Tökéletes szobafestés 10 lépésben
jún
22
2013

Tökéletes szobafestés 10 lépésben

cf063abb8c2cc465507ff96d6c311d8a (Copy)Nyakunkon a nyaralás, a vakáció, itt a pihenés, a kikapcsolódás szezonja. És ugyanakkor most van a szobafestés főszezonja is. Ezért arra gondoltam, hogy a saját kezűleg sorozatunkban helyet kaphatna egy pár kézzelfogható tipp azok számára, akik saját maguk ugranak neki a szobájuk vagy netán lakásuk kifestésének.

A szobafestés ötlete ijesztő, de meglátod mennyire könnyű nagyszerű eredményeket elérni a most következő 10 lépéssel. Így, lépésről lépésre haladva, követve a munka helyes menetét, gyors és frissítő átalakulásban lehet része a szobádnak/lakásodnak.

1. lépés – kiürítjük a szobát.

A dekorációkat, kiegészítőket dobozoljuk, majd a kicsi és mozgatható bútorral együtt hordjuk ki a szobából. A nagy bútordarabokat pedig toljuk össze egymás mellé és fóliázzuk le bútorfóliával. Természetesen a padlót is ajánlott védeni, például kartonnal és vastag fóliával.

51fe9b2b4638b76c9c4a5cf54d5b7cc0 (Copy)

2. lépés – megtisztítjuk a mennyezetet és a falakat.

Haladjunk mindig fentről lefelé, vagyis kezdjük a mennyezettel. Ez azt jelenti, hogy a plafonról, majd a falakról el kell távolítani a port (porszívóval és egy puha kefével), illetve a szennyeződéseket és a zsírfoltokat (enyhe mosogatószeres vízzel és egy cellulóz szivaccsal, majd öblítsd le tiszta vízzel).

7ae20773611104de2811a5d82a9156cf (Copy)

3. lépés – kijavítjuk a falakat.

Az apró repedéseket, karcolásokat és lyukakat javítsuk ki a pontosan erre a célra gyártott, készen kikevert javítótapasszal. Ezekkel a kész termékekkel könnyebb dolgozni mint a porokkal, amelyeket nekünk magunknak kell megkevernünk.

4. lépés – használjuk a festőszalagot.

Amíg a javítótapasz szárad, széles festőszalaggal szalagozzuk körbe azokat a felületeket, amiket majd nem szeretnénk összemaszatolni a festékkel. Ilyenek például az ajtó- és ablakkeretek, a parkettaszegély, a lambéria széle, díszlécek stb. Valóban, ez nem egy sejdemilyen kreatív munka, de nagyon fontos, mert sok bosszantó takarítást spórolhatunk meg vele. Utólag isszuk meg a levét, ha kihagyjuk.

87d802511203fc04640abae6ab6f3c9d (Copy)

5. lépés – a csiszolás.

Amikor a javítótapasz megszáradt, a felületet megcsiszoljuk, utána pedig tökéletesen portalanítjuk (ismét jöhet a porszívó és a puha kefe, illetve rongy).

6. lépés – távolítsunk el mindent a festeni való falról.

Távolítsuk el a csillárt, a villanykapcsolót és fali dugaszt. És bármi mást, ami még a falakon található. Utána ragasszuk le festőszalaggal a szabadon maradt kábelt, kapcsolót stb.

5b81c2bb9e6ed2ed74c968b5c824fbbc (Copy)

7.  lépés – megfestjük a sarkokat.

Ennyi készülődés után, végre itt a munka kreatív része! Először is elolvassuk a festékes dobozon (vedren) levő utasítást. Ha szükséges, vízzel hígítjuk a festéket és összekeverjük (itt jól odafigyelünk, mert minél több vizet használunk annál kevésbé fog takarni a festékünk). Egy kis adagot műanyag dobozba (befőttesüvegbe) öntünk és egy puha és hosszú szőrű ecsettel megfestjük a sarkokat körbe-körbe, a széleket és az ajtó-, illetve ablakkeretek körüli részeket. Ha úgy látjuk, hogy száradás után csúnya ecsetnyomok maradnak, akkor jó ötlet több vízzel hígítani a festéket és inkább kétszer végigmenni a sarkokon. Ezért indítsunk próbafestéssel.

5fce528a3069c6c5d8fe41d62c000107 (Copy)

8. lépés – megfestjük a mennyezetet és a falakat.

