Tetőterek, lakások: hidegen - melegen • Hobby Turmix
szept
12
2012

Tetőterek, lakások: hidegen – melegen

Előrebocsátom, hogy most egy, a brassói Decorator kft által forgalmazott új anyagról lesz szó. Nagyon érdekes, izgalmas dologról olvashatsz az alábbiakban. Valószínűleg sokan még nem is hallottak róla, ugyanis a németországi Erfurt tapétagyár alig néhány éve dobta piacra ezt a termékét.

Itt szeretném figyelmedbe ajánlani a jegyzet végén szereplő ajánlatot is! … no, de ne fussunk a dolgok elébe :-)

Akkor talán kezdjük az elején.

Több komolyabb problémába is ütközhetsz, ha a tetőtér felé akarsz terjeszkedni. A teljesség igénye nélkül, ezek  a következők lehetnek:

1. strukturális problémák: megbírja-e a régi ház statikailag a tetőtér beépítését, a tető megemelését,  megoldható-e víz-gáz felvezetése, meglesz-e a kényelmes belmagasság stb.

2. a víz- és hőszigetelés kérdésköre: az esővíz elvezetése és a tetőtér perfekt elzárása előle, a kinti hideg illetve meleg kizárása vagy fordítva a benti hőmérséklet megőrzése, a hőszigetelés elzárása a víztől és a szellőztetésének megoldása és más szigeteléssel kapcsolatos problémák.

3. a faszerkezet védelme a gombásodás és a rovarok ellen, tűzvédelem, elegendő fény biztosítása a tetőtérben … és még lehetne sorolni.

Source: google.com.au via Tünde on Pinterest

Tulajdonképpen a tető alatti rész maradhatna így is, mint a fenti fotón: a cserepek alatt bedeszkázva és slussz.  De az maximum padlásnak lenne jó! Tudod, olyan széllel bélelt …  Az igazi tetőtér esetében itt jön a szigetelés majd a gipszkarton, a glett és végül a festék vagy tapéta.

Source: houzz.com via Tünde on Pinterest

Amint látod, óriási falfelületek keletkeznek (akár a klasszikus lakásokban is), amiket jó lenne nagyon jól leszigetelni. Ugyanis a tetőtér  esetében ez az egyik  bosszantó dolog, ami általában csak utólag  derül ki: nyáron nagyon felhevülhet, télen pedig könnyen kihűlhet. A Nap sugarai szinte merőlegesen esnek a tetőre, ezért erejük fokozottan érvényesül. A hideg szeles időjárásnak is jobban ki van téve fönn a tetőtér mint lent, a többi ház “árnyékában” meghúzódó lakás.

Meséltem egy régebbi jegyzetben, hogy mi már sokféle lakásban laktunk. Az egyik (az utolsó előtti) rendelkezett egy kis tetőtéri szobával és hozzá előtérrel. Tapasztalatból tudom, mit jelent az, hogy nyáron meleg, télen hideg … Pedig nem spóroltunk a szigetelésen, mikor megépítettük és az ablakokra is került sötétítő kívül-belül … Most, a csere után a szüleimé az a lakás. De szerencsére, már van megoldás és ezen a télen végre használható lesz a tetőtéri szoba is!

Itt segít az új Erfurt Klimatec Pro KV 6oo elnevezésű anyag. Vele gyorsan elérhető a kellemes hőérzet. A falakat ezzel belülről körbeburkolva, a hőenergiát nagymértékben visszasugározza. Így a helyiség légterének felmelegítésére 75%-al hamarabb kerül sor. Csak két szám, ami önmagáért beszél: Erfurt Klimatec Pro KV 600-zal burkolt helyiség 25 perc alatt melegedik fel 21 °C, míg egy másik helyiség, ahol nem alkalmazták ezt a burkolatot 100 percre volt szükség. Hozzáteszem a feltételek azonosak voltak mindkét helyiség esetében… Most megdöbbentél ugye? Mennyi energiaköltséget tudnál ezzel megtakarítani?! És ráadásul a falakról sem “sütne” többet a hideg!

És ami logikusan következik az előbbiekből: megelőzhető a penészedés is ezzel a burkolattal. Még emlékszel mennyi penészedési problémát okozhatnak a hideg falak? Itt olvashattál erről:  http://hobbyturmix.com/bevonatok-a-nedves-falakon-es-negy-praktikus-otlet/ és itt: http://hobbyturmix.com/a-para/ Tehát, az Erfurt Klimatec Pro KV 6oo növeli a fal felületi hőmérsékletét és ezzel megakadályozza a penészképződést elősegítő pára lecsapódását. Amennyiben már ott a penész, akkor tanácsos ennek az anyagnak a továbbfejlesztett változatát használni, az Erfurt Klimatec KP 25oo+ nevűt. De természetesen első lépésként, a víz szivárgását (az utánpótlást) kell megszüntetned, ha ez okozta a penészt. Vagyis előbb szanálnod kell a penészes felületeket és megszüntetned a kiváltó okokat és utána jöhet ez a speciális burkolat.

Az Erfurt Klimatec Pro KV 6oo -at használhatod klasszikus függőleges falakon és mennyezeten is. Általa feljavítod a lakás hőgazdálkodását, de nem helyettesítheted vele a külső falszigetelést! Erre ne számíts! Használd mint kiegészítő szigetelést. Miután felragasztottad (nagyjából a tapétához hasonlóan), tapétázhatod és festheted. Véleményem szerint ez egy rém praktikus anyag. Az említett előnyökön kívül még muszáj leírnom róla, hogy használhatod mint zajtompító (hangelnyelő tulajdonsága miatt), mint repedést áthidaló falburkolatot és végül, hogy strukturált alapra is ragaszthatod.  Az Erfurt Klimatec Pro KV 6oo -ról bővebben itt olvashatsz: http://www.erfurt.com/cms/hu/products/professionals/klimatecpro.html , és ellátogathatsz a Decorator valamelyik boltjába és ott is érdeklődhetsz (a boltok címe itt:  http://decorator.com.ro/contact.html).

Végül az ígért ajánlat, amelyet csak és kizárólag, a Hobby Turmix rendszeres olvasóinak talált ki a Decorator:

Amennyiben 2o12 október 1-ig rendelsz Erfurt Klimatec Pro KV 6oo-at illetve Erfurt Klimatec KP 25oo+ at(vagy mindkettőt)  15%  bevezető kedvezményben részesülsz, sőt ha beleegyezel abba, hogy fotósorozat készüljön Nálad a munkálatok folyamán, akkor még további  5%  kedvezményre is számíthatsz!

Amikor majd szeretnéd felhasználni speciális kedvezményedet (mint a Hobby Turmix olvasója) a következőket kell tenned: ellátogatsz egy Decorator boltba (címek itt: http://decorator.com.ro/contact.html)  és ott megemlíted ezt a jegyzetet, amiben megígértem Neked erre az anyagra a kedvezményt. Ugye milyen egyszerű :-)

 

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

2 hozzászólás a(z) “Tetőterek, lakások: hidegen – melegen” bejegyzéshez

  1. Császár László szerint:

    Engem érdekel a téma.

  2. Hobbyturmix szerint:

    :-) ok László! Jelentkezz a Decoratornál, és én is szívesen segítek bármikor!
    És remélem a fotózást is bevállalod! :lol:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate