Trendek: 2013-2014 • Hobby Turmix
jan
17
2013

Trendek: 2013-2014

Ötödszörre jártam Frankfurtban. Soha nem vakációzni, mindig kiállítást látogatni. Ugyanis ott rendezik meg azt a kiállítást Európában, amely a legnagyobb, a legátfogóbb a lakástextília területén. A világ minden tájáról zarándokolnak ilyenkor Frankfurtba úgy kiállítók, mint látogatók, akik életüket tették a lakástextil valamelyig ágazatára. És, csak zárójelben jegyzem meg, hogy  a zarándoklás kifejezés abszolút találó, mert a rengeteg mozgólépcső, mozgójárda és belső kisbusz ellenére is fizikailag és szellemileg egy komoly megpróbáltatás a látogatás: két teljes napot aktívan eltölteni, a csarnokokat mind végiglátogatni, tárgyalni és jegyzetelni (ahol lehet fotózni), cipelni vagy húzni magad után a sok kiló prospektust és katalógust … és közben észrevenni, illetve nem kihagyni a lehetőséget, magadba szívni mindazt, ami új és tisztán meglátni mindazt, ami trendi lesz a jövőben. Szóval nehéz feladat volt és nem állíthatom, hogy sikerült tökéletesen véghezvinni az imént felsoroltakat.

Amiért most beszámolok a múlt heti frankfurti utazásról, annak egyszerű a magyarázata:  első kézből akarlak tudósítani arról, hogy  mik lesznek az irányzatok a lakástextília, lakberendezés és a színek világában 2013-14-ben. Nem hagyhatom / hagyhatod ezt ki :-)

A kiállítás egy külön erre a célra elkülönített részén mutatták be a trendeket. Vastag függönnyel körbezárva, szinte titokzatos légkörben, színek, illatok, és textúrák kavalkádja fogadta a félhomályban a meglepődött látogatót.  Mikor már kezdtem hozzászokni, és megérteni, hogy miről is szól ez az egész, akkor a tömeg sodrásával eljutottam egy olyan sarokba, ahol házikoncertet tartott egy háromtagú zenekar és egy nagyon különleges énekes, aki halk és óratórum-szerű kéjes áriázással kápráztatta el a publikumot. Itt már muszáj volt lecövekelni és a fényképezőgép után tapogatni … de hiába, mert annyi teremőr volt a környéken, amennyi még Mona Lisa arcképét sem őrzi a Louvre-ban. És mind a fényképezni próbálkozókat figyelték, árgus szemekkel.

Így maradtam a kint készített fényképekkel és egy mélyreható élmény emlékével.

A kiállítás szervezői és designer-tanácsadó csapatai négy reprezentatív személyiség köré építették fel az elkövetkező időszak  négy trend-témáját. Mind a négy személyiséget saját reményeikkel, vágyaikkal, törekvéseikkel, ötleteikkel és színvilágukkal mutatták be.

1. A történész. Az, akit a késői 16. és a 17. század inspirál gazdagságával, iparművészetével, páratlan kézművességével, a fényűző díszítésével és a részletek finomságával. Ilyen a luxus szerelmese, aki értékeli mindazt, ami belső érték és pedigré, aki megveti az eldobható kütyüt. A történész színpalettája tompított az erős fény hiányában (bár sajnos a fotómon a reflektorok nem segítenek átérezni ezt a kijelentést). A történész színei a Napon vibráló gyöngyházfények, a gyertyafényt tükröző fémes fényű felületek és a homályos és titokzatos sötét árnyalatok .

2. Az excentrikus. Ő vadász és gyűjtő, a modern bohém, aki kergeti a gyönyörű és egyedi elemeket, ápolja őket és merész eklektikában keveri felfedezéseit. Összevonja a színpompát és az időtlen minőséget, rendkívül dekoratív jellegű elemeket hozva létre. Színvilága gazdag, illetve szertelen, ahol az extravagáns rikító színek találkoznak az elegánssal és az egzotikussal.

3. A feltaláló.  Ő az intelligens szabadgondolkodó, aki felkutatja és kikísérletezi a megoldásokat, hogy az élete szórakoztató és izgalmas legyen. Szívesen hagyja személyisége nyomát úgy a tervezési mint a kivitelezési folyamaton. Csatlakozva barátokhoz és a világhoz, kész mindent megosztani. Színvilága, akár egy cselszövés a furcsa kontrasztok között. Egyesesíti a klinikait és az ökológiait, a forrót a szikrázó fagyottal és mindezt vidáman és nagy élvezettel. Így az élénk árnyalatok játékos egyvelegét eredményezi.

4. A geológus.  A természet szerelmese. Célja a Föld megőrzése és feltárása, legmélyebb rétegeiben. Értékeli a tökéletlen geológiai textúrákat, fő inspirációja a természettudományok. Megfontolt és igényes polgár, aki tisztában van a termék minőségével és eredetével. Szereti a természetet és a természetességet, és izgatja, hogy az ember, a város és a gazdaság szerves részét képezik a jelenlegi ökoszisztémának. Kedvelt színeit a természet titokzatos, sötét és intenzív árnyalatai képezik.

A 4 személyiségtípusból egyik sem több vagy kevesebb mint a másik. Mindeniknek megvan és meglesz a maga fontos szerepe a jövőbeni design irányzatokban. Lehet, hogy máris magadra ismertél valamelyik személyiségben? Vagy úgy érzed, hogy Te inkább egy ötvözet vagy?

 

A fotók forrása: Hobby Turmix.

Tetszett az összeállítás? Hasznosnak találod? Nyomd meg a Tetszik gombot. Szeretnéd barátaiddal is megosztani? Nyomd meg az   f  gombot, itt a jegyzet alatt.

Ha további fényképeket és ötleteket is szeretnél nézegetni a honlapon megjelenő témákról, ha értesülni szeretnél a legfrissebb jegyzetekről, akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Ezen a címen itt most megteheted: Hobby Turmix Facebook oldal

Hozzászólások

A szerzőről: Tódor Nits Tünde

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Biztonsági Kód:

Rouge Boutique Decor

Hírlevél 

Keresés a honlapon

Facebook

Fő szponzor

Szponzorok

as-banner-resized

Rouge Boutique Decor

Címkék

Google Translate