Kiöntünk egy kis adag festéket a festőtálcába, belemártjuk a festőhengert és aztán többször lehúzzuk a tálca rácsos részén, hogy egyenletesen oszoljon el a festék a hengeren és ne maradjon fölösleg rajta. Először a mennyezetet festjük, majd a falakat. Kezdjük az egyik sarokban egy 60-70 cm széles, képzeletbeli négyzetben, V vagy W alakban. Utána, anélkül, hogy a hengert felemelnénk, visszafordulunk és egyenes (függőleges) vonalakat festünk, sűrűn egymás mellé, amivel eltakarjuk a V vagy W betűket. Ezzel biztosítjuk az egyenletes takarást. És ezt a procedúrát ismételgetjük a következő sarokig, illetve körben a szobában. Jó ötlet egyszerre megfesteni egy egész falat, ugyanis néha, a festék színéből adódóan megtörténhet, hogy foltok jelenek meg a száradás után (erről  itt  olvashattál).

5efd73bb92c661126ac2dca5009c0613 (Copy)

Az első réteg festék száradása után ismét a sarkok festése, majd a hengerelés következik. Természetesen, csak abban az esetben, ha a festék nem takart már egy rétegben (ami nagyon ritkán szokott előfordulni). És itt egy megjegyzés: a rétegek között mindig ki kell várnunk a festék teljes átszáradását, ugyanis a bevonatok összetételéből adódóan, az is megtörténhet, hogy, ami nedvesen teljesen átlátszónak tűnik, száradás után gyönyörűen fed, de az sincs kizárva, hogy semmi különbség sincs a száraz és nedves takarás között. Mindenképpen érdemes betartani az utasításokat és kivárni azt a száradási időt, amit a gyártó javasol (nedves időjárás esetén még annál is többet).

75373762b3fe9fb5baf90dcf371de693 (Copy)

9. – lépés – eltávolítjuk a festőszalagokat.

Az utolsó réteg száradása után eltávolítjuk a festőszalagokat, finoman, ügyelve az új festékre.

889b4a53419115c3886ad0a52a4135c0 (Copy)

10. – lépés – mindent vissza!

Visszaszereljük a villanykapcsolókat, fali dugaszokat, újra elhelyezzük a bútort és indulhat az újradekorálás, a falak új színéhez pászítva! Erről itt olvashattál:  Az ihlet és forrása.

+ 1 tipp: a festés folyamán, sőt utána is, érdemes nyitva tartani az ajtókat-ablakokat, hadd szellőzőn a szoba, száradjanak gyorsabban a  falak és az esetleg irritáló festékszag is hamarabb elillanjon. Viszont, ha nedves, esős és hűvös időben festünk, akkor csak módjával a szellőztetéssel, mert a festék száradását megnehezítheti a magas páratartalom.

… folytatása következik …

 

Ha szeretnél további infókat is, illetve ötletet, állok rendelkezésedre! Ugyanakkor a Decorator kft munkatársai is szívesen segítenek, a nap szinte bármelyik órájában. Több mint 18 év tapasztalattal, szakértelemmel és türelemmel, segíthetnek Neked abban, hogy tökéletes legyen a szobafestés-akciód.

Végülis ez az egész dolog egy közös élmény és egy jó kis családi szórakozás lehet  8-) !

c5fddb31fb9d9e2e1172a018e3e7957a (Copy)

Fotók forrása: itt.

 

Tetszett az összeállítás? Ha igen, nyomd meg a Tetszik gombot. Szeretnéd barátaiddal is megosztani? Nyomd meg az   f   gombot, itt a jegyzet alatt. Véleményedet, ötleteidet vagy fotóidat oszd meg velünk itt a jegyzet végén, a Szólj hozzá keretben vagy e-mailben a hobbyturmix@yahoo.com címen.

Ha további fényképeket és ötleteket is szeretnél nézegetni a honlapon megjelenő témákról,akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon! Ezen a címen itt most megteheted: Hobby Turmix Facebook oldal.

ÚJ! Feliratkozhatsz a hírlevélre, hogy ne maradj le semmiről, ami számodra fontos – itt, a lap jobb oldalán, a szavazás és a rádió alatt levő, harmadik dobozban.

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Yo no estoy convencido con lo aqui reflejado, pienso sinceramente que hay muchos aspectos que no han podido ser considerados en cuenta. Pero valoro mucho vuestra exposiciòn, es un buena web.
    Saludos

    arquitectos en valencia http://www.arquestil.es/arquitecto-valencia

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate