivel, akiben megbízol.

2. Az alapról. Mint mindig, a szigorú előkészítés nagyon fontos.  A alap (vagyis a fal) az tiszta, sima, száraz, portalanított és zsírtalanított kell legyen. Ugyanakkor egyenletesen szívóképes. A repedéseket és lyukakat javítsd ki glettpasztával, a zsíros koszos részeket mosd le mosószeres vízzel. És ezt öblitsd is le tiszta vízzel. Amennyiben túlságosan is szívóképes a felület, akkor le kell alapozni egy kis felhígított tapétaragasztós oldattal vagy egy belső falakra javasolt impregnálóval. Amennyiben sok a javítás a felületen, akkor a legjobb az lesz, ha színezett alapozót vagy egy vékony réteg fehér falfestéket hordasz fel elsőként. Ezzel kiegyenlíted a fal színét. De használhatsz erre alap (makulatura) tapétát is.

3. A ragasztás. Pofonegyszerű. Tatsd be a tapétaragasztó dobozán levő utasítást és nem hibázhatsz. Vigyázz, használj vlies tapétaragasztót, amennyiben vlies (olvasd flíz) tapétát vásároltál. És remélem, így cselekedtél ! Fantasztikusan megkönnyíti a vlies a munkádat. Miután meggyőzödtél, hogy tiszta a kezed, méretre vághatod az első csík tapétát. Mindig, csak a soron következő darabot szabjad – vágjad. Kezdjed a ragasztást fentről lefelé és az ablak irányából (amennyiben terved az egész szoba körbe tapétázása). Szükséged lesz egy tapétázó kefére vagy szivacshengerre és egy speciális, pici hengerkére a szélekhez. Arra figyelj, hogy elegendő ragasztó kerüljön a tapéta szélei alá mert, ha nem … hát könnyen leválhat a falról. Nem probléma, ha kicsúszik az extra ragasztó a tapéta alól, azt egyszerűen letörlöd egy tiszta és nedves ronggyal. Nagyon fontos, hogy a mintákat találtasd. Vigyázz, minden soron következő csík szabásánál vedd tekintetbe a minták folytonosságát ! A tapéta csíkokat szorosan egymás mellé kell helyezned és nem egymásra csúsztatva. A vlies (vagy non-woven) tapétával soha nem fog megtöténni, hogy mérete megváltozik mint a régi papír tapétának. Ettől nem kell tartanod. De, ha valamit elszúrsz … csak semi pánik ! Egyszerűen lehúzod a tapétacsíkot a falról és újra próbálkozol.

Ennyi … !

És most jön az, amivel kezedenem kellett volna : mindig olvasd el a tapétához kapott használati utasítást! Dekódold a szimbólumokat a tapétatekercs címkéjén! Bővebben a szimbólumok jelentéséről itt olvashatsz: Piktogramok tapétázáshoz .

Vízállóság

  •         

Színtartás

  •         
 A minták összeillesztése
  •         
 Feldolgozás
  •                         
 Festés
  •       

A fentiek igen nagy részét saját tapasztaltból merítettem. Legelső próbálkozásom még “kalákában” történt, annak idején az írószerboltban vásárolt papír tapétával. Nagyon megszenvedtük. Szerencsére azoknak az időknek már rég vége, új szelek fújnak … minden értelemben.

RB 216_Urban Spirit _Schoen-1

A képek forrása a németországi Erismann és Marburg tapétagyárak.

Végezetül, ha kérdésed van a tapétázással kapcsolatban, itt az oldal alján található “Szólj hozzá” dobozba beírva, küldd el azt nekem. Ha nem értesz egyet valamelyik kijelentésemmel, szintén írd meg. A tapétázás témája sokunkat érdekel, szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni róla. Köszi a segítséged !!

A Képgaléria oldalon olyan tapétákról kerültek fel fotók, amiket megtalálsz a Rouge Boutique Decor és a Decorator boltjaiban !

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate